شنبه 3 آذر 1403

روایت دوربین تسنیم از سومین روز چهلمین جشنواره فیلم فجر | دعوای خبرنگاران با "لایه‌های دروغ" و غائله‌ای که امین حیایی ختم کرد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
روایت دوربین تسنیم از سومین روز چهلمین جشنواره فیلم فجر | دعوای خبرنگاران با "لایه‌های دروغ" و غائله‌ای که امین حیایی ختم کرد

نشست‌های خبری سومین روز جشنواره فیلم فجر هر دو به جنجال کشیده شد؛ در یکی امین حیایی قائله را ختم کرد و در دیگری نادر فلاح پیش افتاد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سومین روز جشنواره فیلم فجر با "برف آخر" امیرحسین عسگری، شروع شد. فیلمی که بعد از مدت‌ها لادن مستوفی را به سینما برگرداند و نقش یک دکتر وظیفه‌شناس را به امین حیایی داد. مجید صالحی بعد از تجربه چند نقش متفاوت این بار با کاراکتری خارج از فضای کمدی به جشنواره آمد.

سؤالی که از لادن مستوفی هم پرسیدیم که چرا آن‌قدر کم کار شده؟ او پاسخِ جالبی داد: شما بودید آنجا (نشست) این سؤال را کردید! من کم‌کار نیستم. به اندازه‌ای که باید کار می‌کنم. حالا کارهایی که می‌کنم به نمایش درمی‌آید نمی‌دانم مقصر تهیه‌کننده‌ها هستند. گروه سازنده و یا گروه ممیزی. نمی‌دانم جریان چیه؟

- اگر بازی‌ها را کنار بگذاریم. شاید برف آخر به سختی بتواند در اکران عمومی بازگشت سرمایه داشته باشد. نکته‌ای که منتقد سینما در گفت‌و‌گو با ما به آن اشاره کرد.

محمود گبرلو منتقد سینما این‌گونه پاسخ داد: این فیلم‌ها طبیعتاً برای تماشاگر ایرانی که بخواهد در صنعت سینما تعریف شود خیلی جایگاهی ندارد. اما من یک فیلم بینم و از یک فیلم خوب لذت می‌برم. اما اگر بخواهم با سیاست‌های صنعت سینما تطبیق بدهم شاید بگویم تماشاگر یک مقدار با آن مشکل خواهد داشت. امیدوارم کارگردان یک فکری برای بازگشت سرمایه و ثبت در تاریخ سینما بکند.

لادن مستوفی در بخشِ دیگری گفت: سینمای ما نیاز دارد به اینکه ما وارد فضاهای از این دست بشویم. فیلم‌هایی مثل "برف آخر" فیلم‌هایی که در واقع بستر مناسبی باشد برای مطرح کردن مسائل انسان؛ مسائل طبیعت و دردهای بشری. در سینمای ما سال‌هاست که به خاطر همین ترسی که شما می‌گویید ترس بازگشتِ سرمایه، یک مقدار کنار گذاشته شده و این باعث می‌شود این تنوع را در سینمای خودمان نداشته باشیم.

اما هر دو نشست خبری امروز بیشتر از اینکه محتوا داشته باشد حاشیه داشت؛ در نشست خبری فیلم "برف آخر" بحث تهیه‌کنندگی و انصراف احسان علیخانی مطرح شد که مصطفوی تهیه‌کننده این فیلم این شایعات را رد کرد. او در مقابل دوربین تسنیم، گفت: آقای علیخانی دوست عزیز من است، آن‌قدر آرتیست و کاربلد است نمی‌دانم این حاشیه‌ها از کجا در می‌آید. من عین آنچه در نشست خبری گفتم، خدا شاهد می‌گیرم واقعیت بود و ذره‌ای تحریف در آن نبود.

* اما خبرنگاران دست‌بردار نبودند و این بار به حذف امین حیایی از سرمایه‌گذاری فیلم اشاره کردند. اما امین حیایی با ردِ این شایعات اعلام کرد که قرار بود احسان علیخانی در این نشست حضور داشته باشد اما مشغول ساخت عصر جدید است. سؤالی که خبرنگار تسنیم از او پرسید: (آقای حیایی گفتید احسان علیخانی مشغول ساخت عصر جدید است؟) ان‌شاءالله خودشان دارند فراخوان‌شان را آماده می‌کنند. نمی‌دانم و زمان پخش، مشخص نیست و ترکیب داوران هم نهایی شده، شاید عوض شوند. 

