علت تفاوت قیمت تتر با دلار پس از سقوط شدید قیمت بیتکوین
اقتصادنیوز: در بازار ایران، تتر معمولا با قیمتی بالاتر از دلار معامله میشود و اختلاف جزئی بین این دو نرخ چیز تازه ای نیست.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد، علت تفاوت قیمت تتر با دلار پس از سقوط شدید قیمت بیتکوین و دیگر ارزهای دیجیتال، قیمت تتر در بازارهای ریالی و صرافی های داخلی به نزدیکی 33هزار تومان رسید و این در حالی بود که هم زمان با آن، دلار با قیمتی حدود 27هزار و 500 تا 29 هزار تومان معامله میشد. اختلاف جزئی بین قیمت ریالی تتر و دلار امری طبیعی است؛ اما چرا هنگام نوسانات شدید قیمت ها در بازار ارز دیجیتال این اختلاف چشم گیر است؟
در بازار ایران، تتر معمولا با قیمتی بالاتر از دلار معامله میشود و اختلاف جزئی بین این دو نرخ چیز تازه ای نیست. با این حال، روز شنبه در حالی که دلار کاغذی در صرافی های سراسر کشور با قیمتی حدود 27 هزار و 500 تومان معامله میشد، قیمت تتر در بازار ریالی صرافی های داخلی ارز دیجیتال از 32 هزار تومان عبور کرد و حتی در برخی از صرافی ها به نزدیکی 33 هزار تومان رسید؛ یعنی بیش از 5 هزار تومان اختلاف بین قیمت تتر و دلار.
در بازارهای خارج از ایران هم معمولا تتر با قیمتی بالاتر از دلار معامله میشود. برای مثال، اگر نگاهی به بازار «تتر / دلار» در بخش آمریکایی صرافی بایننس بیندازیم، می بینیم که تتر در اکثر روزهای سال با قیمتی بیشتر از یک دلار خریدوفروش شده است. با وجود این شباهت، یک تفاوت کلیدی میان بازارهای داخلی و خارجی وجود دارد.
اگر نوسانات لحظه ای و ناگهانی قیمت را که کمتر از چند دقیقه دوام داشته اند کنار بگذاریم، در طول دو سال گذشته قیمت دلاری تتر در صرافی بایننس هرگز بیشتر از 0082/ 1 دلار نبوده است؛ یعنی در بالاترین سطح، تتر اندکی گران تر از دلار معامله شده است. این در حالی است که کمی اختلاف در قیمت ریالی تتر و دلار در بازارهای داخلی کاملا طبیعی جلوه می کند.
روز شنبه اما، پس از آنکه قیمت بیتکوین و ارزهای دیجیتال به شدت سقوط کرد، این اختلاف قیمت به بیش از 15 درصد رسید که از حد معمول بیشتر است. با توجه به تفاوت هایی که بازار ایران با سایر کشورها دارد و محدودیت هایی که صرافی های داخلی با آن مواجه هستند، لازم است مساله اختلاف قیمت ریالی تتر و دلار را با نگاهی ویژه به بازار ارز دیجیتال ایران بررسی کنیم.
معامله گران ایرانی ارز دیجیتال اغلب با دو پرسش کلیدی مواجه هستند: اول اینکه چرا اختلاف بین ارزش ریالی تتر و دلار بیشتر از حد معمول در بازار های خارجی است و چه دلیلی دارد که اغلب قیمت ریالی تتر از دلار بالاتر است. پرسش دوم هم این است که چرا هنگام نوسانات شدید قیمت بیتکوین و ارزهای دیجیتال، ارزش ریالی تتر افزایش پیدا می کند.
*س_ چرا تتر معمولا از دلار گران تر است؟_س*یک کارشناس بازار رمزارزها در پاسخ به این سوال که چرا اغلب قیمت ریالی تتر از دلار بیشتر است، به جذابیت بیشتر تتر در میان معامله گران اشاره و اظهار کرد که همین جذابیت باعث شده است تتر نسبت به دلار کاغذی کمی گران تر عرضه شود تا هزینههای تامین تتر هم شامل آن شود.
کاوه مشتاق گفت: سه علت اصلی دارد؛ اول اینکه پول دیجیتالی خیلی سریع تر است و تاثیرات و اتفاقات بازار هم در آنها سریع تر اتفاق می افتد. دوم اینکه تتر برای عده زیادی جذاب تر از دلار است، چراکه به راحتی میتوانند با استفاده از آن خریدوفروش کنند و پول را انتقال دهند. سوم اینکه در کشور ما ارزهای دیجیتال جرم انگاری نشده اند. برای مثال، در کشور ما اگر کسی دلار کاغذی بیش از مقداری داشته باشد، ممکن است جرم باشد؛ اما درباره تتر این طور نیست.
*س_ چرا هنگام نوسانات شدید قیمت ارزهای دیجیتال، تتر گران تر میشود؟_س*مشتاق در رابطه با دلایل افزایش قیمت تتر هنگام نوسانات شدید ارزهای دیجیتال، گفت: در بازار ارزهای دیجیتال یک جریان دوشاخه ای وجود دارد. هنگامی که قیمت بیتکوین کاهش می یابد، عده ای دچار ترس میشوند و اقدام به فروش می کنند. این دست از معامله گران در ازای بیتکوین هایی که فروخته اند، تتر دریافت می کنند و در نتیجه میزان تقاضا برای دریافت تتر بیشتر میشود و قاعدتا قیمت هم افزایش پیدا می کند. از طرف دیگر، عده ای که پیش از سقوط بازار تتر در اختیار داشتند، واحدهای خود را وارد بازار می کنند و با آنها بیتکوین می خرند. این اتفاق در مقابل باعث کاهش قیمت میشود و اکنون باید دید که تاثیر کدام یک از این دو شاخه بیشتر است. او افزود: اگر فرض معامله گران بر این باشد که قیمت ارزهای دیجیتال کاهش یافته است و در ادامه هم این روند نزولی ادامه پیدا می کند، فروشندهها بیشتر میشوند و کسانی که از قبل تتر در اختیار داشتند می ترسند و سرمایه خود را وارد بازار نمی کنند و در نتیجه عرضه تتر کاهش می یابد. این اتفاق باعث میشود کنترل بازار در اختیار جریانی قرار بگیرد که باعث افزایش قیمت تتر میشود. اما اگر پس از سقوط فرض بر این باشد که قیمت دیگر از این پایین تر نمی رود، تتر وارد میشود و جبران می کند. بنابراین قیمت تتر کاهش می یابد و بازار متعادل میشود.
مشتاق در ادامه اعلام کرد: از طرف دیگر، زمانی که قیمت بیتکوین و ارزهای دیجیتال بالا می رود، باز این جریان دوشاخه وجود دارد و تصور معامله گران از ادامه روند بازار پس از صعود، میتواند بر قیمت تتر تاثیر بگذارد. وی افزود: در ایران رابطه مستقیمی میان تتر و دلار وجود ندارد و نهادی در ازای دریافت تتر، دلار کاغذی در اختیار معامله گران قرار نمیدهد. او معتقد است که به همین خاطر بازارهای دلار و تتر جدا از یکدیگر هستند و باید جداگانه آنها را بررسی کرد.
مشتاق گفت: بیشتر تترهایی که به صورت عمده وارد ایران میشود از طریق چین است؛ یعنی بیتکوین هایی که در ایران استخراج شده است وارد بازار چین شده و در ازای آن تتر دریافت می کنند. با افت قیمت بیتکوین عرضه تتر به ایران کاهش می یابد و این باعث میشود قیمت تا حدودی بیشتر شود. از طرف دیگر، با جهش قیمت بیتکوین عرضه تتر تقریبا ثابت می ماند، چراکه در این صورت دیگر تمام بیتکوین های استخراج شده در ازای دریافت تتر، فروخته نمیشوند. به همین خاطر آن طرفی که در جهت افزایش قیمت تتر فعالیت می کند، کنترل بیشتری بر بازار دارد.
مشتاق معتقد است که کشف قیمت تتر در بازارهای ریالی و صرافی های داخلی ارز دیجیتال اتفاق نمی افتد و معاملاتی که خارج از بازار صرافی ها و بین نهنگ های تتر انجام میشود، عامل اصلی تعیین کننده قیمت این استیبل کوین است. او در پایان گفت: به نظر من اینگونه نیست که تصور کنید صرافی ها برای بالابردن قیمت تتر تصمیمگیری می کنند. البته خود صرافی ها هم به عنوان نهنگ های بازار در نوسانات قیمت تتر نقش دارند، ولی نقش آنها به صورت غیرمستقیم است و این طور نیست که مستقیما در بازار تاثیر بگذارند و قیمت را بالا ببرند.
همچنین بخوانید