شنبه 6 بهمن 1403

زخم کهنه کارخانه‌های تعطیل بر پیکر لرستان / وقتی غم نان، جوانان را در به در می‌کند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
زخم کهنه کارخانه‌های تعطیل بر پیکر لرستان / وقتی غم نان، جوانان را در به در می‌کند

در کنار عدم ایجاد کارخانه‌ها و مشاغل جدید، ورشکستگی و تعطیلی کارخانه‌های موجود لرستان درد دیگری است که بیکاری و مهاجرت جوانان مستعد این دیار را به مسئله‌ای بغرنج و پر دغدغه تبدیل کرده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، لرستان باوجود ظرفیت‌های فراوانی همچون منابع طبیعی و نیروی انسانی جوان اما هر بار در فهرست استان‌های با رتبه‌های برتر فقر و محرومیت قرار دارد؛ استانی که به دلیل نبود زیرساخت‌های شغلی و کمبود کارخانه‌ها و شرکت‌های صنعتی، معدنی و اقتصادی جوانان آن اعم از تحصیل‌کرده و غیرتحصیلکرده خانه و خانواده را رها کرده و برای کسب حداقل درآمد و تأمین معاش راهی استان‌های دیگر می‌شوند.

در کنار عدم ایجاد کارخانه‌ها و مشاغل جدید، ورشکستگی و تعطیلی کارخانه‌های موجود بخش خصوصی این استان درد دیگری است که بیکاری و مهاجرت بسیاری از جوانان این استان را در پی داشته است.

کارخانه‌های بزرگی همچون ماشین‌سازی، صدر فولاد، پارسیلون و سیمان خرم‌آباد، فولاد ازنا، عظیم خودرو و سیمان کاشی بروجرد به دلایلی متعدد اعم از خصوصی‌سازی‌های غلط، ضعف سرمایه‌گذار، عدم موقعیت مکانی مناسب، ضعف در مدیریت، اختلاف شرکا، مجریان طرح و بانک‌ها هم‌اکنون تعطیل‌شده‌اند و متأسفانه باوجود تأکیدات مقام معظم رهبری در طول 10 سال گذشته مبنی بر ضرورت اقتصاد مقاومتی و ایجاد و حفظ کارخانه‌های تولیدی در راستای افزایش تولیدات داخلی و تغییر نگاه واردات 100 درصدی، تاکنون هیچ‌کدام از کارخانه‌های یادشده راه‌اندازی نشده‌اند.

زینب خورشیدوند، کارمند بخش فنی شرکت ماشین‌سازی خرم‌آباد از سال 89 تا سال 96 در این شرکت به‌عنوان یکی از کارخانه‌های پررونق و باسابقه‌ی استان کار می‌کرد و هم‌چنین تعداد زیادی از جوانان خرم‌آبادی باسوادهای متفاوت سیکل، راهنمایی، دیپلم، مهندس، دکتری در بخش‌های مختلف این کارخانه مشغول به کار بودند، متأسفانه سال 96 که شرکت تعطیل شد زینب به همراه 54 نفر کادر اداری و کارگران بخش تولید، اخراج شدند و در لابه‌لای اشک‌های برخی از کارکنان، تنها نگهبانان و یک نفر امور اداری و حسابداری برای مدتی در ارتباط با شرکت باقی ماندند.

درد بزرگ مهاجرات جوانان تحصیلکرده

زینب خورشیدوند در گفت‌وگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: کارها به‌صورت پروژه‌ای تقبل می‌شد، از سود پروژه‌ها حقوق و دستمزد ما داده می‌شد و مابقی در حساب گروه امیر منصور آریا واریز می‌شد.

وی افزود: پس از مدتی به دلیل مشکلات حقوقی امیر منصور آریا و زندانی شدن و بلوکه شدن اموال این گروه، شرکت در مسیر تعطیلی قرار گرفت البته با کمک مسئولین وقت استانداری تلاش شد تا پروژه‌های دولتی به شرکت داده شود و در یک بازه زمانی کارخانه سرپا نگه‌داشته شود اما درنهایت تعطیل شد.

