شنبه 22 دی 1403

سرمایه‌گذاری 120 میلیارد دلاری برای افزایش تولید نفت و گاز تا پایان برنامه هفتم

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
سرمایه‌گذاری 120 میلیارد دلاری برای افزایش تولید نفت و گاز تا پایان برنامه هفتم

وزیر نفت گفت: در مجموع 120 میلیارد دلار برای رسیدن به اهداف کمی برنامه هفتم توسعه درافزایش ظرفیت تولید نفت و گاز نیاز است.

محسن پاک‌نژاد وزیر نفت امروز (شنبه، 22 دی) در نشست شورای معاونان وزیر نفت که با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه از وزارت نفت به‌عنوان پیشران اقتصادی کشور یاد می‌شود، اظهار کرد: در دوران اخیر هم که موضوع محدودیت‌های اقتصادی مطرح است و از آن به‌عنوان جنگ اقتصادی یاد می‌کنیم، صنعت نفت در خط مقدم این جنگ اقتصادی قرار دارد.

وی با بیان اینکه نمی‌شود در خط مقدم جنگ اقتصادی بود و به‌عنوان پیشران توسعه اقتصادی عمل کرد، اما از حمایت و پشتیبانی تمامی ارکان حاکمیت برخوردار نبود، ادامه داد: در چند ماهی که از آغاز به‌کار دولت چهاردهم می‌گذرد، حمایت مؤثر و دلگرم‌کننده رئیس‌جمهوری، معاون اول رئیس‌جمهوری و همه ارکان دولت کمک مؤثری بوده تا صنعت نفت در کوتاه‌مدت بتواند اهداف چشمگیری را رقم بزنند.

پوشش یک نقیصه بزرگ پشت لغت زیبای «ناترازی»

وزیر نفت با بیان اینکه نخستین چالش صنعت نفت در دولت جدید، مدیریت سوخت زمستانی بود، گفت: اصطلاحی به نام «ناترازی انرژی» در کشور رایج شده که ترجیح می‌دهم از آن به‌عنوان کمبود انرژی یاد کنم، زیرا ناترازی لغت زیبایی است که برای پوشاندن یک نقیصه بزرگ استفاده می‌کنیم.

پاک‌نژاد تصریح کرد: با وجود اینکه به اذعان تمامی دست‌اندرکاران این بخش، در ابتدای دولت شرایط ذخایر سوخت مایع به ویژه نیروگاه‌ها نامطلوب بود، اما به لطف خدا و همت همکاران ما در صنعت نفت به جایی رسیدیم که خیالمان تا حد زیادی راحت شده است و امیدواریم تا پایان سال را با همین شرایط خوب پشت‌سر بگذاریم.

وی با اشاره به اینکه عملکرد صنعت نفت در دولت چهاردهم به لحاظ کمی، کیفی و عملکردی ستودنی است و از همه همکارانم برای رسیدن به این اهداف تشکر می‌کنم، گفت: در این چند ماه که از دولت چهاردهم می‌گذرد، روزانه 60 هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت خام و 30 میلیون متر مکعب به ظرفیت تولید گاز خام کشور افزوده شده است.

افزایش تولید گاز از میدان‌های «دی» و «خانگیران»

وزیر نفت با بیان اینکه بخشی از این افزایش تولید نفت و گاز در کشور با ابتکارات عملیاتی و بخشی نیز با توسعه‌های ابتکاری محقق شده است، تأکید کرد: به‌عنوان نمونه در چند روز گذشته چند حلقه از چاه‌های میدان گازی «دی» در استان فارس به بهره‌برداری رسیده است. در این شرایط سخت که کمبود گاز داریم، دستیابی به ظرفیت تولید 3 تا 4 میلیون متر مکعب در روز تولید گاز خام در مرکز کشور ارزشمند است.

پاک‌نژاد با یادآوری اینکه به اینکه هفته گذشته نیز در حوزه «خانگیران» با بهره‌برداری از چاه‌های جدید، تولید گاز 1.5 تا 2 میلیون متر مکعب افزایش پیدا کرد، گفت: شمال شرق کشور به دلیل افت فشار، نقطه آسیب‌پذیری در شبکه گاز است و افزایش تولید گاز در آن منطقه بسیار اهمیت دارد.

وی با اعلام اینکه همزمان با افزایش خوراک پالایشگاه‌های نفت خام، افزایش تولید 10 میلیون لیتر بنزین و 11 میلیون لیتر نفت‌گاز در روز نیز محقق شد، افزود: افزایش تولید فرآورده‌های نفتی مانع از خروج حجم زیادی ارز از کشور برای واردات این محصولات شد.

سرمایه‌گذاری 18 میلیارد دلاری برای فشارافزایی پارس جنوبی

وزیر نفت به انتقال حجم عظیمی از گاز با مدیریت شرکت ملی گاز ایران از جنوب کشور تا مناطق شمالی اشاره کرد و ادامه داد: سال 1401 در این روز‌ها در منطقه شمال شرق کشور برخی مناطق با قطعی گاز به دلیل افت فشار شبکه روبه‌رو شدند. امسال با وجود شرایط بدتری که در ابتدای شهریور تحویل گرفتیم و ذخایر سوخت نیروگاهی کمتر بود و لازم بود گاز بیشتری به آنها تحویل دهیم، اما خوشبختانه قطعی گاز نداشتیم و امیدواریم تا پایان سال نیز با این مشکل مواجه نشویم.

