ظرفیتهای گردشگری روستای بکاول شهرستان تربتحیدریه
تربتحیدریه - ایرنا - شهرستان تربتحیدریه ظرفیتها و قابلیتهای شگرف اقتصادی، فرهنگی و طبیعی خاصی دارد که به دلایل متعدد، آن طور که باید و شاید معرفی نشدهاند که از جمله آنها روستای بکاول است که در این منطقه به داروخانه گیاهان دارویی شهرت دارد.
روستای زیبای بکاول از توابع بخش مرکزی شهرستان تربتحیدریه در استان خراسان رضوی واقع است.
بکاول در دهستان بالا ولایت و در کیلومتر20 جاده تربتحیدریه به مشهد و در فاصله 6 کیلومتری از جاده اصلی بعد روستای کامه علیا واقع است. این روستا به دلیل برخورداری از شرایط آب و هوایی مناسب، چشماندازهای بسیار زیبا و قرار گرفتن در مسیر شمال به جنوب کشور، از ظرفیتهای خوبی برای جذب مسافران و گردشگران برخوردار است اما آنچه بیشتر از هر چیز در این روستا نظر بینندگان را به خود جلب میکند، بافت قدیمی روستا و ساخت خانههایی از سنگ و گل به شکل طبقاتی و به سبک ماسوله در استان گیلان است.
شایسته است بکاول در رسانههای مکتوب و مجازی با عنوان شاخص "داروخانه گیاهان دارویی تربتحیدریه" معرفی و برندسازی شود. زیباییهای بکاول زمانی بیشتر چشمنوازی میکند که بدانیم روستا در مجموعه ای از باغهای سرسبز و خرم احاطه شدهاست و به همه اینها اگر صدای دلنشین پرندگان و عبور جویبارهایی که از چشمه قدیمی روستا و از دل کوه سرچشمه گرفته و از میان کوچهها، آسیاب قدیمی و باغ های روستا میگذرد را اضافه کنیم ناخودآگاه احساس میکنیم که در بهشت پا گذاشتهایم. کوههای مرتفع اطراف روستا همچون کوه بکاول، سبزآباد و عماد (شصت دره) که از مرتفعترین کوههای شهرستان هستند، با دامنههای سر سبز در فصل بهار و تابستان و با پوشش پر از برف در فصل زمستان، مکان مناسبی برای طبیعتگردان و کوهنوردان در تمام طول سال هستند.
بافت جمعیتی و توانمندیهای بالقوه بکاول در خصوص بافت جمعیتی و توانمندیهای اقتصای، کشاورزی و فرهنگی این روستا، بخشدار مرکزی شهرستان تربتحیدریه به خبرنگار ایرنا میگوید: بر اساس سرشماری سال 95 روستای بکاول دارای 109 نفر جمعیت است که در قالب 48 خانوار زندگی میکنند. حسن قربانی میافزاید: علاوه بر محصولات کشاورزی شاخصی چون گیاهان دارویی و زرشک وحشی که به صورت خودرو در این آبادی میروید، سیب قرمز، ریواس، گوجه سبز، زردآلو، انواع آلو، انگور، گلابی، گردو، بادام، انواع محصولات جالیزی و محصولات زراعی نظیر زعفران، گندم، جو، سیب زمینی و نخود از دیگر محصولاتی است که در این خطه میروید یا کشت میشود. وی ادامه داد: وجود آسیاب آبی قدیمی و نیز دامپروری و به خصوص پرواربندی یا چاق کردن برههای نر یک ساله و فروش آنها از دیگر فعالیتهای شاخص این خطه است و بر طبق یک رسم دیرین، بزرگ هر خانواده یک راس گوسفند را تا زمستان برای خود نگاه میدارد و بعد همه اعضای خانواده و فامیل را برای مراسم " قرمه خوران " به منزل دعوت میکند.
داروخانه گیاهان دارویی تربتحیدریه برخی هر جا از جمله درخراسان رضوی روستایی مشابه سبک معماری ماسوله در استان گیلان میبینند به آنجا لقب " ماسوله خراسان رضوی " را میدهند در حالی که سبک معماری ماسوله ویژگی شاخص یا برند آن خطه است که نتیجه انجام کار رسانهای مداوم و مستمر بوده و حاصل آن باعث شده امروز هرگاه نام ماسوله در فضای رسانهای مشاهده شود ناخودآگاه تداعیگر معماری زیبا در استان گیلان باشیم. متاسفانه در فضای مجازی نیز از بکاول به عنوان یکی از روستاهای ماسوله خراسان رضوی یاد شده است در حالی که اگر قرار است بکاول را به خوبی معرفی کنیم، شایسته است با داشتههای خودش معرفی شود تا هر گاه اسم بکاول به گوشمان خورد یاد استان گیلان نیفتیم. در این خصوص رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربتحیدریه ضمن تایید این دیدگاه به خبرنگار ایرنا گفت: شایسته است بکاول در رسانههای مکتوب و مجازی با عنوان شاخص "داروخانه گیاهان دارویی تربتحیدریه" معرفی و برندسازی شود. علی محمدی افزود: این ادعا به واسطه وجود کوههای مرتفع اطراف روستا همچون کوه بکاول، سبزآباد و عماد (شصت دره) که از مرتفعترین کوههای شهرستان و محل رویش گیاهان دارویی بسیار است، مطرح می شود. وی ادامه داد: اهمیت این موقعیت جغرافیایی زمانی بیشتر میشود که بدانیم وجود دامنههای سرسبز کوههای بکاول در فصل بهار و تابستان و نیز پوشش پر از برف در فصل زمستان، مکان مناسبی را برای طبیعتگردان و زیباپرستان و همچنین کوهنوردان در طول سال فراهم آورده است. رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربتحیدریه گفت: علاوه بر این وجود آبادیهای کوچک همچون سبزآباد، کلاته پایگدار، عموحسن، تنگل، شوردره و خواجهعلی همراه با چشمهها، باغها و درختان کهن سال گردو و بید در اطراف روستا فضای بسیار مناسبی را برای هموطنان دوستدار طبیعت فراهم آوردهاست. محمدی به غذاهای محلی بکاول اشاره و اظهار کرد: انواع آش، اشکنه، بلغورشیر و انواع غذاهای تهیه شده با محصولات دامی مثل شیر برنج و قورمه از جمله مهمترین غذاهای رایج این خطه است و علاوه بر این انواع محصولات دامی نظیر انواع ماست، دوغ و کشک در این روستا تولید و در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد.
متاسفانه در فضای مجازی نیز از بکاول به عنوان یکی از روستاهای ماسوله خراسان رضوی یاد شده است در حالی که اگر قرار است بکاول را به خوبی معرفی کنیم، شایسته است با داشتههای خودش معرفی شود تا هر گاه اسم بکاول به گوشمان خورد یاد استان گیلان نیفتیم. محمدی به مراسم آیینی و فرهنگی روستای بکاول اشاره کرد و گفت: از مراسم آیینی روستا میتوان به برگزاری عروسیهای سنتی، مراسم ویژه نوروز، شب یلدا و آیین قدیمی پروارکشی اشاره کرد. وی افزود: البته به دلیل بافت دینی و مذهبی خاصی که در این خطه وجود دارد، مراسم مذهبی همچون تاسوعا و عاشورا، اربعین و سایر مراسم مذهبی به شکلی کاملا پرشور در این روستا برگزار میشود. رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربت حیدریه در خصوص صنایع دستی رایج بکاول نیز گفت: از صنایع دستی مردم روستا میتوان به فرتبافی و قالیبافی اشاره کرد. شهرستان تربت حیدریه دارای چهار بخش مرکزی، جلگه رخ، کدکن و بایگ، چهار شهر، هشت دهستان و 136 آبادی با جمعیت 69 هزار و 974 نفر است که از این تعداد121 روستا بالای 20 خانوار هستند بخش مرکزی به مرکزیت شهر تربتحیدریه دارای 54 روستا، 49 دهیاری، 41 هزار جمعیت در قالب 14 هزار خانوار روستایی با 139 هزار نفر جمعیت شهری است. مرکز شهرستان 225هزار نفری تربتحیدریه در 150 کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.
*س_برچسبها_س*