کارمند سابق شرکت ماشین‌سازی خرم‌آباد، عنوان کرد: هم‌اکنون در تهران زندگی می‌کنم، بسیاری از همکاران ما ازجمله مدیر بخش کنترل و کیفیت شرکت ماشین خرم‌آباد با تحصیلات عالیه در دیگر استان‌ها مشغول کار و فعالیت شده‌اند، مهاجرت جوانان دکتر و مهندس این استان به دیگر استان‌ها درد بزرگی است، قطعا راه اندازی و بازگشت کارکنان قبلی شرکت به نفع استان خواهد بود.

شوق خدمت به مردم لرستان

مسلم سخاوت فارغ التحصیل رشته برق قدرت که چند سالی در شرکت صدر فولاد خرم آباد کار می کرد، دیگر جوان لرستانی است که بعد از تعطیلی شرکت صدرفولاد و نبود کاری مرتبط با رشته اش با دوری از خانواده راهی تهران می شود.

سخاوت در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: قطعا سختی هایی که در دیگر استان ها تحمل می کنیم سود حقوقی و مادی چندانی برای ما ندارد، البته همیشه جوانان تحصیلکرده لرستانی در دیگر شهرها و در انجام امورات محوله نمونه بوده اند.

وی افزود: اگر شرکت صدر فولاد مجددا راه اندازی شود و درصورت به کارگیری نیروهای قبلی، با شوق خدمت به مردم استان و شهر خود برای فعالیت در شرکت حاضر خواهیم شد.

60 واحد تولیدی در لرستان احیا شد

اسد عبد اللهی، در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: مشکل شرکت ماشین سازی خرم آباد که تا حدودی برطرف و به ورثه شخص امیر منصور آریا واگذار شده بود، از طرف آریا به مزایده گذاشته شد و در حال حاضر فروخته شده است و با دریافت تسهیلات 400 میلیارد ریالی بانک پاسارگاد راه اندازی می شود.

وی افزود: کارخانه های صدر فولاد خرم آباد، سامان کاشی، عظیم خودرو، سیمان و ماشین سازی به طور کل مشکلات قضایی و حقوقی دارند و رفع مشکلات حقوقی در حیطه کار دستگاه های اجرایی نیست، به طوری که مالک اصلی فولاد ازنا الان در زندان است، تسهیلاتی از بانک صنعت و معدن گرفته شده و حدود 40 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری شده است و خریدار دارد، اگر دستگاه قضا موافقت کند سرمایه گذار جدید می تواند خریداری کرده و بدهکاری بانک را پرداخت کند و ادامه کار را انجام دهد، ولی چون پرونده قضایی دارد ممکن است به درازا بکشد.

معاون اقتصادی استانداری لرستان عنوان کرد: مالکین شرکت صدر فولاد خرم آباد بایکدیگراختلاف داشته و با وجود تعداد زیاد طلبکاران از جمله بانک ها، پروند قضایی دارند و اگر این دو شریک به توافق رسیده و بدهکاری را پرداخت کنند می توانند شروع به کار کنند.

وی با اشاره به این که 60 واحد تولیدی درلرستان که مشکل قضایی نداشتند احیا شده اند، تصریح کرد: بانک های سپه، ملی و شرکت آتیه دماوند، راه اندازی کارخانه پارسیلون خرم آباد را تقبل کرده است تا در صورت توافق بانک ها به منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد تبدیل شود از طرفی سیمان خرم آباد و سامان کاشی بروجرد در اختیار اداره ورشکستگی قوه قضاییه قرار دارند.

عبداللهی بیان کرد: بخش اعظم مشکلات کارخانه های تعطیل شده خرم آباد و دیگر شهرهای استان که در سفر ریاست وقت قوه قضاییه در فروردین امسال قول راه اندازی و تعیین تکلیف چندماهه آن ها داده شد به دلیل مشکلات حقوقی صاحبان و مالکانی است که در زندان به سر می برند.

