رئیس موزه ملی ایران، مردی که در سکوت رفت
تهران - ایرنا - دوستان و همکاران تهرانی مقدم هفدهمین رئیس موزه ملی ایران میگویند از رفتنش شوکه شدند، احمد مدیری متعهد، رفیقی دلسوز و انسانی اخلاق مدار بود.
هفدهمین رئیس موزه ملی ایران احمد تهرانی مقدم درحالی در سن 69 سالگی در سکوت خبری درگذشت که سابقه وی به یک دهه مدیریت بر موزه ایران باستان و تاسیس موزه هنرهای اسلامی محدود نمیشود و سرپرستی کاوش در محوطه عصر آهن پیشوای ورامین را نیز به عهده داشت.
تهرانی مقدم، متولد 1330 و دانشآموخته رشته باستانشناسی از دانشگاه تهران بود، وی برادر شهید حسن تهرانی مقدم بود ولی همه دوستان و افرادی که با وی کار کردند میگویند هیچ گاه از نام برادرش استفاده نکرد و همواره فردی فرهنگی بود.
محمدرضا کارگر مدیر موزههای وزارت میراث فرهنگی که پس از دوره تهرانی مقدم ریاست موزه ملی را بر عهده گرفت، درباره شخیصت وی گفت: تهرانی مقدم شخصی متعهد و منضبط در کار بود در دوره ای که هنوز به میزان کنونی علم موزه داری در ایران رشد پیدا نکرده بود او تمام سعی اش را برای انجام علمی کارها به کار می برد.
وی افزود: تهرانی مقدم برای تاسیس موزه هنرهای اسلامی از کارشناسان متعددی کمک گرفت و جویای نظر علمی بسیاری از صاحب نظران این حوزه شد که در آن دوران بی سابقه بود.
کارگر افزود: معمولا هرگاه فردی زمان مدیریتش در جایی تمام می شود دیگر رغبتی به ماندن در آن مکان را ندارد ولی ایشان این گونه رفتار نکرد. پس از اتمام دوره مدیریتش در موزه ملی فاصله ای 2 تا 3 ماه برای رفتنش برای مدیریت به کاخ سعدآباد وجود داشت، از او خواستم در این مدت در موزه ملی بماند و برای اداره امور به من کمک کند که ایشان با علاقه درخواست مرا پذیرفت و همانند گذشته به موزه می آمد که بسیار خاضعانهای بود.
رئیس پیشین موزه ملی ایران گفت: رفتار و منش تهرانی مقدم با دیگران مملو از اخلاص بود و همه همکاران از ایشان خاطره خوبی دارند و رابطه دوستانه ای با همه افراد داشت.
وی درباره نسبت او با شهید حسن تهرانی مقدم گفت: ایشان هیچ گاه استفادهای از جایگاه و نام برادرش نمیکرد و حتی برخی به شوخی می گفتند این دو هیچ نسبتی با هم ندارند.
سید احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران درباره تهرانی مقدم میگوید: هنگامی که دانشجوی رشته باستانشناسی بودم، درخواست حضور در یک تیم کاوش برای انجام کار عملی دادم، آن زمان مدیر وقت مرکز باستانشناسی توافق کرد که به عنوان کارگر به هیات آقای تهرانی مقدم در امامزاده جعفر پیشوای ورامین بروم. او با سعه صدر و اخلاق خوب من را پذیرا شد.
او آخرین کار مرحوم تهرانی مقدم را افتتاح موزه دوران اسلامی میداند و میگوید: بعد از پایان کار تهرانی مقدم در موزه ملی ایران و زمانی که سید محمد بهشتی به عنوان رئیس سازمان میراث فرهنگی انتخاب شد، احمد تهرانیمقدم از سال 1376 تا 1378به عنوان مدیر دو مجموعه فرهنگی سعدآباد و نیاوران انتخاب شد.
جبرییل نوکنده موزه ملی ایران، درباره تهرانی مقدم گفت: یادگار بزرگ ایشان تاسیس موزه هنرهای اسلامی بود که کاری سترک و کار بزرگی است و که همواره به نام ایشان میماند.
وی درباره کاوش تهرانی مقدم در منطقه پیشوا ورامین نیز افزود: محوطهای که ایشان در آن کاوش انجام دادند گورستانی متعلق به سه هزار سال پیش و دوره آهن بوده است که قرار بود یافتههای ایشان از آن دوره در کتابی تدوین شود که با فوتش این کار انجام نشد.
نوکنده در ادامه خوش اخلاقی، صبوری و نجابت را از خصوصیات اخلاقی می داند که کارمندان ایشان از وی نام می برند.
رجبعلی لباف خانکی باستانشناس بازنشسته که از دوران دبیرستان با مرحوم تهرانی مقدم همکلاس بود، گفت: در یکی از دبیرستان های تهران با ایشان آشنا شدم و از همان زمان دوست صمیمی با یکدیگر شدیم به دانشگاه رفتیم و در رشته باستانشناسی دانشگاه تهران درس خواندیم و بعد از آن برای کار به سازمان میراث فرهنگی رفتیم.
وی افزود: صمیمت ما به قدری زیاد شد که رفت و آمد خانوادگی نیز پیدا کردیم و همواره ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر داشتیم، تهرانی مقدم به شدت پایبند اصول اخلاقی بود و خالصانه کار میکرد و من در طول این سالها همواره شیفته منش ایشان بودم. اعتراف می کنم او انسانی ایده ال بودند البته خانواده اش نیز این گونه بودند.
لباف خانکی گفت: تهرانی مقدم هیچ گاه اهل ریا و دورویی نبود و هیچ گاه نخواست از نام برادرش استفاده کند که شاید اگر این کار را میکرد می توانست شغلهای بهتری داشته باشد ولی هیچگاه این کار را نکرد. زیرا او فردی خود ساخته بود.
جلیل گلشن باستانشناس نیز درباره تهرانی مقدم گفت: وی فردی آرام و صبور بود و دوره مدیریش در موزه ملی ایران یکی از دورههای موفق مدیریتی این موزه بوده است به ویژه که او موفق به تاسیس موزه هنرهای اسلامی شد که کار فاخری است.
وی افزود: او در طول دوره فعالیتش به پژوهش و انجام کارهای علمی تاکید زیادی داشت که مولفه مهم و ارزشمندی برای یک مدیر محسوب می شود.
احمد تهرانی مقدم برادر شهید حسن تهرانی مقدم، هفته پیش و بر اثر عمل جراحی قلب باز در بیمارستان شریعتی تهران درگذشت، پیکر وی جمعه - 12 اردیبهشت - در کنار پیکر برادرش در بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد.
*س_برچسبها_س*