یک‌شنبه 4 آذر 1403

راهکار رسیدن به خودکفایی شکر چیست؟

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
راهکار رسیدن به خودکفایی شکر چیست؟

مسئولان وزارت جهاد کشاورزی طی روزهای اخیر بارها اعلام کرده‌اند که کمبودی در تولید و عرضه شکر نیست و اصلاح نرخ پایه این محصول تنها به دلیل نوسان قیمت جهانی آن بوده است.

براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار 16 اردیبهشت امسال نرخ مصوب هر کیلو شکر 25 هزار و 500 تومان تعیین شد که این نرخ دوام زیادی در بازار نیاورد چراکه به سبب تامین کسری نیاز کشور از مبادی وارداتی، نرخ بازارهای جهانی یکی از مولفه های تاثیر گذار در بازار داخل است. درحالیکه بسیاری از عموم جامعه تصور می کنند که کمبود عرضه دلیل افزایش قیمت است، مسئولان وزارت جهاد کشاورزی اعلام کردند نه تنها کمبودی در عرضه نداریم، بلکه مقدار کمی از محموله شکر وارداتی در بازار جذب شده و تنها در پی افزایش قیمت جهانی، نرخ پایه شکر اصلاح شده است.

بنابر آمار سالانه 2 میلیون و 200 هزار تن تا 2 میلیون و 500 هزار تن شکر در داخل مصرف می شود که 800 هزار تن تا یک میلیون تن از این میزان وارداتی است. هرچند پتانسیل خودکفایی و تامین 100 درصدی نیاز کشور در داخل وجود دارد. کمااینکه سال 96 با تولید حدود 2 میلیون شکر در داخل به مرز خودکفایی رسیدیم که متاسفانه عدم حمایت های لازم در قیمت خرید تضمینی منجر به شکست این دستاورد شد.

محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی گفت: وزارت جهاد کشاورزی مصوبه افزایش ذخایر استراتژیک شکر تا 500 هزارتن را از ستاد تنظیم بازار دریافت کرده است.

کمبودی در عرضه شکر نداریم / افزایش قیمت جهانی شکر عامل اصلی اصلاح قیمت در داخل

در همین رابطه آقای مسعود امراللهی مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه کمبودی در عرضه شکر نداریم، گفت: یک محموله 10 هزار تنی شکر توسط شرکت بازرگانی دولتی برای صنوف مختلف در استان‌های مختلف توزیع شد که از این میزان کمتر از 50 تن آن جذب بازار شده است.

امراللهی می گوید: با توجه به آنکه وزارت جهاد از یک‌ماه قبل شکر مورد نیاز را تخصیص داده است، عدم عرضه و احتکار در کار نیست.

مدیرکل دفتر بازرسی وزارت جهاد گفت: با افزایش قیمت شکر در بازار جهانی، وزارت جهاد قیمت پایه ثبت سفارش شکر را اصلاح کرد به طوریکه قیمت کنونی شکر درب کارخانه به 25 هزار و 500 تومان و قیمت مصرف کننده به 28 هزار تومان رسید.

 800 هزارتن شکر تا پایان تابستان نیاز داریم

آقای غلامحسین بهمنی دبیر اسبق تصفیه کنندگان شکر گفت: قیمت کنونی مصوب هر کیلو شکر در کارخانه ها 25 هزار و 500 تومان است که متاسفانه بدلیل سوء مدیریت، محصول با این نرخ در بازار نیست.

به گفته او، مسئولان وزارت جهاد از ماه ها قبل برای پیک مصرف شکر در فصل تابستان باید برنامه ریزی می کردند که کاهش واردات در ماه های اخیر منجر به برهم زدن نظم بازار شد.

بهمنی قیمت جهانی هرتن شکر را 650 تا 680 دلار اعلام کرد و افزود: علی رغم کاهش قیمت جهانی شکر، اما مشکلات تامین ارز منجر به مشکلات تامین و نوسانات قیمت شده است.

دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر ادامه داد: مسئولان تنظیم بازار در زملن عرضه شکر تولید داخل که بازار تعدیل می شود، باید به فکر تامین کسری نیاز کشور باشند.

به گفته او، در شرایط کنونی واسطه ها و دلالان با ایجاد بازار سیاه سعی در برهم زدن نظم بازار دارند که دولت با اتخاذ سیاست مناسب باید بازار را از دست دلالان و واسطه ها خارج کند تا با ایجاد رقابت در میان واردکنندگان دیگر شاهد انحصاری بودن بازار نباشیم.

بهمنی گفت: بنابر آمار متوسط مصرف ماهانه شکر در فصل تابستان 250 هزارتن است که با احتساب شکر ایام محرم رقمی حدود 800 هزارتن تا پایان شهریور نیاز داریم.

پتانسیل خودکفایی شکر در داخل وجود دارد

آقای قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: ستاد تنظیم بازار بدلیل حمایت از مصرف کننده اجازه افزایش قیمت شکر را نمی دهد که در نهایت این امر به تولیدکننده فشار می آورد.

به گفته او، سیاست حمایتی ستاد تنظیم بازار از مصرف کنندگان موجب شده تا قیمت چغندرقند از 2800 تومان فراتر نرود که با این وجود کشاورز رغبتی به تولید ندارد و در نهایت به سراغ کشت محصولاتی می رود که برایش صرفه اقتصادی داشته باشد.

پیشه ور ادامه داد: دولت برای تامین کسری شکر داخل ناگریز به واردات است، درحالیکه با اتخاذ سیاست حمایتی و خوداتکایی شکر در داخل، بخش عمده خوراک دام هم در داخل تامین می شد که با این وجود دیگر نیازی به واردات ذرت و کنجله سویا از خارج نبود.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه خوداتکایی شکر در داخل شدنی است، گفت: لازمه خوداتکایی تولید شکر در داخل اعمال سیاست های حمایتی است تا کشاورزان به کشت چغندرقند امیدوار شوند تا به سمت و سوی کشت دیگر محصولات سوق داده نشوند.

با توجه به سابقه خودکفایی شکر در داخل تنها نیاز است که مسئولان وزارت جهاد سیاست های حمایتی از کشت این محصول داشته باشند چراکه در سنوات گذشته تصمیم‌گیری های نادرست منجر به عقب گرد خوداتکایی این محصول استراتژیک شد که در شرایط کنونی دولت و مصرف کنندگان تحت تاثیر نوسان نرخ ارز و قیمت های جهانی با چالش هایی روبرو هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی