شنبه 3 آذر 1403

ضبط یک سیگنال مغزی با فناوری کوانتومی برای نخستین بار

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
ضبط یک سیگنال مغزی با فناوری کوانتومی برای نخستین بار

دانشمندان به تازگی یک سیگنال مغزی را با استفاده از فناوری کوانتومی ضبط کردند. این اولین بار است که یک سیگنال مغزی با یک حسگر مغزی ماژولار کوانتومی ضبط می‌شود.

به گزارش ایسنا و به نقل از آی‌ای، محققان آزمایشگاه سیستم‌ها و دستگاه‌های کوانتومی دانشگاه "ساسکس"(Sussex) با دستیابی به یک پیشرفت بزرگ و یک نقطه عطف در تصویربرداری کوانتومی مغز، یک اسکنر مغزی ماژولار کوانتومی را با موفقیت تولید و از آن برای ضبط یک سیگنال مغزی استفاده کردند.

محققان این دانشگاه می‌گویند دستگاه آنها اولین دستگاهی است که با استفاده از اسکنر ماژولار مغز این کار را انجام می‌دهد.

حسگرهای ماژولار را می‌توان مقیاس‌بندی کرد و مانند قطعات بازی لگو به یکدیگر متصل کرد، به همین دلیل محققان دو حسگر را به هم متصل کرده و نشان دادند که اسکن کل مغز و همچنین پیشرفت‌های بالقوه برای تشخیص و ارائه درمان بیماری‌های تخریب عصبی مانند آلزایمر با این فناوری ممکن است.

دستگاهی که در این مطالعه توصیف شده و در یک نسخه پیش چاپ منتشر شده است، با استفاده از حسگرهای کوانتومی مغز موجود در بازار ایالات متحده به این موفقیت دست یافته است. این دستگاه، حسگرهای کوانتومی بسیار حساس را برای انتخاب میدان‌های مغناطیسی کوچک و نقشه فعالیت عصبی در مغز به کار می‌گیرد.

دکتر "توماس کوسنس" دانشجوی دانشگاه "ساسکس" که عضوی از این مطالعه بوده است، می‌گوید: حسگر کوانتومی ما باید بسیار حساس باشد تا میدان‌های مغناطیسی مغز را که بسیار ضعیف هستند، دریافت کند. برای دریافتن این موضوع باید بگویم که میدان مغناطیسی مغز یک تریلیون برابر ضعیف‌تر از آهنربای یک یخچال است.

"کوسنس" و همکارانش حسگرهایی را ایجاد کردند که در قسمت خارجی پوست سر یک داوطلب در نزدیکی قشر بینایی مغز وی قرار داده شدند. سپس به این داوطلب گفته شد که هر 10 تا 20 ثانیه چشم‌های خود را باز و بسته کند.

محققان به لطف این حسگرها توانستند سیگنال این حرکت را شناسایی کنند. این اقدام در واقع ساده به نظر می‌رسد، اما مشاهده این اتفاق در مغز از خارج از مغز به یک فناوری کوانتومی بسیار پیچیده نیاز دارد.

"کوسنس" می‌گوید: از آنجا که دستگاه ما از لحاظ ماژولار بودن بسیار منحصر به فرد است و ما با اتصال دو حسگر به یکدیگر نشان دادیم که ماژولار بودن امکانپذیر و کاربردی است، هم اکنون قصد داریم با ساختن حسگرهای بیشتر این پروژه را توسعه دهیم تا این سیستم به یک سیستم کامل تصویربرداری مغز تبدیل شود.

وی افزود: آینده این فناوری پیچیده روشن به نظر می‌رسد. به عنوان مثال این فناوری می‌تواند پیشرفت‌های چشمگیری در شناسایی و ارائه درمان بیماری‌های عصبی مانند آلزایمر داشته باشد.

انتهای پیام