دیدار آقای مخبر با رئیسجمهور منتخب
علی باقری روز سهشنبه در گفتگو با این خبرگزاری روس در حاشیه نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو بریکس در نیژنی نووگورود روسیه افزود: ایران و روسیه دو کشور همسایه و برخوردار از روابط تاریخی و ریشهدار هستند.
وی خاطرنشان کرد:در طول سالهای گذشته عرصههای روابط بین ایران و روسیه گسترش زیادی داشته است و تهدیدهای مشترک علیه دو کشور، فرصتهای مشترکی را فراروی تهران و مسکو قرار داده است.
سرپرست وزارت امور خارجه ایران اظهار داشت: بر این اساس هر دو کشور عزم جدی و راسخ دارند تا در زمینههای مختلف همکاریهای دوجانبه خود را توسعه دهند.
باقری گفت: روند رو به رشد همکاریهای دو کشور نشان دهنده این است که رهبران دو کشور عزم راسخ دارند تا مناسبات بین دو کشور را مستحکم کنند و از همه فرصتها برای انتفاع دو کشور و دو ملت بهره بگیرند.
بریکس در حال نهایی کردن روند دلارزدایی است
سرپرست وزارت امور خارجه ایران در بخش دیگری از این گفتگو اظهار داشت: وزیران دارایی کشورهای عضو بریکس در چارچوب یک برنامه مدون در حال نهایی کردن روند دلارزدایی در مناسبات مالی و تجاری اعضای این گروه هستند.
وی ادامه داد: موضوع ایجاد پول مشترک و سیستم دلارزدایی از تبادلات تجاری و اقتصادی کشورهای عضو مجموعه بریکس یک راهبردی است که در دستور کار جدی کشورهای عضو قرار دارد.
عضویت در بریکس برآمده از عقلانیت راهبردی در سیاست خارجی ایران
باقری با اشاره به پیوستن ایران به گروه بریکس از ابتدای سال 2024 میلادی (دیماه 1403) نیز اظهار داشت: عضویت ایران در بریکس در واقع برآمده از یک عقلانیت راهبردی در عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است و عضویت در بریکس و سازمان همکاری شانگهای به تامین و تسریع در تحقق برخی از منافع ایران کمک کرده است. وی خاطرنشان کرد: مشارکت در بریکس شرایط را فراهم میکند تا بتوانیم مقابله موثرتری با تحریمها داشته باشیم.
هر گونه نگرانی از فعالیتهای هستهای ایران بیاساس است
سرپرست وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به پرسش دیگری اظهار داشت: هرگونه نگرانی از فعالیتهای هستهای ایران بی اساس است، چرا که تمام این فعالیتها زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
وی تأکید کرد: ایران فعالیتهای هستهای خود را در چارچوب معاهده ان پی تی و توافقنامه پادمان و بر اساس برنامه ملی و منافع و مصالحی که تشخیص میدهد به پیش میبرد. ایران عضو مسئول آژانس هست، تمامی فعالیتهای هستهای ایران زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام میشود، بنابراین هر کشوری که نسبت به فعالیتهای هستهای ایران ابراز نگرانی کند، یعنی در واقع ساز و
کارهای آژانس بین المللی انرژی اتمی را زیر سوال میبرد، و یا آن ساز وکارها را قبول ندارد.
وی در ادامه تأکید کرد: کشورهای مستقل باید با سوء استفاده غربیها از ظرفیت آژانس بین المللی انرژی اتمی برای اهداف نامشروع سیاسی غرب، مقابله کنند.
نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه بریکس روزهای دوشنبه و سه شنبه با حضور علی باقری سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و دیپلماتهای ارشد دیگر کشورهای عضو برگزار شد. در روز دوم این نشست، وزیران امور خارجه کشورهای علاقهمند به همکاری با گروه بریکس به همتایان خود پیوستند.
وزیر امور خارجه روسیه نیز روز سهشنبه در نشست خبری در پایان این اجلاس با اشاره به روند آماده سازی توافقنامه جامع همکاری بلندمدت میان این کشور و جمهوری اسلامی ایران گفت: مسکو به انعقاد این تفاهم نامه با تهران متعهد است.
سرگئی لاوروف افزود: در مورد کار بر روی قرارداد دولتی همکاری میان ایران و روسیه باید گفت، با وجود اینکه متن پیش نویس به صورت کامل به توافق رسیده است، اما هنوز نمیتوان آن را امضا کرد.
وی خاطرنشان کرد: برای آنکه این قرارداد باید به تایید روسای جمهور دو کشور برسد. امضای آن در طرف ایرانی نیازمند اجرای برخی روال (مراحل تشریفاتی) قانونی در مورد آن موضوعاتی است که در متن قرارداد نوشته شده است.
لاوروف در ادامه افزود: این اقدامات و روال فعلا انجام نشده اند، اما در ملاقات با سرپرست وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران، ما پایبندی خود را به این سند تایید کردیم.
وزیر امور خارجه روسیه با بیان اینکه امضای این سند روابط تهران و مسکو را به مرحله بسیار جدیدی ارتقا میدهد، تاکید کرد: به محض اینکه در ایران مراحلی که یادآور شدم، اجرا شود، ما میتونیم این کار را انجام دهیم.
باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی