سرمایهگذاری بیش از هزار میلیارد تومانی برای ورود 413 ناوگان به بخش ریلی
![سرمایهگذاری بیش از هزار میلیارد تومانی برای ورود 413 ناوگان به بخش ریلی](https://cdn.yjc.news/files/fa/news/1401/8/2/16771183_963.png)
صالحی گفت: ارزش ریالی الحاق 413 ناوگان به بخش ریلی کشور بیش از هزار میلیارد تومان بوده که از سوی بخش خصوصی داخلی انجام شده است.
میعاد صالحی مدیرعامل راه آهن در برنامه صف اول به سوالات زیر در حوزه حمل و نقل ریلی پاسخ داد:
الحاق 413 ناوگان به بخش ریلی کشور با چه میزان سرمایه گذاری انجام شده و چه مقدار تولید داخل است؟
صالحی: ارزش ریالی الحاق 413 ناوگان به بخش ریلی کشور بیش از هزار میلیارد تومان بوده که این ناوگان به طور کامل ساخت داخل است. کل این سرمایه گذاری از سوی بخش خصوصی کشور بوده با حمایت راه آهن انجام شده است.
به لحاظ تعداد ناوگان 119 درصد رشد داشتیم که این تعداد کلا در 3 ماهه دوم امسال ساخته شده است.
در ناوگان باری تکنولوژی لازم را داریم و نیاز است بخش خصوصی سرمایه گذار سفارش دهد بنابراین باید فضای کسب و کار ریلی را توجه داشته باشیم.
این سرمایه گذاری برای سرمایه گذار توجیه اقتصادی دارد؟
صالحی: باید فضای بروکراسی را سرعت ببخشیم و موانع را از سر راه برداریم. افزایش بیش از دو برابری ساخت ناوگان نشان می دهد که توجیه دارد. در حوزه واگن باری سفارش گذاری بیشتری داریم.
ورود این ناوگان جدید چقدر به تسهیل حمل و نقل ریلی کالا کمک می کند؟
صالحی: در حوزه حمل کالای داخلی، 150 میلیون تن بار ریل پسند داریم اما در طول سال ها تنها یک سوم این میزان جذب حوزه ریلی شده است. وقتی ناوگان توسعه یابد بخش بیشتری را می تواند پوشش دهد.
چه مقدار از اهداف برنامه ششم در حوزه راه آهن و ریلی محقق شده است؟
صالحی: در این خصوص اول باید بگوییم چه چیزی تحویل گرفتیم.
طبق ماده 57 برنامه ششم بند ب، 30 درصد حمل بار و 20 درصد حمل مسافر باید توسط بخش ریلی انجام شود اما در بند الف این ماده آمده است که یک درصد بودجه نفت باید به حمل و نقل ریلی اختصاص یابد که معادل 7 هزار و 700 میلیارد تومان است.
حتی یک ریال آن را به حوزه حمل و نقل ریلی اختصاص ندادند. طبیعی است که هدف گذاری 30 و 20 درصدی جلو نرفته و حتی عقب گرد هم داشته است.
سال گذشته که این مسئولیت را تحویل گرفتیم، صنعت ریلی 2 هزار میلیارد تومان بدهی به تعمیرات و نگهداری لوکوموتیو، 3 هزار میلیارد تومان عقب ماندگی تعمیرات و 3 هزار میلیارد تومان بهسازی خطوط نیاز داشت.
در این دولت تلاش شده و سازمان برنامه و بودجه هم مساعدت داشت بخشی از بدهی ها تسویه شده است. اما عقب ماندگی از برنامه ششم به دلیل عدم تخصیص بودجه داریم.
صنعت ریلی کشور به چه تعداد ناوگان جدید نیاز دارد؟
صالحی: در هدف گذاری ها باید واقعی تر نگاه کنیم. کشور ما در موقیعت مکانی بی نظیری در دنیا قرار دارد که می تواند از فرصت توسعه حمل و نقل ریلی استفاده کند.
در سال گذشته رکورد صد ساله تاریخ راه آهن در ترانزیت ریلی شکسته شد. مجموع حمل و نقل ریلی به 4 میلیون و 340 هزار تن رسید.
در حال حاضر 30 هزار ناوگان باری، کمتر از هزار دستگاه لوکوموتیو و کمتر از 2 هزار ناوگان مسافری داریم که خیلی از این ها نیاز به بازسازی و نوسازی دارند.
اگر بخواهیم هدف گذاری داشته باشیم باید در کنار ناوگان به بحث خطوط ریلی هم توجه شود. در حال حاضر 12 هزار کیلومتر خط اصلی داریم و با احتساب خطوط فرعی به 15 هزار کیلومتر می رسد.
با این مقدار خطوط ریلی باید 5 تا کوریدور شمالی و جنوبی و شرقی غربی داشته باشیم اما توسعه خطوط ریلی ما مبتنی بر آمایش سرزمینی نبوده در جایی که بار داریم، ریل نداریم و جایی که خطوط است نیاز به حمل بار نبوده است.
الان ترانزیت هر تن کالا چه میزان درآمد دارد؟
صالحی: مسیرهای مختلف داریم. یک نوع کالای خاص از سرخس تا بندرعباس 40 تا 50 دلار به ازای هر تن درآمد دارد که اگر هدف گذاری اتفاق بیفتد به میلیارد دلار هم می توانیم برسیم که نقد هم است. باید از مزیت موقعیت مکانی کشور برای توسعه حمل و نقل ریلی استفاده کنیم.
برنامه های راه آهن برای توسعه بخش ریلی چیست؟
صالحی: در حوزه خطوط ریلی، یک سری خطوط نیاز به بهسازی و بازسازی دارد. باید تقلیل سرعت ها را با حفظ ایمنی کاهش دهیم که این کار نیاز به بودجه دارد.
موضوع دوم هدفمند شدن خطوط ریلی است که باید بین 36 پروژه مختلف ریلی نیمه تمام اولویت بندی کنیم. اولویت های ما در حال حاضر تکمیل خطوط ریلی چابهار - زاهدان، بیرچند - زاهدان، شلمچه - بصره، سرخس - بافت و رشت - آستارا است.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی