ساخت مواد پایدار موردنیاز در پزشکی بازساختی با پوسته صدف دریای خزر
تهران - ایرنا - محققان دانشکده فنی کاسپین دانشگاه تهران موفق به ساخت مواد پایدار مورد نیاز در پزشکی بازساختی و مهندسی بافت با استفاده از پوسته صدف دریای خزر شدند.
به گزارش روز چهارشنبه گروه علم و آموزش ایرنا، محققان دانشگاه تهران با اصلاحاتی در ساختار پودر صدف دریایی، به ترکیبات نانوذرهای فسفات کلسیم ارزانقیمت دست یافتند که رفتار القاگر تمایز استخوانی در مواجهه با سلولهای بنیادی مزانشیمی را از خود نشان میدهد.
محسن شهروسوند عضو هیات علمی گروه پلیمر دانشکده فنی کاسپین دانشگاه تهران و مجری طرح «تهیه و ارزیابی مواد کامپوزیتی هدایتگر استخوانی بر پایه پوسته خارجی صدف دریایی قابلاستفاده در پزشکی بازساختی بدن»، گفت: «دانشکده فنی کاسپین به لحاظ موقعیت جغرافیایی خود در استان گیلان منابع فوقالعادهای در زمینههای مختلف دارد که یکی از این حوزهها محیط زیست و مواد پایدار موجود در این منطقه و یکی از این مواد، پوسته صدف دریایی است که در سواحل دریای خزر به وفور یافت میشود».
وی افزود: «پوسته صدف دریایی با ساختارهای متخلخل آراگونیتی و معدنی حاوی بیش از 95 درصد کلسیم است. این ویژگی سبب شد از این ماده در زمینههای پژوهشی مختلف استفاده شود».
عضو هیات علمی گروه پلیمر دانشکده فنی کاسپین دانشگاه تهران تصریح کرد: با = وجود موفقیتهایی که پیوندهای استخوانی در بهبود نقایص به همراه داشتهاند، محدودیت منابع استخوانی در پیوند، انگیزه را برای ساخت مواد جایگزین ایجاد کرد.
شهروسوند اظهار داشت: «مهندسی بافت با تلفیق سلولهای بنیادی و استئوبلاست و نیز مواد زیستسازگار مناسب، سعی در برگرداندن فعالیت بیولوژیکی استخوان دارد».
وی تصریح کرد: «یکی از اهداف اصلی مهندسی بافت استخوان، طراحی و ساخت داربستهای سهبعدی زیستفعال و قابل جذبی است که بتواند یکپارچگی ساختاری خود را در طول زمان ترمیم، حفظ کند».
مجری طرح تاکید کرد: وجود ساختارهای کلسیمی در پوسته صدف میتواند ظرفیت جذاب برای تهیه محصولات ارتوپدی باشد که میتواند دمای پلیمریزاسیون را کنترل و البته کاهش داده، زیست سازگاری سیمان استخوانی را بهبود بخشیده و از همه مهمتر استحکام مکانیکی بالاتری را به سیمان استخوانی ببخشد.
براساس اعلام دانشگاه تهران، طرح پژوهشی مشترک «تهیه و ارزیابی مواد کامپوزیتی هدایتگر استخوانی بر پایه پوسته خارجی صدف دریایی قابلاستفاده در پزشکی بازساختی بدن» در راستای توسعه همکاریهای بینالملل و با حمایت این دانشگاه و دانشگاه ملی فناوری تایپه در تایوان به تصویب 2 دانشگاه رسیده است.