یک‌شنبه 30 دی 1403

عرب‌ها فراموش نکنند سکوی‌نفتی مبارک چگونه به ایران برگشت / لازم باشد از قدرت‌سخت خود استفاده می‌کنیم

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
عرب‌ها فراموش نکنند سکوی‌نفتی مبارک چگونه به ایران برگشت / لازم باشد از قدرت‌سخت خود استفاده می‌کنیم

کارشناس مسائل سیاست خارجی درباره بیانیه اخیر شورای همکاری خلیج فارس نکاتی را مطرح کرد.

علیرضا تقوی نیا کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره بیانیه نشست اخیر شورای همکاری خلیج فارس بیان کرد: میدان گازی آرش که عرب‌ها به آن الدوره نیز می‌گویند در محل مورد مناقشه قرار گرفته است و محدوده آن مشخص نیست. ممکن است در آب‌های اقتصادی مشترک میان ایران و کشور‌های عربی قرار گرفته باشد و اینکه هنوز محدوده آن مشخص نشده است، اما کشور‌ها بیانیه صادر می‌کنند اقدام درستی نیست. جمهوری اسلامی ایران ابزار و امکانات بسیاری برای پاسخ دهی دارد و قبلا هم در مناطق مورد مناقشه واکنش نشان داده است.

وی ادامه داد: کشور‌های عربی نباید فراموش کنند که سکوی نفتی مبارک چگونه به ایران برگشت داده شد و اگر الان هم لازم باشد ایران از قدرت سخت خود برای حراست از منابع متعلق به ملت ایران استفاده خواهد کرد. این میدان هنوز مورد استخراج و بهره برداری قرار نگرفته وصرفا در مرحله اکتشاف است و هنوز لرزه نگاری نشده است که بتوان گفت که چه کشوری در آن سهم دارد. باید محدوده میدان مشخص شود و هنوز مشخص نشده نباید کشور‌های عربی درباره مالکیت و محدوده آن تکلیف معین کنند.

تقوی نیا درباره اقدام مناسب ایران نیز گفت: معتقدم ترکیبی از اقدامات دیپلماتیک و عینی باید در دستور کار قرار بگیرد و سایر کشور‌ها باید تفهیم شوند که جمهوری اسلامی ایران قدرت مسلم خلیج فارس است و اگر کشور‌ها بخواهند نسبت به احقاق حق حقوق ملت ایران کمترین اجحافی را انجام دهند ممکن است اقدامات ایران فراتر از بیانیه‌های دیپلماتیک باشد و وارد حوزه سخت شود.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی خاطر نشان کرد: آن‌ها به خوبی می‌دانند که در برابر ما آسیب پذیر هستند و بهتر است که مسائل را معقول و منطقی جلو ببرند. علاوه بر اقدامات دیپلماتیک لازم است برخی اقدامات دیگر راهم انجام دهیم که از جمله آن‌ها می‌شود به نمایش قدرت در خلیج فارس اشاره کرد و همچنین آمادگی برای انجام اقدامات پیشگیرانه جهت جلوگیری از استخراج نفت در مناطق مورد مناقشه را داشته باشیم، زیرا تا زمانی که تکلیف این مناقشه مشخص نشده باشد هیچ کشوری حق ندارد از این منابع نفتی سهمی برداشت کند.

وی ادامه داد: فعلا واکنش در حد دیپلماتیک است و عرب‌ها نیز اقدام خاصی انجام نداده اند، اما ما نباید اجازه دهیم تا زمانی که تکلیف مناقشه روشن نشده آن‌ها به استخراج منابع نفتی مبادرت کنند. چون آن‌ها در تلاشند از همین الان تکلیف را روشن کنند و ما را در عمل انجام شده قرار دهند تا عقب نشینی کنیم، اما در این مرحله نباید هیچ عقب نشینی کنیم و باید محکم بایستیم تا زمانی که تکلیف روشن شود و در این زمینه نیرو‌های نظامی به عنوان بازوی کشور در حراست و حفظ منافع ملی عمل می‌کنند.

تقوی نیا در پایان تاکید کرد: البته این اولین باری نیست که این کشور‌ها از این حرف‌های پوچ می‌زنند. منتها باید بدانند که آن چیزی که تکلیف را مشخص می‌کند ابزار‌ها و عناصر قدرت یک کشور است نه بیانیه‌های بی ارزش این چنینی.

گفتنی است که سران کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس در پایان چهل و چهارمین نشست خود در دوحه قطر ادعا‌های واهی خود علیه جمهوری اسلامی ایران درخصوص پرونده میدان گازی آرش را تکرار کردند. شرکت کنندگان در پایان این نشست در بیانیه‌ای مدعی شدند که مالکیت میدان گازی مشترک آرش متعلق به عربستان و کویت است و تنها این دو کشور حق بهره برداری از منابع آن را دارند.