سه‌شنبه 6 آذر 1403

سردرگمی بازنشستگان از میزان افزایش حقوق / مجلس وارد عمل می شود؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
سردرگمی بازنشستگان از میزان افزایش حقوق / مجلس وارد عمل می شود؟

در روزها و هفته‌های پایانی سال گذشته، نمایندگان مجلس در ارتباط با متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان بسیار داد سخن دادند و تلاش کردند معایب افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان صندوق‌های دولتی و ناچیز بودن این رقم را با این وعده که هنوز نشانی از تحقق آن نیست، بپوشانند.

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال اول به میزان 40 درصد و در سال‌های دوم و سوم هرکدام به میزان 30 درصد افزایش خواهد یافت، تا حداکثر 90 درصد از مابه‌التفاوت را تشکیل دهد. این برنامه جزئی از برنامه هفتم توسعه است که به متناسب سازی حقوق بازنشستگان اختصاص دارد و برای تامین اعتبار آن، یک درصد افزایش مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده است.

با این حال، احمدزاده، بازنشسته کشوری معتقد است؛ مشخص نیست چه زمانی قرار است این متناسب‌سازی جامه عمل بپوشد و آغاز آن از چه ماهی است؛ چراکه هنوز در احکام حقوقی ما بازنشستگان نشانی از اجرای این متناسب‌سازی نیست.

در روزها و هفته‌های پایانی سال گذشته، نمایندگان مجلس در ارتباط با متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان بسیار داد سخن دادند و تلاش کردند معایب افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان صندوق‌های دولتی و ناچیز بودن این رقم را با این وعده که هنوز نشانی از تحقق آن نیست، بپوشانند.

برای نمونه، میرتاج‌الدینی عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1403 بیان کرد: میزان افزایش حقوق بازنشستگان 20 درصد تعیین شد، البته بازنشستگان علاوه بر 20 درصد، شامل 40 درصد اجرای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان براساس برنامه هفتم توسعه هم می‌شوند.

در روزهای ابتدای فروردین امسال، هیات عالی نظارت در ادامه رسیدگی به موارد مغایرت بودجه سال 1403 کل کشور با سیاست‌های کل نظام، بند (س) تبصره 6 بودجه سال 1403 کل کشور مصوب مجلس را مغایر سیاست‌های کلی نظام ندانست و با متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان موافقت کرد.

با همه اینها، به گفته احمدزاده، بازنشستگان هنوز نمی‌دانند چه زمانی قرار است اعتبار متناسب‌سازی تامین شود و تا چند ماه بازنشستگان باید با فقط 20 درصد افزایش حقوق در سال جدید زندگی کنند آنهم وقتی که قیمت کالاهای اساسی به نسبت سال قبل بیش از 50 درصد افزایش یافته است.

این بازنشسته تاکید کرد: نمایندگان مجلس و کاربدستانی که مدام در مورد متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان مصاحبه می‌کردند، لطف کنند بیایند و در مورد مکانیسم و زمان اجرایی شدن آن توضیح دقیق به ما بدهند.

چندی پیش مروتی، بازنشسته کارگری، در تماس با خبرنگار رسانه، در ارتباط با مطالبات اصلی بازنشستگان کارگری با تاکید بر اینکه برای ما متناسب‌سازی یا همسان‌سازی اهمیت ندارد؛ به گفت: برای ما اجرای قانون مهم است؛ ماده 96 قانون تامین اجتماعی تأکید دارد که مستمری‌ها باید به اندازه‌ی هزینه‌های زندگی افزایش یابد.

او تاکید کرد: در این ماده قانونی، افزایش دریافتی بازنشستگان به اندازه‌ی هزینه‌های زندگی الزام شده و از تامین اجتماعی خواسته شده به این الزام تمکین کند اما سال‌های طولانی‌ست که هیچ توجهی به این الزام قانونی نمی‌شود و این در حالیست که همه مشکلات اتوماتیک با ماده 96 تامین اجتماعی حل خواهد شد، هر بازنشسته به نسبت آورده‌اش و با توجه به تورم تاثیرگذار بر سبد هزینه‌های زندگی، مشمول افزایش سالانه مستمری خواهد شد.

این بازنشسته ادامه داد: اگر قانون اجرا شود، بازنشستگان تامین اجتماعی نیازی به همسان‌سازی یا متناسب‌سازی ندارند. امروز مطالبه‌ی بازنشستگان کارگری اجرای ماده 96 قانون تامین اجتماعی بدون توجه به مصوبات مزدی شورایعالی کار است؛ ما می‌خواهیم قانون اجرایی شود.

در جلسه علنی روز نوزدهم فروردین مجلس شورای اسلامی، محمدحسن آصفری، نماینده اراک، اعلام کرد که در روزهای پایانی دوره مجلس یازدهم، از دولت انتظار می‌رود که اقدامات لازم برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان را اجرایی کند. همچنین، انتظار می‌رود که سازمان برنامه و بودجه منابع لازم را اختصاص داده و تعیین کند.

وی اضافه کرد: موضوع دیگر لزوم تعیین تکلیف ساماندهی کارکنان دولت است که لازم است سازمان امور استخدامی وضعیت قرارداد کارکنان دولت را مشخص کرده و شرکت‌های واسطه‌ای نیز حذف شوند.

مهدی عیسی‌زاده نماینده میاندوآب نیز در تذکری خواستار اجرایی شدن قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان و تعیین تکلیف طرح ساماندهی کارکنان دولت شد.