روایت دلارزدایی از تبادلات تجاری در جهان
خبرگزاری اسپوتنیک با ارایه تحلیلی، نوشت: تحریمهای روسیه و کاهش تبادلات تجاری بین چین و آمریکا، روند دلارزدایی از تجارت جهانی را آغاز کرده است.
به گزارش مشرق به نقل از اسپوتنیک، هر روز به تعداد کشورهایی که در تبادلات تجاری خود دلار را کنار میگذارند، اضافه میشود.
در حال حاضر 140 کشور جهان که محصولات چینی تهیه میکنند به جای دلار از یوان این کشور استفاده میکنند.
یک رسانه خبری چینی هشدار داده است که اگر پکن، دلار آمریکا را در تبادلات تجاری خود کنار بگذارد، ایالات متحده با عواقب بدی روبرو خواهد شد.
گفته شده است که تحت نظم تجاری جدید در حال ظهور روند جهانی دلارزدایی بین کشورهای جهان ادامه دارد و در صورتی که آمریکا بخواهد در مقابل چین موضع گیری داشته باشد، سرعت دومینوی کشورها در پیوستن به تجارت غیردلاری بیشتر هم خواهد شد.
اواخر ماه آوریل جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا طی یک سخنرانی در اندیشکده بروکینگز گفته بود که کشورش طرفدار تنوع ریسکزدایی است و به جدایی از تجارت چین فکر نمیکند.
با این حال، این گزارش تاکید می کند که واردات کالاهای مصرفی توسط ایالات متحده در سه ماه اول سال جاری 20.6 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.
بروکینگز نیز هشدار داد که اگر روند کنونی ادامه یابد، روند دلارزدایی جهانی شتاب می گیرد.
مسکو یوان را به عنوان ارز ذخیره پذیرفته، در حالی که متعهد شده است که از ابزار پرداخت ارز چینی بین روسیه و کشورهای آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین استفاده کند.
تحریمهای روسیه، از جمله مسدود کردن ذخایر بانک مرکزی این کشور، قطع آن از سوئیفت، همراه با محدودیتهای اعمالشده بر صنایع چین، زنگ خطری برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه بوده و تقاضا برای دلار در معاملات بینالمللی را کاهش داده است.
کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بینالمللی پول (IMF) در ژانویه 2022 هشدار داد که افزایش نرخ بهره آمریکا میتواند بر اقتصاد جهانی و بهویژه کشورهایی با سطوح بالاتر بدهی تاثیر معکوس داشته باشد.
وی اذعان کرد که تغییر مسیر از دلار آمریکا ادامه دارد ولی هنوز جایگزینی برای دلار به عنوان ارز جهانی وجود ندارد.