چهارشنبه 17 بهمن 1403

زاینده رود نفس‌های آخرش را می‌کشد / مسئولان فکری برای زاینده رود کنند!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
زاینده رود نفس‌های آخرش را می‌کشد / مسئولان فکری برای زاینده رود کنند!

خشک شدن زاینده رود یکی دیگر از فجایع زیست محیطی در کشور محسوب می‌شود، چرا که با بی تدبیر برخی مسئولان شاهد نابودی آن بودیم و به جرات می‌توان گفت خشک شدن آن چندین میلیون نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مدتهاست زمزمه خشکی زاینده رود به گوش می‌رسد که بسیار ناراحت کننده است؛ در واقع باید گفت زاینده رود سال 1379 نخستین خشکی خود را تجربه کرد تا نشان دهد برداشت بی‌رویه حتی از رودخانه‌ای که محل زایش آب است هم می‌تواند آن را خشک کند.

زاینده رود یک میراث ملی و جهانی محسوب می‌شود، متاسفانه در سال‌های اخیر در سایه بی‌توجهی‌ها و بی‌مهری‌ها از بین رفته و تبدیل به مسیری خشک و بی‌روح شده است، به گونه‌ای که وضعیت امروز زاینده رود چشم هر بیننده‌ای را از این شرایط پیش آمده متاثر می‌کند.

این روزها کسی باورش نمی‌شود که زاینده رود هم نفس‌های آخر را بکشد و حتی با بی‌تدبیری در آینده نزدیک مرگ را تجربه خواهد کرد، در واقع باید گفت آنچه که از زاینده رود بر جای مانده تنها ترک‌هایی است. در واقع وسعت خشکسالی به قدری زیاد است که شاهد فرونشست زمین در بخش شمالی زاینده رود هستیم و حتی بسیاری از روستاها و شهرهای اطراف از این فرو نشست آسیب دیده‌اند همه این عوامل به دلیل بی‌آبی زاینده رود و کاهش منابع آبی است.

برداشت بی رویه و غیر قانونی بالادست یکی از عوامل خشکی زاینده رود

کارشناسان از جمله دلایل اصلی خشکی زاینده رود را بارگذاری بیش از اندازه بر این رودخانه و طرح‌های انتقال آب به یزد، کاشان و... پیش از اجرای طرح‌های انتقال آب می دانند، همچنین برداشت بی‌رویه سالیانه آب در بالادست رودخانه در محدوده سد تا پل کله توسط پمپاژ، استقرار صنایع بزرگ، پالایشگاه، نیروگاه‌ها در کنار رودخانه از دیگر عواملی است که بر شرایط بحرانی زاینده رود دامن زده است و متاسفانه طی چند سال گذشته به نوعی برخی فشارهای اجتماعی مردم و کشاورزان موجب شده که این رودخانه دائمی در مقطعی از زمان باز و در مقاطعی دیگر بسته شود.

وعده و وعیدها مسئولان در دورهای گذشته

حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتگویی در مورد آخرین وضعیت خشکی زاینده رود گفت: مسئولان اگر درست و عادلانه در توزیع آب عمل می‌کردند، امروز شاهد همراهی و همکاری مردم با متولیان امر بودیم، برخی از مدیران استانی و کشوری در نوع مصوبات و تصمیمات خود ناعادلانه عمل می‌کنند و همین رفتار منجر به ایجاد مشکل خواهد شد.

به گفته حاجی دلیگانی، در دولت یازدهم و دوازدهم وعده جاری شدن آب به زاینده رود را دادند اما متاسفانه عملیاتی نشد و تا این لحظه شاهد اتفاق خوشایندی در این راستا نبودیم. وزارت نیرو مدعی شد که طرح‌های جامعی را برای رفع تشنگی زاینده رود وجود دارد.

لزوم تدابیر ویژه مسئولان برای خشکی زاینده رود / چالشی با عنوان بی آبی 5 میلیون نفر از ساکنان

سید ناصر موسوی لارگانی رییس مجمع نمایندگان استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا درباره آخرین وضعیت زاینده رود اظهار داشت: مسئولان باید هر چه سریعتر تدابیر لازم را در مورد آب در این استان داشته باشند، البته طرح‌ها و برنامه‌هایی برای آینده وجود دارد، قطعا این برنامه‌ها طی یک الی دو سال آینده پاسخگو نیستند و مشکل کمبود آب شرب را در شرایط فعلی برطرف نخواهد کرد.

به گفته وی، یکی از دلایل کمبود آب برداشت بی رویه و غیر قانونی بالادست و پایین دستی است، زمانی که آب بر بستر زاینده رود جاری می شود، تنها بخشی از آن به زاینده رود می‌رسد و مابقی هدر می‌رود.

موسوی لارگانی اظهار داشت: دولت‌های گذشته با برداشت‌های بی‌رویه و بدون مجوز منجر به بحرانی‌تر شدن شرایط بی آبی زاینده رود شده‌اند؛ به گونه‌ای که امروز در کنار مشکلات آبی برای کشاورزان، اصفهان نگران چالش بزرگ بی آبی 5 میلیون نفر از ساکنان خود است.

اما سوال اصلی این است که کم کاری در این موضوع نشات گرفته از چیست؟ چه کسی مسئول رسیدگی به این فاجعه زیست محیطی است؟ آیا هیچ یک از مسئولان به غیر از نظاره کردن این رود خشک به فکر احیای دوباره آن هستند؟ آیا وزارت نیرو طرح‌های جامعی را برای رفع تشنگی زاینده رود دارد؟