یک‌شنبه 13 مهر 1404

رشد نقدینگی عامل پایدار تورم در اقتصاد ایران

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
رشد نقدینگی عامل پایدار تورم در اقتصاد ایران

دبیر سابق کمیسیون اقتصادی دولت گفت: پمپاژ نقدینگی مازاد بر ظرفیت تولید، عمدتاً از سوی بانک‌ها و دولت، عامل طولانی‌مدت تورم است و ارز تنها نقش مقطعی دارد.

دبیر سابق کمیسیون اقتصادی دولت گفت: پمپاژ نقدینگی مازاد بر ظرفیت تولید، عمدتاً از سوی بانک‌ها و دولت، عامل طولانی‌مدت تورم است و ارز تنها نقش مقطعی دارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، موسی شهبازی، دبیر سابق کمیسیون اقتصادی دولت در برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد گفت: رشد نقدینگی یک عامل پایدار و بلندمدت در ایجاد تورم در اقتصاد کشور است و متاسفانه ایران سالانه با تورم‌های بالا دست و پنجه نرم می‌کند.

او با بیان اینکه به طور تاریخی تورم در ایران چند عامل اصلی داشته است، افزود: همه نظریه‌ها و مدل‌های اقتصادی نشان می‌دهند پمپاژ نقدینگی در زمینی انجام می‌شود که ظرفیت رشد تولید ندارد و همین موضوع موجب افزایش قیمت‌ها و ایجاد تورم می‌شود.

شهبازی اظهار داشت: نقدینگی مازاد بر ظرفیت تولید به‌صورت چاپ پول از کانال دولت و بانک‌ها وارد اقتصاد ایران می‌شود بدون آنکه محصولی ایجاد کند. به گفته او، در ده سال اخیر سهم بانک‌ها در خلق پول بیشتر از دولت بوده و این موضوع در کنار ناترازی برخی بانک‌ها به تشدید مشکلات دامن زده است.

وی خاطرنشان کرد: طرف دیگر تولید نقدینگی به دولت، صندوق‌های بازنشستگی و بنگاه‌های بزرگ اقتصادی بازمی‌گردد که برای جبران کسری منابع، استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول را در پیش گرفته‌اند. این روند در نهایت به افزایش پایه پولی و رشد نقدینگی منجر می‌شود.

دبیر سابق کمیسیون اقتصادی دولت با اشاره به عوامل کوتاه‌مدت تورم نیز گفت: سیاست‌های ارزی یکی از این عوامل به شمار می‌رود و ارز در واقع نماینده بی‌ثباتی اقتصادی و انتظارات تورمی در کشور است.

وی تأکید کرد: ناترازی اقتصادی در بخش‌های مختلف کشور، ریشه اصلی و پایدار تورم به شمار می‌رود و تا زمانی که این مشکل برطرف نشود، تورم همچنان اقتصاد ایران را تهدید خواهد کرد.