سه‌شنبه 31 تیر 1404

رقیب ایران برای شهروندانش سنگ تمام گذاشت

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
رقیب ایران برای شهروندانش سنگ تمام گذاشت

عربستان سعودی طی سال‌های اخیر تحولی چشمگیر در حوزه مسکن را در پیش گرفته است؛ حرکتی که نه‌تنها با هدف پاسخ‌گویی به نیاز روزافزون جمعیت جوان این کشور صورت می‌گیرد، بلکه بخشی از نقشه‌ی راه گسترده‌تر اقتصادی و اجتماعی در قالب چشم‌انداز 2030 نیز به‌شمار می‌رود.

در این روند، نگاه صرفاً سنتی به ساخت‌وساز جای خود را به یک رویکرد جامع و برنامه‌ریزی‌شده داده است؛ رویکردی که در آن توسعه شهری، دیجیتالی‌سازی، مشارکت بخش خصوصی، و تحول در سیاست‌گذاری‌های مالی و حقوقی در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. در پی همین تحولات، زیرساخت‌های مسکن نه فقط برای پاسخ به نیاز فعلی، بلکه برای شکل‌دهی به سبک زندگی نوین و پایداری شهرها در حال تغییر است.

بازار مسکن عربستان دیگر تنها محل معامله میان سازنده و خریدار نیست، بلکه به یکی از محرک‌های اصلی اقتصاد، اشتغال، و نوآوری تبدیل شده است. این فضا با سرعتی قابل‌توجه در حال جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی است و زمینه را برای شکل‌گیری اکوسیستمی پیشرو در حوزه شهرسازی و رفاه شهروندی فراهم می‌کند.

در سایه این تغییرات، مسکن نه یک کالای مصرفی، که ابزاری برای پیوند دادن مردم، اقتصاد، و فرهنگ در مسیر آینده‌ای توسعه‌یافته‌تر تلقی می‌شود.

هیات دولت عربستان باند فرود دلار به بازار املاک عربستان را عریض تر کرد و با موافقت کامل قانون جدید، رونق مسکن عربستان با مالکیت خارجی تحقق خواهد پذیرفت. بر اساس این قانون، غیرسعودی ها می‌توانند از ژانویه 2026 در این کشور مالک خانه شوند.

هیات دولت عربستان باند فرود دلار به بازار املاک عربستان را عریض تر کرد و با موافقت کامل قانون جدید، رونق مسکن عربستان با مالکیت خارجی تحقق خواهد پذیرفت. بر اساس این قانون، غیرسعودی ها می‌توانند از ژانویه 2026 در این کشور مالک خانه شوند.

ماجد بن عبدالله الحقیل، وزیر امور شهرداری، روستایی و مسکن عربستان، این قانون جدید را گامی طبیعی در راستای اصلاحات بخش املاک و مستغلات دانست. او همچنین توضیح داد که این تغییرات با هدف رشد این بخش و جذب سرمایه گذاری خارجی طراحی شده اند تا با حضور بیشتر سرمایه گذاران و شرکت‌های ساختمانی، عرضه ملک در بازار عربستان افزایش یابد.

قوانین جدید و تکمیلی مالکیت ملک در عربستان سعودی تلاش دارند تا بین جذب سرمایه خارجی و حفظ منافع شهروندان تعادل ایجاد کنند. این کار از طریق مکانیزم های کنترل شده بازار و ضوابط مشخص انجام خواهد شد تا ثبات بازار املاک حفظ شود. براساس این قانون، خارجی ها می‌توانند در مناطق جغرافیایی مشخصی مانند ریاض و جده مالک خانه شوند. اما برای شهرهای مقدس مکه و مدینه شرایط ویژه ای در نظر گرفته شده است.

براساس این طرح، مرجع کل املاک و مستغلات عربستان وظیفه دارد مناطق دقیق مجاز برای مالکیت خارجی ها را مشخص کند. علاوه بر این، دستورالعمل های اجرایی این قانون تا 180 روز پس از انتشار آن در روزنامه رسمی، در پلتفرم «استطلاع» منتشر خواهند شد. اجرای کامل این قانون از ژانویه 2026 آغاز می‌شود.

این مقررات شامل جزئیات کاملی از جمله نحوه خرید ملک توسط اتباع خارجی، شرایط لازم و مراحل دقیق درخواست ها است. همچنین تاثیرات اقتصادی و اجتماعی این قانون بر بخش‌های مختلف نیز در نظر گرفته شده است. قانون جدید با برنامه «اقامت ویژه» و نیز قوانین مالکیت خانه برای اتباع کشورهای شورای همکاری خلیج فارس همخوانی دارد. این قوانین امکان مالکیت خانه را برای سرمایه گذاری و سکونت در کشورهای مختلف فراهم می کنند.

فرصت طلایی سرمایه گذاری برای بازار عربستان

حمد الشویعر، رئیس کمیته ملی ارزیابی در فدراسیون اتاق های بازرگانی عربستان گفت: تایید این قانون توسط هیات دولت، نشان‌دهنده حمایت قوی از توسعه بخش املاک و مستغلات است. او که همچنین رئیس شورای تجاری عربستان - قطر است، افزود: «ورود سرمایه خارجی و مشارکت سازندگان بین‌المللی، کیفیت عرضه و دسترسی به بازار را بهبود می بخشد و ما را به سمت بازاری متعادل تر هدایت می کند.» او همچنین اشاره کرد که بخش املاک و مستغلات، یکی از پایه های اصلی اقتصاد عربستان است و بیش از 80 صنعت وابسته را پشتیبانی می کند.

بازار عربستان سعودی پر از فرصت های سرمایه گذاری جذاب است و با قوانین منعطف و سودآور خود، هم سرمایه گذاران داخلی و هم خارجی را به سمت خود می کشد. این کشور با جدیت در مسیر رسیدن به اهداف چشم انداز 2030 خود گام برمی دارد.

بدر السلیمانی، متخصص املاک و بازاریاب رسمی، بر اهمیت استفاده استراتژیک از وسعت جغرافیایی عربستان تاکید کرد و گفت: «در حال حاضر تنها 0.36درصد از مساحت کشور توسعه یافته است. او در ادامه افزود: «این قوانین نشان می‌دهند که دولت در تلاش است تا از منابع طبیعی و جغرافیایی خود برای رسیدن به اهداف چشم انداز 2030 استفاده کند و زیرساخت های لازم را برای رویدادهای بزرگ بین‌المللی مانند اکسپو 2030 و جام جهانی 2034 فراهم آورد.» فواز العسیری، کارشناس املاک نیز معتقد است که سیستم جدید با افزایش سرمایه گذاری خارجی، باعث تنوع در انواع املاک و پویایی بیشتر در عرضه ملک خواهد شد. او همچنین تاکید کرده است که تعیین دقیق مرزهای جغرافیایی و الزامات خاص برای شهرهای مقدس، به ثبات بازار کمک کرده و منافع شهروندان را حفظ خواهد کرد.

رقیب ایران برای شهروندانش سنگ تمام گذاشت 2