دوستان هامون گردهم آمدند
تهران - ایرنا - در راستای پروژه " ارتقای مدیریت جامع منابع طبیعی برای احیای اکوسیستم تالاب و حمایت از معیشتهای جایگزین جوامع محلی" جشنواره " دوستان هامون" در شهرستانهای پنجگانه سیستان و بلوچستان برگزار شد.
به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از سازمان حفاظت محیطزیست، جشنواره 5 روزه دوستان هامون به منظور آشنایی کودکان با تالاب و ویژگیهای آن و بالا بردن آگاهی و حساسیت در رابطه با حفاظت از زیستبومهای تالابی، با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و اداره کل محیطزیست استان سیستان و بلوچستان از 18 اردیبهشتماه آغاز و تا 22 اردیبهشت در 5 شهرستان سیستان ادامه دارد.
در نخستین روز این جشنواره که در شهرستان نیمروز برگزار شد، بیش از 40 نفر از دختران 9 تا 11 سال این شهرستان برای شرکت در جشنواره از راههای دور و نزدیک در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان جمع شدند، در روز دوم، تیم برگزارکننده در مرکز کانون پرورش فکری شهر دوستمحمد شهرستان هیرمند حاضر شدند و برای 15 دختر و 22 پسر در دو نوبت برنامههای جشنواره را برگزار کردند. روز سوم جشنواره در شهرستان زهک و با حضور بیش از 40 دختر و پسر از این شهر و روستاهای اطراف انجام شد. در روزهای آتی شهرستانهای هامون و زابل میزبان این جشنواره خواهند بود.
سرپرست پروژه سیستان، هدف این رویداد را آشنایی بیشتر کودکان با مفهوم محیطزیست و حفاظت از تالاب هامون دانست و گفت: آموزش مباحث محیطزیستی از سنین کودکی و با روشهای نوین بسیار مهم است و نقشی تعیینکننده دارد. با تأکید بر ارزش تالابها و تأثیر مستقیم آنها بر زندگی مردم حاشیه آن میتوان کودکان را نسبت به مسئله حفاظت از تالاب حساس کرد. ندا اسد فلسفی زاده افزود: جشنواره را طوری برنامهریزی کردیم که ادامهدار باشد به این معنی که کارت عضویت در باشگاه دوستان هامون برای کودکان صادر میشود و کودکان با ثبت اثرانگشت خودروی سوگندنامه باشگاه، عضویت خود را تأیید میکنند. ارتباط دوطرفه با اعضاء و برنامههای آتی محیطزیستی از طریق باشگاه ادامه خواهد یافت.
فلسفی زاده تصریح کرد: در این جشنواره از تسهیلگران حوزه کودک و محیطزیست بهره گرفته شد تا کودکان را با تالاب هامون و اهمیت و کارکردهای آن، اکوسیستم تالابی، مشاغل مردمان سیستان و وابستگی و بهرهبرداری از تالاب هامون، دلایل خشکسالی هامون و راههای کمک به نجات تالاب آشنا کنند. همچنین، قصهگویی یکی از مربیان یا ریشسفیدان محلی درباره گذشته و حال هامون و راههای کمک به هامون و حضور یکی از محیطبانان اداره کل محیطزیست و توضیحات وی از وظایف محیطبانی از دیگر برنامههای این جشنواره است.
سرپرست پروژه سیستان ادامه داد: از آنجا که بازیهای گروهی و مشارکتی نقش پررنگی در نهادینه ساختن رفتارهای درست در میان کودکان دارند، در جشنواره دوستان هامون بازیهایی طراحی شده که با مشارکت خود بچهها رفتارها و نقشهای درست در قبال تالاب و محیط طبیعی بهطور غیرمستقیم آموزش داده میشود.
پروژه ارتقای مدیریت جامع منابع طبیعی برای احیای اکوسیستم تالاب و حمایت از معیشتهای جایگزین جوامع محلی که با مشارکت سازمان حفاظت محیطزیست و برنامه توسعه ملل متحد و با حمایت مالی اتحادیه اروپا در حال فعالیت است، یکی از رسالتهای خود را ارتقای آگاهی در خصوص تالاب هامون و حفظ منابع آبوخاک منطقه سیستان میداند و برنامههایی ازایندست با چنین اهدافی برنامهریزی میشوند.
به گزارش ایرنا، دریاچه و تالاب بینالمللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچه خزر و دریاچه ارومیه، هفتمین تالاب بینالمللی جهان و یکی از ذخیرهگاههای زیستکره در ایران است. دریاچه و تالاب هامون در استان سیستان و بلوچستان واقع شدهاند، این دریاچه از سه دریاچه کوچک به نامهای هامون پوزک، هامون صابری و هامون هلمند (هیرمند) تشکیل شده و هامون گود زره هم کمی دورتر از این سه قرار گرفتهاست. این دریاچهها در زمان فراوانی آب به هم میپیوندند و دریاچه مشترک هامون، میان افغانستان و ایران را تشکیل میدهند. رودخانه هیرمند شریان اصلی ورود به هامون است و رودخانههای خاشرود، فراه، هاروترود، شوررود، حسینآباد و نهبندان نیز به هامون میریزند.
وسعت دریاچه هامون در زمان پرآبی 5,660 کیلومتر مربع است که از این مقدار 3,820 کیلومتر مربع متعلق به ایران و بقیه متعلق به افغانستان است. با این اوصاف، دریاچه هامون وابسته به رودخانه هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای همه سامانه به وجود آورد.
تالاب هامون در چهارمین کنگره جهانی ذخیرهگاههای زیستکره که روزهای پایانی سال 1394 در لیما پایتخت پرو برگزار شد، توسط یونسکو به عنوان ذخیرهگاه زیستکره ثبت شد.