پیگیر احیا کارخانه های تعطیل شده لرستان هستیم

محمد رزم در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: کارخانه ماشین سازی لرستان که در خدمت ریاست قوه قضاییه از آن بازدید شد متعلق به گروه منصور آریا بوده است با توجه به پرونده محاکماتی معروف و اینکه این پرونده در اختیار اجرای احکام دادسرای عمومی انقلاب تهران قرار گرفته است به مزایده گذاشته شد و هلدینگ خزر خریدار این کارخانه شد و تا امروز قیمتی که متعلق به دادسرا و خانواده گروه منصور آریا بود پرداخت کرده است اکنون نیز باید پیگیر مراحل انتقال مالکیت این کارخانه ماشین سازی از خانواده منصور آریا به هلدینگ خزر باشیم.

وی با اشاره به سخنان مدیر کارخانه که در صورت حل شدن مشکلات ظرف 9 ماه کارخانه راه اندازی می شود، افزود: طی جلسات متعدد با مدیران، مراحل انتقال مالکیت به برنده مزایده در حال انجام است، سه دستگاه ماشین آلات مکانیکی از کشورهای اروپایی خریداری شده و در گمرگات بندر عباس است تا دستگاه ها منتقل و در محل کارخانه مستقر شوند و این شرکت پرونده خاص قضایی و حقوقی مطلقا ندارد، غیر از گروه منصور آریا که ربطی به این پرونده ندارد؛ مکاتبات با ریاست قوه قضاییه، دادستان کل کشور، معاونت اجتماعی و قضایی دادستان کل کشور و دادسرا انجام شده است و رفع توقیف از ماشین الات را دنبال کرده و پیگیر احیا شرکت هستیم.

رئیس کل دادگستری لرستان با اشاره به مطرح شدن برخی مشکلات زیست محیطی و عدم جانمایی مناسب کارخانه سیمان خرم آباد، عنوان کرد: این کارخانه هیچ پرونده حقوقی دراستان ندارد و حکم ورشکستگی مدیر و صاحب کارخانه صادر شده است گروه و هیات تصفیه مستقر هستند پرونده کارخانه سیمان در شرکت امور ورشکستگی قوه قضاییه در مسیر پیگیری است. نیابت هایی برای اجرا داده اند و ما مجری این نیابت هاهستیم از ناحیه راه وشهرسازی در فرصت مناسب طرح اجرا نشده است 100 هکتاری که تملک شده است دنبال فسخ قرار داد هستند، با استانداری هماهنگ شده است ظرف هفته اینده جلسه ستاد تسهیل تشکیل می شود که ما بتوانیم این موضوع را بررسی کنیم.

رزم تصریح کرد: کارخانه عظیم خودرو بروجرد بخش اشترینان کارخانه عظیم و سرپایی است و نیمه فعال نه در تولید ماشین آلات بلکه رنگ امیزی بدنه و اسکلت ماشین آلات و سفارش هایی که از جاهای مختلف کشور می رسد؛ پرونده عظیم خودرو در دادسرای عمومی انقلاب تهران مطرح شد، به اتهام کلاهبرداری یا پیش فروش ماشین بدون مجوز حکمش صادر شده است، دادگاه جزایی و دیوان عالی رای را صادر کرده و قطعی است، از نظر بند این کارخانه مشکل خاصی ندارد ارزش این کارخانه 2 هزار و 500 میلیارد تومان بوده، 60 هزار مسقف انبار فضای کاری و 250 هکتار زمین دارد و به هر حال سرمایه ای برای استان است وکیل کارخانه دعوت شده تا از طریق دادسرا تهران پیگیری کنیم تا با مرخصی و آزادی مشروط برای برای مدیرعامل کارخانه فعال شود مشکل خاصی ندارد و امیداوریم راه اندازی شود.