* موضوع‌مان ژانرهای پلیسی و اکشن بود. این ژانرها کم و بیش در سینمای ایران وجود دارد. برای اینکه فیلمسازان ما بهتر بتوانند کارهای پلیسی و اکشن خوب بسازند و بالأخره مخاطبان ما فیلم‌های خارجی را به فیلم‌های ایرانی ترجیح ندهند باید چه کار کنند؟

امین حیایی این‌گونه پاسخ داد: در واقع باید کیفیت ساخت فیلم‌هایمان به آن کیفیتِ فیلم‌های خارجی برسد، در ویژوآل‌شان در مدل فیلمبرداری‌شان و کارهایی که انجام می‌دهند اکشن ساختن در ایران سخت است.

نادر فلاح هم درباره این ژانر صحبت کرد: مسیری را که سینمای حرفه‌ای اکشن می‌رود باید دنبال کنیم. باید بازیگرانی تربیت کنیم که این‌ها مشخصاً بخواهند ژانر اکشن کار کنند. هنرهای رزمی را جدی بگیرند و سخت تربیت کنند. در این بچه‌های بدلکار خیلی‌ها این طوری‌اند و این را فراموش نکنیم.

محمد علیزاده خواننده هم درباره این ژانر صحبت کرد: امیدوارم فیلمنامه‌های خیلی قوی‌تری را در این ژانر ببینیم. البته تخصصم این نیست و تخصصم چیز دیگری است. اما به عنوان آدمی که خیلی فیلم‌باز و کتاب‌بازم! همیشه در این سال‌ها ژانرهای پلیسی و اکشن جزو ژانرهایی بوده احساس می‌کنم، فیلمنامه‌هایش خیلی قدرتمند نبوده و امیدوارم خیلی فیلم‌های قدرتمندی ببینیم.

رامین سهراب کارگردان "لایه‌های دروغ" درباره این ژانر توضیح داد: ژانر فقط درام و آپارتمانی و کمدی نیست. اکشن جزو آن‌هاست و خیلی هم جالب یکی از پرفروش‌ترین ژانرهای دنیا، اکشن است.

مهدی عرفانی رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت، گفت: سینما یک رسانه است و رسانه یعنی جذابیت؛ بالأخره در ژانر اکشن هم جذابیت یک عنصر قابل توجهی است. تا به حال ما در ایران به عنوان یک مخاطب عام می‌گویم نظر تخصصی ندارم به نظرم به این وجه پرداخته نشده است. با حضور این جوانانی که وارد این عرصه شدند ان‌شاءالله این اتفاق هم زودتر خواهد افتاد.

سیدمهدی جوادی مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی درباره ایجاد تنوع ژانر تأکید کرد: یکی از برنامه‌هایی که در فارابی در سال آتی داریم بحث سبد ژانر سینمایی است؛ تا یک توزیع متناسبی در ژانرهای مختلف در میان آثار سینمایی ایجاد کنیم و در این راستا در حال برنامه‌ریزی هستیم. امیدوارم بتوانیم به حوزه‌هایی ورود کنیم که در سینمای ایران، سینماگرها کمتر به آن توجه و ورود داشتند.

* دومین فیلمی که به نمایش درآمد جزو معدود فیلم‌های اکشن جشنواره فجر به حساب بیاید. نادر فلاح، میلاد میرزایی و مجید سعیدی در "لایه‌های دروغ" بازی می‌کنند. نادر فلاح در جلوی دوربین قرار گرفت: این فیلمنامه از آن جزئیات دراماتیک و ریزه کاره‌هایی که باید در یک درام باشد برای اینکه لحظه به لحظه با فیلم همراه باشیم یعنی این طوری نیست فقط در لحظه‌های اکشن و درگیری‌های اکشن فیلم را همراه باشیم؛ فیلم باید آنقدر دراماتیک باشد که لحظه به لحظه ما را با خودش همراه کند. این نقطه ضعف این فیلمنامه بود و در بحث بازی هم یک نقطه ضعف‌هایی بود این را هم کاملاً می‌پذیرم.

