راه اندازی تالار ارز توافقی از چند روز آینده
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمد شیریجیان معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی در نشست تخصصی حکمرانی اقتصادی، مهار تورم و رشد تولید با اشاره به به اینکه برای اصلاح نظام بانکی در سال گذشته سه موسسه اعتباری ناسالم منحل و ادغام شوند، اظهار کرد: سال گذشته برای اصلاح نظام بانکی، بانکهای کشور را به سه دسته بانکهای سالم، بانکهای ناسالم قابل احیا و بانکهای ناسالم غیرقابل احیا تقسیم...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمد شیریجیان معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی در نشست تخصصی حکمرانی اقتصادی، مهار تورم و رشد تولید با اشاره به به اینکه برای اصلاح نظام بانکی در سال گذشته سه موسسه اعتباری ناسالم منحل و ادغام شوند، اظهار کرد: سال گذشته برای اصلاح نظام بانکی، بانکهای کشور را به سه دسته بانکهای سالم، بانکهای ناسالم قابل احیا و بانکهای ناسالم غیرقابل احیا تقسیم کردیم. برای بانکهای ناسالم قابل احیا برنامه اصلاحی دقیقی طراحی شد و این بانکها برای اجرای برنامه اصلاحی به طور ماهانه پایش شدند. در رابطه با بانکهای ناسالم غیرقابل احیا نیز این بانکها وارد مراحل رزولوشن شدند و علاوه بر سه موسسه ناسالم که در سال گذشته منحل و ادغام شدند مراحل رزولوشن برای سایر بانکها نیز در حال انجام است. وی افزود: با کنترل ترازنامه بانکها عملا خلق نقدینگی درونزا کنترل میشود. البته در برنامه کنترل مقداری ترازنامه بانکها باید توجه داشته باشیم که تامین مالی بخشهای اولویتدار اقتصاد به درستی انجام شود. شیریجیان در ادامه گفت: برای این اقدام تعیین اولویتبندی برای اقتصاد کشور بسیار مهم است. در حال حاضر استراتژی توسعه کشور مشخص نیست و اولویتهای اصلی اقتصادی کشور تعیین نشده است تا بتوانیم منابع نظام بانکی را به سمت این اولویتها تخصیص دهیم.
وی افزود: تورم شاخص بهای مصرفکننده کشور در انتهای سال گذشته به کانال 30 درصدی رسید و هدفگذاری بانک مرکزی در این زمینه محقق شد. در رابطه با تورم تولیدکننده نیز موفق شدیم نرخ تورم تولیدکننده که در سال 1400 به ارقام بسیار بالایی رسیده بود کاهش دهیم. طبق آخرین آمارها تورم نقطه به نقطه تولیدکننده به 23 درصد و تورم دوازده ماهه تولیدکننده به 29 درصد رسیده و کاهش شدیدی داشته است. وقتی از سیاستهای شوکآور دوری شود و سیاستها به تدریج اجرا شود، سیاستها اثربخشی بالاتری دارد. معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی عنوان کرد: برخلاف تصوری وجود دارد که بانک مرکزی سیاست کنترل ترازنامه بانکها را اجرا کرده که نقدینگی را کنترل کند، بانک مرکزی با توجه به ظرفیتهای اقتصاد ایران از ابزارهای مختلف نیز استفاده کرده است تا در زمینه تامین مالی و تامین ارز بخشهای مولد خللی ایجاد نشود. شیریجیان تصریح کرد: با تعدیل بردارهای نرخ سود، بانک مرکزی نرخ سود را از 18 درصد به 23 درصد رساند که در مورد سپردهها نیز این نرخها اجرا شد. سیاست فعالانه بانک مرکزی در بازار پول با ریپو و عملیات بازار باز و همچین استفاده از ابزارهایی مثل نرخ ذخیره قانونی و اقدامی مثل مدیریت حساب واحد خزانه منجر به موفقیت سیاستها شد تا بانک مرکزی بتواند کلهای پولی را به سمت روند بلندمدت خودش مدیریت کند. وی افزود: مسئله بعدی مدیریت انتظارات است. باورپذیری فعالان اقتصادی نسبت به اجرای سیاستهای پولی اثر بالایی در به نتیجه رسیدن سیاستها دارد. این مسئله با مدیریت مناسب انتظارات محقق میشود. یکی از اقدامات اثرگذار این است که مقام سیاستگذاز پولی سیاستهای خود را اعلام کند. سیاست تثبیت اقتصادی که از جنس سیاستهای کوتاه مدت برای مواجهه با سیکلهای کوتاه مدت است، اجرا شد تا در کنار تلاش برای کاهش تورم، باورپذیری فعالین اقتصادی نیز افزایش پیدا کند.
هدفگذاری تورم 20 درصدی برای سال 1403 معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی بیان کرد: بانک مرکزی برای نرخ رشد نقدینگی سال گذشته هدفگذاری 25 درصدی و امسال هدفگذاری 23 درصد با تلورانس 2 درصدی را اعلام کرده است. در زمینه تورم نیز رساندن نرخ تورم نقطه به نقطه به کانال 30 درصدی در سال گذشته و رساندن این نرخ به کانال 20 درصدی در امسال به عنوان هدفگذاری اعلام شده است. اعلام سیاستها و به دنبال آن اجرای سیاستها برای رسیدن به اهداف به باورپذیری فعالان اقتصادی کمک میکند. شیریجیان در پایان تاکید کرد: بانک مرکزی همچنین با تعریف نهاد مرکز مبادله ارز و طلای ایران بازار ارز را مدیریت کرده است. ظرف چند روز آینده تالار ارز توافقی نیز راهاندازی میشود که در زمینه مدیریت بازار ارز اثرگذاری بسیاری دارد.