جمعه 19 بهمن 1403

رونق زندگی عشایر با تامین آب پایدار

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
رونق زندگی عشایر با تامین آب پایدار

بیرجند - ایرنا - تلاش بی‌وقفه برای آبرسانی پایدار به مناطق روستایی و عشایری در سال‌های اخیر خدمت ماندگاری بوده که علاوه بر رونق زندگی جامعه عشایری، زمینه تثبیت جمعیت و جهش تولید در این مناطق را فراهم کرده است.

به گزارش ایرنا آمارهای موجود نشان می‌دهد دولت یازدهم و دوازدهم با وجود کمبود منابع مالی برای اجرای طرح‌های آبرسانی به مناطق روستایی و عشایری در قالب مجتمع‌های بزرگ یا کوچک اولویت ویژه قائل شده است.

طرح آبرسانی پایدار به 40 محله عشایری بمرود شهرستان زیرکوه روز گذشته به نمایندگی از 625 پروژه آبرسانی به محلات عشایری کشور و 866 طرح روستایی از طریق ارتباط تصویری رییس جمهوری و با حضور وزیر جهاد کشاورزی، استاندار خراسان جنوبی، نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان کشوری و استانی در این شهرستان مرزی به بهره‌برداری رسید.

با افتتاح این طرح که 15 میلیارد تومان برای اجرای آن هزینه شد، 620 خانوار در قالب حدود چهار هزار نفر از آب پایدار و سالم بهره‌مند شدند همچنین آب مورد نیاز 65 هزار راس دام تا افق 1404 تامین می‌شود.

80 کیلومتر شبکه انتقال آب، بیش از 11 کیلومتر پست برق، 2 ایستگاه پمپاژ آب و در مجموع 920 متر مکعب منبع بتنی ذخیره آب احداث شده همچنین حفر چاه به عمق 180 متر و تامین آب با (750EC) و بسیار شیرین از دیگر مشخصات فنی این طرح آبرسانی به عشایر است.

فاز اول این طرح به طول 21 کیلومتر خط انتقال دهه فجر سال 1397 به بهره‌برداری رسید که 50 خانوار در 2 محله عشایری از مزایای آب سالم و بهداشتی بهره‌مند شدند.

همچنین فاز دوم آن در دهه فجر سال گذشته افتتاح شد و در این مرحله نیز 310 خانوار عشایری از آب پایدار برخوردار شدند.

خوشحالی و رفع دغدغه عشایر 

رمضان شعبانی از عشایر منطقه بمرود زیرکوه با ابراز خوشحالی از تامین آب پایدار عشایر به خبرنگار ایرنا گفت: سال‌هاست تامین آب دغدغه اصلی عشایر بوده که خوشبختانه دغدغه چندین ساله عشایر رفع شد و باعث تولید بیشتر در منطقه می‌شود.

وی افزود: قبلا آب عشایر با تانکر تامین می‌شد که جوابگوی نیاز ما نبود و مجبور بودیم آب شرب دام خود را از چشمه‌های اطراف تامین کنیم.

شعبانی اظهار داشت: آبرسانی پایدار به عشایر بهترین اقدامی بود که از سوی دولت انجام شد و ما قدردان این اقدام مسوولان هستیم.

هفته دولت امسال فاز نخست طرح آبرسانی به محلات عشایری خواجه منجیکوه و چاه زرد شهرستان مرزی نهبندان به بهره‌برداری رسید.

طرح آبرسانی به محلات عشایری نهبندان شامل سه فاز است که فاز نخست آن به طول 21.5 کیلومتر به عنوان خط اصلی با هزینه‌کرد 80 میلیارد ریال اعتبار اجرا شده و فاز دوم به طول 32.5 کیلومتر اکنون 35 درصد پیشرفت فیزیکی دارد که 9 میلیارد تومان برای آن تامین اعتبار شده است.

با اجرای کامل طرح آبرسانی پایدار به محلات عشایری نهبندان، 39 محله عشایری در قالب 620 خانوار همچنین 65 هزار راس دام از آب سالم برخوردار خواهند شد.