* شاید بتوان لقبِ پرحاشیه‌ترین نشست خبری را تا به اینجای جشنواره به نشست خبری "لایه‌های دروغ" داد. فیلمی که رامین سهراب ساخته و خودش هم نقش اولش را بازی کرده است. 

سؤالات نشست خبری "لایه‌های دروغ" بیشتر چالشی بود تا محتوایی! و حتی بحث به حاشیه و جنجال هم کشیده شد. نادر فلاح بازیگر این فیلم با احترام به نظر اهالی رسانه اعلام کرد بابت بازی در این فیلم پشیمان نیستم اما منتقد هستم.

ارسلان قاسمی بازیگر "لایه‌های دروغ" از این فیلم دفاع کرد و گفت: من به عنوان یکی از اعضای کوچک "لایه‌های دروغ" با افتخار از فیلمم دفاع می‌کنم و فکر می‌کنم دوستانی که نقد کردند و یکسری صحبت‌هایی که نه در شأن من و عوامل و فیلم ما بود مطرح کردند، فکر می‌کنم این دوستان علم و آگاهی لازم را نداشتند.

رامین سهراب کارگردان این فیلم هم گفت: من با بودجه‌ای که داشتم بهترین فیلمی را که می‌توانستم بسازم ساختم. می‌دانم که اشکال دارد اما فیلم اولم است. شما فرض کنید 5 سال دیگر من چه فیلم‌هایی می‌توانم بسازم. اگر بودجه و امکاناتش را داشته باشم مطمئن باشید هرچه جلوتر برویم بهتر می‌شود.

میلاد میرزایی با انتقاد درباره فیلمِ خودش صحبت کرد و گفت: در "لایه‌های دروغ" خیلی چیزها گم است؛ خیلی شخصیت‌ها. رنگ ندارد ما نمی‌فهمیم این بازیگر یا این کاراکتر و این نقش چه تأثیری در روند فیلمنامه دارد. داستان اصلی هنوز مشخص نشده است. نقدی که خودم هم به این فیلم دارم. فیلمی نیست که اتفاقاً در جشنواره باشد و داوری بشود. فیلمی نیست که راجع به آن بتوان قضاوت کرد. این فیلم نباید در جشنواره می‌بود به خاطر اینکه فیلمی نیست رقابت کند با فیلم‌های دیگر.

یکی از اتفاقات مهم سومین روز جشنواره فیلم فجر بازدید سخنگوی دولت بود که درباره امیدآفرینی در سینمای ایران به نکته جالبی اشاره کرد. او گفت: طبعیتاً بنده موافق این هستم هرچه بتوان امیدآفرینی را در آثار هنری ما بیشتر شود برای همه مردم و کشورمان بهتر است. برای اینکه امیدآفرینی در فیلم‌ها بیشتر بشود اگر امید در واقعیت و کفِ جامعه افزایش پیدا کند به طبع خود جامعه هنری هم به طبع به سمت ایجاد امید و امیدآفرینی خواهند داشت.

* روز سوم جشنواره فیلم فجر دو نشست مهم دیگر هم دشت؛ محمود کلاری درباره رنگ در سینمای امروز صحبت کرد؛ سیف‌الله صمدیان به توصیف سینمای عباس کیارستمی پرداخت. 

گزارش از مجتبی برزگر

تصویربردار و تدوین‌گر: مهدی کماسی، حسین دزفولی، علیرضا مطیعیان و محمدرضا کشت دار

تصاویر را اینجا ببینید:

شوخی رضا رویگری با آقازاده‌ها در جشنواره فیلم فجر / وقتی پژمان جمشیدی درباره طنز گفت و بهرام رادان از "علفزار" + فیلم و عکس روایت دوربین تسنیم از شروع پرحاشیه جشنواره فیلم فجر / انتقاد از غیاب فیلم کودک! + فیلم
روایت دوربین تسنیم از سومین روز چهلمین جشنواره فیلم فجر | دعوای خبرنگاران با "لایه‌های دروغ" و غائله‌ای که امین حیایی ختم کرد 2