یک‌شنبه 30 دی 1403

روایت رهبر «جبهه ملی» از عملکرد پرویز ثابتی در ساواک

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
روایت رهبر «جبهه ملی» از عملکرد پرویز ثابتی در ساواک

تسنیم نوشت: کریم سنجابی رهبر جبهه ملی درباره عملکرد نصیری و ثابتی در ساواک معتقد است، آنها رعایت هیچ اصولی را نمی‌کردند و هر آدم ماجراجو و مفسد و دورو و دروغگویی را که ممکن بود پیدا بکنند در آن دستگاه وارد می‌کردند.

کریم سنجابی (متولد 1283) از چهره‌های نزدیک به جبهه ملی و نهضت آزادی بود و در دولت اول محمد مصدق وزارت فرهنگ را عهده‌دار شد؛ وی بعد از مدت کوتاهی برای نامزدی در انتخابات مجلس ملی شانزدهم از وزارت استعفاء داد و به نمایندگی مردم کرمانشاه در پارلمان رسید.

بعد از کودتای 28 مرداد، کریم سنجابی از سیاست کناره‌گیری کرد ولی در تشکیل مجدد جبهه ملی دوم نقش داشت. سنجابی اولین وزیر امور خارجه بعد از پیروزی انقلاب در دولت موقت مهندس بازرگان بود و 55 روز این سمت را به‌عهده داشت.

وی بعد از انقلاب به‌دلیل اختلافاتش با نظام و همچنین ماجرای تظاهرات جبهه ملی علیه حکم قرآنی قصاص، از ایران به آمریکا رفت و تا پایان عمر در این کشور ساکن بود. سنجابی در مصاحبه با پروژه تاریخ شفاهی هاروارد، خاطرات خود از دوران نهضت ملی شدن نفت تا سالهای بعد پیروزی انقلاب را روایت کرده است.

وی در بخشی از این مصاحبه به عملکرد «پرویز ثابتی» مرد شماره دو ساواک و مدیر اداره امنیت داخلی این سازمان می‌پردازد؛ در روزهای گذشته انتشار تصویری از ثابتی در تجمع ضدانقلاب در آمریکا خبرساز شد چراکه اولین حضور علنی ثابتی در اجتماع بعد از پیروزی انقلاب بود.

تسنیم به‌مناسبت هویدا شدن پرویز ثابتی، گزیده‌هایی از مصاحبه کریم سنجابی در پروژه تاریخ شفاهی هاروارد را بازخوانی می‌کند:

"در زمان قدرت ساواک، یعنی در دوره نصیری و به‌خصوص آن عامل فعال و معروفش پرویز ثابتی آنها رعایت هیچ اصولی نمی‌کردند و هر آدم ماجراجو و مفسد و دورو و دروغگویی را که ممکن بود پیدا بکنند در آن دستگاه وارد می‌کردند و افراد را از دانشجو گرفته تا کارگر کارخانه و کارمند اداره و روحانی و بازاری و افرادی که کم‌وبیش در سیاست وارد بودند تحت نظر می‌گرفتند. در این دوران بود که دست به کشتار و تصفیه زدند و عده کثیری از افراد را به‌طور آشکار در نتیجه آن محاکمات کذایی یا به‌طور مخفی بدون رسیدگی و بدون هیچ گونه محاکمه‌ای به قتل رساندند، نظیر کشتن «احمد آرامش» در میان پارک شهر، آرامش اولین شخصی بود که در برابر رژیم شاه علنی ایستاد و اعلام جمهوریت کرد، در واقع، تا آن‌جایی که من به‌خاطر دارم در این دوران نخستین کسی که رسماً و علناً اعلام جمهوریت کرد، آرامش بود.

البته داستان خانم ثابتی هم را شنیده‌اید که یک وقت در یک مغازه‌ای مشغول خرید بوده و نگهبانی که همراهش بوده علیه شخصی که در آنجا فقط سؤالی کرده و اعتراضی هم نکرده بود هفت‌تیر می‌کشد و او را می‌کشد و بعد هم با آن قاتل کاری نکردند و هیچ ترتیب اثری ندادند و قتل او به‌طور کلی لوث شد."

بیشتر بخوانید:

21220

کد خبر 1731564
روایت رهبر «جبهه ملی» از عملکرد پرویز ثابتی در ساواک 2