(عکس) گزارش تکاندهنده بیبیسی / شیادان به جان کمکهای مردمی به زلزلهزدگان افتادند
یکی از این حسابهای تیکتاک به مدت 3 ساعت بهطور زنده تصاویر نسبتا محوی از ساختمانهای مخروب و با جلوههای صوتی انفجار نشان میداد. بعد پشت دوربین صدای مردی شنیده شد که میخندید و به چینی صحبت میکرد. روی تصاویر این ویدیوها، عبارت «به ترکیه کمک مالی کنید» هم مشاهده میشد. این حساب جعلی و کلاهبرداری از مردم بود.
بنابه هشدار کارشناسان امنیت سایبری، کلاهبرداران با استفاده از زلزلههای ترکیه و سوریه، سعی در فریب مردم برای ارسال کمک مالی به اهداف جعلی دارند.
به گزارش خبرآنلاین به نقل از بی بی سی، این روزها کلاهبردارهای سایبری با باز کردن حسابهای کاربری جعلی در شبکههای اجتماعی مدعیاند در حال جمعآوری کمکهای مالی مردمی برای بازماندگان زلزله ترکیه که بیش از 40 هزار نفر را به کام مرگ کشانده است هستند. اما این کمکها به جای اینکه به دست نیازمندان برسد، راهی حسابهای پیپل و کیفپولهای ارز دیجیتال میشوند.
پلیس ترکیه روشهای کلاهبرداری این شیادان را معرفی کرده است و البته روشهایی که میتوانید با استفاده از آنها با اطمینان به قربانیان زلزله کمک کنید توضیح داده است.
روشهای دزدی با استفاده از شبکههای اجتماعی
یکی از این روشها استفاده از رسانه اجتماعی تیکتاک لایو است. در این رسانه، تولیدکنندگان محتوا میتوانند با دریافت هدایای دیجیتالی کسب درآمد کنند. این روزها در حسابهای تیکتاک انبوهی از عکسها، فیلمها و برنامههای تلویزیونی از زلزله ترکیه و سوریه منتشر میشود که نشان از تلاش آنها برای نجات بازماندگان زلزله و همچنین درخواست کمک مالی برای آنها دارد.
کپشنهای متعددی با جملاتی چون، «به ترکیه کمک کنید» یا «به قربانیان زلزله کمک کنید» به وفور روی عکسها و فیلمها دیده میشود.
یکی از این حسابهای تیکتاک به مدت 3 ساعت بهطور زنده تصاویر نسبتا محوی از ساختمانهای مخروب و با جلوههای صوتی انفجار نشان میداد. بعد پشت دوربین صدای مردی شنیده شد که میخندید و به چینی صحبت میکرد. روی تصاویر این ویدیوها، عبارت «به ترکیه کمک مالی کنید» هم مشاهده میشد. این حساب جعلی و کلاهبرداری از مردم بود.
همچنین ویدیویی دیگر، کودکی را در حال فرار از انفجار نشان میدهد و پیامی روی آن دیده میشود که، «لطفا کمک کنید.».
اما بررسیهای این ویدیو هم نشان داد که تصویر این کودک ربطی به زلزله اخیر ترکیه و سوریه ندارد و مربوط به جنگهایی در بخش شمال غربی سوریه است.
سخنگوی تیکتاک پس از آگاهی از این کلاهبرداریها، گفت، «ما عمیقا از زلزلههای ویرانگر ترکیه و سوریه متاسف هستیم و برای امدادرسانی به قربانیان تلاش میکنیم و در عین حال سعی میکنیم جلوی کلاهبرداری از افرادی که قصد کمک دارند را بگیریم.»
در رسانه اجتماعی توییتر هم، تعداد بسیاری از کاربران، در کنار کیفپولهای ارزهای دیجیتال، تصاویری احساسی به اشتراک گذاشته شده است و بازدیدکنندگان را تشویق به ارسال کمکهای مالی خود به ترکیه کردهاند.
یکی از این حسابهای توییتری تصویری از یک آتشنشان گذاشته که کودکی کوچک را در میان ساختمانهای فروریخته در آغوش گرفته است. این تصویر حدود 12 ساعت در این حساب توییتری بود و 8 دفعه درخواست کمک کرده بود.
اما کارشناسان امنیت سایبری دریافتند، این تصویر واقعی نیست و تقلبی است. بنابر گزارش یک نشریه یونانی، این تصویر و تصاویر دیگر از این قبیل، با استفاده از نرمافزار هوش مصنوعی به نام Midjourney ایجاد شدهاند و برخی از افراد معمولا از این تصاویر در حسابهای خود استفاده میکنند.
کارشناسان فنی برای اینکه اثبات کنند این تصویر جعلی است از یکی از نرمافزارهای تولید عکس با استفاده از هوش مصنوعی خواستند تا تصویری از یک آتشنشان که کودکی خردسال را پس از زلزله نجات میدهد، درحالیکه کلاه ایمنی با پرچم یونان به سر دارد، بسازد و نرمافزار هم این عکسهای سفارشی را ساخت:
همچنین این حساب توییتری، یکی از آدرسهای کیفپول کریپتو را که در سال 2018 در یک کلاهبرداری استفاده شده بود، در دسترس مردم برای جمعآوری کمکهای مردمی گذاشته شده بود. وقتی کارشناسان امنیتی با صاحب این توییتر تماس گرفتند، او کلاهبرداری را انکار کرد و گفت هدف من از ایجاد این تصویر نشان دادن این بود که وقتی زلزلهای رخ میدهد، مردم بهویژه کودکان بسیار صدمه میبینند و الآن در این هوای سرد، ممکن است آنها غذایی برای خوردن نداشته باشند. سپس صاحب این حساب گفت که میتواند صحت حرف خود را اثبات کند. وعدهای که هنوز آن را عملی نکرده است.
در حسابهای توییتری دیگر، کلاهبرداران برای جمعآوری کمکهای مردمی و دزدیدن آن پولها، حسابهای پیپل خود را در اختیار افراد خیر گذاشتهاند. کارشناسان امنیت سایبری میگویند، این افراد معمولا مقالههای جدید مربوط به زلزله اخیر ترکیه و سوریه را بازنشر میکنند و به توییتهای سلبریتیها و تجار پاسخ میدهند تا دیده شوند.
آنها برای دریافت کمکهای مردمی، حسابهای امدادی جعلی باز میکنند تا به نظر سازمانهای معتبر یا رسانههای خبری بیایند. اما بعد از دریافت کمکها، پولها را به حسابهای شخصی خود واریز میکنند.
یکی از این حسابهای کاربری جعلی TurkeyRelief@ است که کارش را در توییتر از ژانویه شروع کرده و فقط هم 31 دنبالکننده دارد. این حساب کاربری از طریق پیپل به دنبال کمکهای مالی مردم است. این حساب کاربری تا به حال 900دلار آمریکا جمع کرده است. البته 500 دلار هم از قبل در حساب پیپل این کاربر بود تا حساب را معتبر جلوه دهد.
در واقع این حساب کاربری، یکی از 100 حسابی است که در روزهای اخیر در پیپل برای دریافت کمکهای مردمی راهاندازی شده است که برخی از آنها جعلی هستند.
کارشناسان امنیت سایبری ترکیه میگویند، مردم باید مراقب حسابهایی که به پیپل مرتبطاند، باشند. بیشتر این حسابها جعلی هستند، زیرا پیپل از سال 2016 در ترکیه فعالیت نمیکند. درواقع خیریههای معتبری هستند که بیرون از ترکیه فعالاند و برای زلزلهزدگان کمکهای مردمی را جمع میکنند. اما اگر آنها مدعی شدند که در ترکیه مستقرند، بدانید جعلیاند.
متاسفانه افراد بسیاری هستند که با استفاده از حسابهای پیپل، از نیت خوب و بخشندگی دیگران سوءاستفاده کرده و از آنها کلاهبرداری میکنند. اخیرا یکی از سخنگوهای پیپل، اعلام کرد، گروهی از کارکنان پیپل، با دقت افرادی را که حساب پیپل برای دریافت کمکهای مردمی باز کردهاند رصد کرده و حسابهای جعلی را به حالت تعلیق درآورده یا مسدود کردهاند.
روش دور ماندن از کلاهبرداران و ارسال امن کمکهای مالی
1. اگر میخواهید به زلزلهزدگان کمک مالی کنید، بهتر است به دنبال سازمانهای خیریه معتبر بگردید. این سازمانها معمولا ثبت ملی شدهاند.
2. اگر به یک حساب کاربری مربوط به جمعآوری کمکهای مردمی مشکوک شدید، آن را به مراجع مرتبط یا پلتفرمهای اجتماعی گزارش دهید.
3. فریب گفتار، تصاویر و ویدیوهای بسیار احساسی را نخورید. این تصاویر و فیلمها معمولا برای جلب توجه و احساساتی کردن شما تهیه میشوند.
4. برخی از کلاهبردارها مدعیاند که به سازمانهای دولتی یا خیریه معتبر وابسته هستند؛ بنابراین اگر میخواهید کمکهای مالی خود را بفرستید، ابتدا وبسایتهای آن سازمانها را بیابید و از اعتبارشان مطمئن شوید و کمکهایتان را مستقیم به آنها بفرستید.
از میان اخبار