مهاجرت معکوس در خراسان جنوبی 

استاندار خراسان جنوبی در دیدار تشکل‌ها، فعالان و نخبگان کشاورزی استان خراسان جنوبی با وزیر جهاد کشاورزی گفت: یکی از اتفاقات خوبی که در چند سال اخیر در خراسان جنوبی رخ داده، مهاجرت معکوس است و به دلیل 2 دهه خشکسالی نیمی از روستاهای ما به خصوص در شهرستان‌های مرزی خالی از سکنه شدند که با توجه به اجرای برنامه‌ای با عنوان مهاجرت معکوس در استان و عنایت خداوند متعال با نزول باران در خیلی از روستاها شاهد بازگشت روستاییان بودیم.

محمد صادق معتمدیان اظهار داشت: در بیابان‌زدایی اعتبارات بی‌نظیری توسط سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری اختصاص یافت که مبلغ آن بیش از 80 میلیارد تومان است به عنوان مقایسه سال 96 تمام اعتبارات تملک دارایی تخصیصی خراسان جنوبی 85 میلیارد تومان بود.

وی گفت: با توجه به جمعیت کم خراسان جنوبی سال گذشته تمرکز خود را بر جذب منابع ملی گذاشتیم که برکات زیادی برای استان در پی داشت.

استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: در امور عشایری اتفاقات خوبی در استان از جمله احداث 2 مجتمع آبرسانی بزرگ در شهرستان‌های زیرکوه و نهبندان رقم خورد و با کمک رییس سازمان امور عشایر کشور به زودی عملیات اجرایی یک مجتمع بزرگ آبرسانی دیگر در منطقه دستگردان طبس آغاز خواهد شد.

وی افزود: عشایر خراسان جنوبی علاوه بر اینکه به عنوان یک جمعیت مولد در اقتصاد استان تاثیرگذار هستند به دلیل سکونت در نوار مرزی تامین کننده امنیت استان هم هستند و بهره‌مندی این قشر زحمتکش از امکانات عمومی کشور حداقل است که باید بخشی از درخواست‌های آنان از جمله آبرسانی و اجرای پنل خورشیدی را برآورده کنیم.

معتمدیان اظهار داشت: با تامین اعتبار 50 میلیارد تومانی که از طریق ماده 56 در سفر سال گذشته (15 مهر 98 و همایش روز ملی روستا و عشایر) معاون اول رییس جمهوری رقم خورد، با تخصیص این اعتبار امید است بتوانیم دغدغه تامین آب عشایر زحمتکش این استان را رفع کنیم.

آبرسانی به 20 هزار خانوار عشایر دیگر تا پایان دولت 

وزیر جهاد کشاورزی در مراسم افتتاح طرح آبرسانی به 40 محله عشایری بمرود زیرکوه و در ارتباط تصویری با رییس جمهوری گفت: امروز با افتتاح 625 پروژه آبرسانی در کشور 21 هزار خانوار عشایری به آب شرب سالم و پایدار دسترسی پیدا کردند و تا پایان دولت 20 هزار خانوار دیگر زیر پوشش قرار می‌گیرند.

کاظم خاوازی افزود: حدود 1.7 درصد جمعیت کشور را قشر نجیب عشایر تشکیل داده است که در بخش‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نقش بسیار زیادی دارند.

وی عنوان کرد: جمعیت عشایر کشور تولید 25 درصد گوشت قرمز را برعهده دارد و 32 درصد صنایع دستی توسط عشایر کشور تهیه می‌شود همچنین به عنوان عوامل پدافندی در مرزهای کشور نقش بسیار زیادی دارند.

وزیر جهاد کشاورزی گفت: در دولت تدبیر و امید توجه بسیار ویژه‌ای به جامعه عشایر شده است به طوری که شورای عالی عشایر در این دولت احیا شد و مصوبات بسیار خوبی داشت.

وی ادامه داد: پشتیبانی این مصوبات سه هزار و 800 میلیارد تومان برای 130 هزار خانوار عشایر بود که اتفاقات خوبی در بخش‌های زیربنایی افتاد.

خاوازی گفت: یکی از این اتفاقات تامین آب شرب سالم و بهداشتی برای خانواده‌های عشایر بود که در این دولت سطح برخورداری از 43 درصد به 63 درصد ارتقا پیدا کرد.

وی افزود: با تقویت زیرساخت‌های ناوگان‌های آبرسانی سطح دسترسی عشایر امروز به 78 درصد رسیده که در گذشته 50 درصد بوده است.