از مصائب کارخانه فولاد ازنا

وی تصریح کرد: صاحب کارخانه فولاد ازنا در دادسرای تهران و دادگاه های مبارزه با مفاسد اقتصادی و اخلال در نظام اقتصادی و پرونده های ویژه اقتصادی مطرح است و پرونده سنگینی دارند البته مرتبط به این کارخانه نیست و کنسرسیومی از سه شرکت درخواست کردند که سهام کارخانه را بخرند و اما تضمین می خواهند که اگر خریداری کردند به اتهامات مدیرعامل کارخانه، اموال توقیف نشود و نگران هستند و ظرف این هفته ستاد تسهیل کارخانه های سیمان، فولاد، عظیم خودرو و ماشین سازی و کارخانجات شن و ماسه و معدن تشکیل می شود.

رزم بیان کرد: علت تعطیلی کارخانه فولاد خرم آباد بدهکاری مدیرعامل است کارخانه دار در شهر و استان های دیگر بدهی دارد اما کارخانه مانع قضایی، حقوقی ندارد و با وجود بدهی و مقروض بودن نمی تواند از تسهیلات استفاده کند؛ شخص کارخانه دار گفته است، اگر سرمایه گذار خارجی 150 میلیارد تومان تقبل کند، ظرف 3 ماه می تواند کارخانه را فعال کند و هم چنین با هماهنگی استانداری در پرداخت بدهی آب، برق، گاز ومالیات با هماهنگی ادارات مهلت گرفته می شود.

رئیس کل دادگستری لرستان یادآور شد: کارخانه پارسیلون یک کارخانه با ماشین آلات فرسوده و از کارافتاده است که قابل رقابت با کارخانجات دیگر نبوده چراکه امروز کارخانجات خارجی 150 تن تولید دارند کارخانه به کنسرسیومی واگذار شده است و چون طلبکار اصلی بانک ملی، سپه و شرکت آتیه دماوند بودند، طلب این ها تبدیل به سهام شده و مدیر عاملی معرفی کردند تا ضمن حسابری دقیق، درآمد و دیون مشخص شود و هیات مدیره مشخص شود و برنامه تبدیل این کارخانه به کارخانه جایگزین دارند، پارسیلون با توجه به زیرساخت قادر به رقابت با کارخانه های مشابه نیست با توجه به زیرساختی که کارخانه دارد وتوپوگرافی منطقه صنعت جایگزینی پیشنهاد کردند.

وی تأکید کرد: کارخانه های پارسیلون، عظیم خودر، صدر فولاد، ماشین سازی فولاد ازنا و سیمان پرونده حقوقی و مانع حقوقی و قضایی در دادگستری کل لرستان ندارند و اگر کسی مدعی است شماره پرونده اعلام نمایند تا بررسی شود؛ هر هفته جلسات اقتصاد مقاومتی در دادگستری و ستاد تسهیل دراستانداری برگزار می شود و دنبال رفع مشکل هستیم.

به گزارش سفیرافلاک، علی رغم ضرورت اهتمام ویژه مسئولین در حمایت از بخش خصوصی، اما به جرات بایستی گفت دیگر فرصتی برای جوانان این استان نمانده است که سال‌ها منتظر بمانند تا مدیران و صاحبان سراسر بدهکار و مقروض کارخانه‌های نامبرده با تجهیزات فرسوده، مشکلات حقوقی‌شان حل شود و اموال کارخانه‌ها از توقیف خارج شوند؛ جلسات و ستادی که ماحصلش برگزاری جلسات ماه بعد است مشکل اشتغال و بیکاری جوانان این استان را مرتفع نخواهد کرد؛ امید که در دولت سیزدهم شاهد تعیین تکلیف کارخانه های تعطیل شده این استان و هم چنین تغییرو ایجاد زیرساخت های شغلی جدید برای جوانان این استان باشیم.

انتهای پیام /

زخم کهنه کارخانه‌های تعطیل بر پیکر لرستان / وقتی غم نان، جوانان را در به در می‌کند 2
زخم کهنه کارخانه‌های تعطیل بر پیکر لرستان / وقتی غم نان، جوانان را در به در می‌کند 3
زخم کهنه کارخانه‌های تعطیل بر پیکر لرستان / وقتی غم نان، جوانان را در به در می‌کند 4
زخم کهنه کارخانه‌های تعطیل بر پیکر لرستان / وقتی غم نان، جوانان را در به در می‌کند 5