پاک‌نژاد با تأکید بر اینکه در موضوع کمبود حامل‌های انرژی با دو مؤلفه تولید و مدیریت مصرف روبه‌رو هستیم، گفت: مؤلفه نخست افزایش تولید است. در حوزه افزایش تولید گاز خام، ابرپروژه فشارافزایی پارس جنوبی در دستور کار قرار دارد که همه جا تأکید دارم این طرح از نان شب برای کشور واجب‌تر است و امیدوارم دولت اجرای آن را حمایت کند.

وی با بیان اینکه دستاورد‌های اجرای این طرح در 5 سال آینده محقق می‌شود، اما کار را باید به سرعت آغاز کنیم، افزود: فشارافزایی پارس جنوبی هفت هاب یا مرکز دارد که هر کدام از این مراکز حدود 2.5 تا 3 میلیارد هزینه اجرایی دارند. در مجوع اجرای این طرح 18 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داردو

وزیر نفت از مدیریت تقاضا و بهینه‌سازی مصرف به‌عنوان مؤلفه دوم برای حل مشکل کمبود انرژی در کشور یاد کرد و گفت: کمبود انرژی فقط با افزایش تولید برطرف نمی‌شود. تولید با سرمایه‌گذاری و در زمان مشخص اضافه می‌شود، اما مصرف، لجام‌گسیخته و شتابان افزایش پیدا می‌کند بنابراین باید به سمت مدیریت تقاضا و بهینه‌سازی مصرف برویم. هر دو راهکار قیمتی و غیرقیمتی را باید به کار بگیریم. اگرچه اولویت استفاده از راهکار‌های غیرقیمتی است، اما نمی‌توانیم چشم را بر اصلاح قیمت در حامل‌های انرژی ببندیم.

اهداف برنامه هفتم در بخش نفت و گاز

پاک‌نژاد با بیان اینکه در زمینه تولید نفت خام نیز طرح‌ها و پروژه‌هایی تعریف شده تا بتوانیم به اهداف تعیین‌شده در قانون برنامه هفتم توسعه برسیم، اظهار کرد: برای رسیدن به ظرفیت تولید 4.6 میلیون بشکه در روز نفت خام در پایان برنامه هفتم توسعه حدود 50 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است.

وی ادامه داد: همچنین بر اساس اهداف برنامه هفتم توسعه، ظرفیت تولید گاز خام کشور باید به یک میلیارد و 350 میلیون مترمکعب در روز افزایش پیدا کند که برای دستیابی به تولید این حجم گاز، 75 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری باید انجام شود.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه در مجموع 110 تا 120 میلیارد دلار برای رسیدن به اهداف کمی برنامه هفتم توسعه درافزایش ظرفیت تولید نفت و گاز نیاز است، گفت: در اجرای طرح‌های توسعه‌ای باید به این نکته توجه کرد که افزون بر افزایش ظرفیت باید از افت تولید نفت و گاز نیز جلوگیری کرد.

استفاده از سرمایه‌های داخلی و خارجی

پاک‌نژاد با بیان اینکه تأمین این میزان از منابع مالی کار دشواری است و باید ساز و کار‌هایی برای آن تعریف شود که بخشی استفاده از منابع صندوق توسعه ملی و بخشی نیز استفاده از منابع فاینانس خارجی است، اظهار کرد: در صنعت پالایش نیز افزایش ظرفیت پالایشگاهی تا سقف 500 هزار بشکه در روز در دستور کار قرار دارد که افزون بر تأمین مالی نیازمند دستیابی به فناوری‌های روز است. در محصولات پتروشیمی نیز افزایش ظرفیت تولید خواهیم داشت.

وی به موضوع توجه به نیروی انسانی در صنعت نفت اشاره کرد و با بیان اینکه اگر منابع انسانی را پویا و شاداب نگه داریم بر پویایی این صنعت اثر گذاشتیم، ادامه داد: همکاران ما در صنعت نفت با انرژی و صلابت به کار خود در مناطق مختلف عملیاتی ادامه می‌دهند و تنها خواسته آنها توجه به موضوع سقف حقوق است.

وزیر نفت با اشاره به اینکه سقف حقوق ظلم بزرگی است، زیرا حتما باید بین شخصی که دور از خانواده بر روی سکو‌های نفت و گاز و یا در مناطق عملیاتی کار می‌کند با شخصی که در تهران مشغول است، تفاوت وجود داشته باشد، تأکید کرد: تقاضای من این است که سقف حقوق از ابتدای سال اجرایی نشود تا نیروی انسانی فعال در صنعت نفت، با انگیزه بیشتری کار کند.

منبع: وزارت نفت