البته هم اکنون آب شرب 6 هزار و 500 خانوار عشایری خراسان جنوبی با تانکر تامین می‌شود که کمبود این مایه حیاتی با ارزش در کنار شیوع کرونا زندگی را نسبت به گذشته برای عشایر استان سخت‌تر کرده و این موضوع بهداشت و سلامت آنان را نیز تهدید می‌کند.

آبرسانی سیار بخشی از نیاز عشایر را برآورده می‌کند و برخی خانوارهای عشایری بخش زیادی از درآمد خود را صرف تامین آب آشامیدنی مورد نیاز خود و دام‌هایشان می کنند که به دغدغه‌ای برای آنان تبدیل شده است و با اجرای طرح‌های آبرسانی پایدار به محلات عشایری این دغدغه برای همیشه رفع می‌شود.

200 کیلومتر شبکه انتقال آب اجرا شد

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: 200 کیلومتر شبکه انتقال آب با اعتبار 419 میلیارد ریال برای تامین آب عشایر استان در سال‌های اخیر اجرا شد که 950 خانوار از مزایای آن برخوردار شدند.

مهدی عصمتی پور افزود: با این وجود آب 6 هزار و 500 خانوار عشایر استان را با تانکر تامین می‌کنیم که سالانه بالغ بر هفت میلیارد ریال هزینه آبرسانی سیار به عشایر است.

وی گفت: سالانه 200 هزار متر مکعب آب برای عشایر استان حمل می‌شود و سهم هر خانوار عشایری 40 متر مکعب آب در سال است.

وی بیان کرد: بیش از هشت هزار کیلومتر ایل راه عشایری در استان خراسان جنوبی داریم که سالانه 2 تا سه نوبت مرمت و سالانه 32 میلیارد ریال صرف مرمت ایل راه‌های عشایر می‌شود.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی گفت: همچنین ماهانه 700 تن آرد بین عشایر استان توزیع می‌کنیم و سالانه 30 هزار تن نهاده دامی دام عشایر را تامین می‌کنیم.

وی با اشاره به اقدامات دولت درخصوص تامین برق عشایر گفت: سال گذشته و امسال 434 پنل خورشیدی ثابت و سیار و 200 فانوس خورشیدی با اعتبار یک میلیارد و 669 میلیون تومان از محل اعتبارات ارزش افزوده خریداری و بین عشایر توزیع شده است.

عصمتی پور اظهار داشت: 930 خانوار عشایری استان از مزایای این پنل‌ها و فانوس‌های خورشیدی برخوردار شدند همچنین براساس تفاهم‌نامه‌ای با شرکت توزیع نیروی برق مقرر شد که برق هزار و 200 عشایر استان تامین شود.

وی گفت: از ابتدای سال 96 تاکنون 142 میلیارد ریال اعتبار ارزش افزوده به عشایر استان اختصاص یافته که در زمینه اجرای طرح‌های زیرساختی و تامین آب عشایر هزینه شده است.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی از اختصاص 144 میلیارد ریال تسهیلات به عشایر استان در ارتباط با طرح زنجیره گوشت قرمز اختصاص در سال جاری خبر داد و گفت: از ابتدای امسال حدود 9 میلیارد تومان تسهیلات زنجیره گوشت قرمز به 219 نفر از عشایر استان پرداخت شده است.

وی اضافه کرد: با استفاده از این تسهیلات حدود 19 هزار و 825 راس دام پرواری توسط عشایر خریداری و پروار شده که 220 تن به ظرفیت تولید گوشت قرمز استان افزوده شده است.

وی اظهار داشت: در پنج ساله گذشته 882 میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت یک ساله، 319 میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه پنج ساله، 196 میلیارد ریال تسهیلات اشتغال پایدار روستایی و عشایری نیز به عشایر استان پرداخت شده است.

خراسان جنوبی با 11 شهرستان و جمعیت کمتر از 800 هزار نفر، چهارمین استان عشایری کشور است و 80 درصد عشایر استان در شهرستان‌های مرزی زیرکوه، درمیان، سربیشه و نهبندان سکونت دارند.

بیش از یک هزار و 700 روستای خراسان جنوبی دارای سکنه است که 41 درصد جمعیت استان را شامل می‌شود.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*