عید قربان امسال متفاوت با سال های دیگر؛ سودجویی دلالان علت اصلی گرانی دام و گوشت
بسیاری از مسئولان بر این باورند که با وجود شیوع ویروس کرونا، مردم نباید به هیچ عنوان خودشان اقدام به ذبح دام کنند.
به گزارش خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با گسترش ویروس ناخوانده کووید 19 در کشور، عید قربان امسال با سالهای قبل کمی متفاوت است چرا که مسئولان سازمان دامپزشکی به منظور جلوگیری از خطر احتمالی انتقال کرونا به مردم توصیه کرده اند که به هیچ وجه خودشان اقدام به ذبح دام نکنند.
طی سالهای اخیر در مناطق 22 گانه شهرداری تهران جایگاه عرضه دام راه اندازی میشد تا متقاضیان برای قربانی و ذبح دام به آنجا مراجعه کنند اما امسال با برگزاری جلسات متعدد، ستاد ملی مبارزه با کرونا تصمیمگرفت که ذبح دام تنها در کشتارگاهها صورت گیرد و افراد از چند روز مانده به عید قربان سفارشات خود را به قصابی محل بدهند تا بتوانند از آنجا گوشت مورد نیاز را خریداری کنند.
بسیاری از مسئولان بر این باورند که با وجود شیوع ویروس کرونا، مردم به هیچ عنوان خودشان اقدام به ذبح دام نکنند، هرچند انتقال بیماری کووید 19 از حیوان به انسان هنوز اثبات نشده است، اما برای رعایت جوانب احتیاط و جلوگیری از انتشار سایر بیماریهای مشترک میان حیوان و انسان باید از هر گونه کشتار غیر مجاز جلوگیری کرد.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط میرویم تا از آخرین جزئیات بازار دام در روز عید قربان و توصیه سازمان دامپزشکی به مردم برای نذورات در این روز با خبر شویم:
*س_کمبودی در عرضه دام عید قربان نداریم؛ گرانی گوشت ارتباطی به دامدار ندارد_س*سعید سلطانی مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی با اشاره به اینکه مشکلی در تامین دام عید قربان وجود ندارد، اظهار کرد: چوبداران با ایجاد جو روانی و بهانههای مختلف همچون قاچاق دام و کمبود عرضه، قیمت دام را در روز عید قربان افزایش میدهند تا بتوانند سودهای هنگفتی را به جیب بزنند.
او با اشاره به اینکه گرانی گوشت ارتباطی به دامدار ندارد، افزود: قیمت دام و گوشت در سایه کمبود نظارتها با نوساناتی در بازار رو به رو میشود، این در حالی است که دامداران در عرضه دام متضرر هستند.
سلطانی قیمت کنونی هر کیلو دام زنده را 32 هزار تومان اعلام کرد و گفت: پشتیبانی امور دام گوشت 5 تیکه بسته بندی را 72 هزار و 500 تومان خریداری میکند که با احتساب 10 درصد سود؛ 80 هزار تومان باید به دست مصرف کننده برسد که متاسفانه در سایه کمبود نظارت 120 هزار تومان در مغازهها عرضه میشود.
مدیرعامل اتحادیه دامداران کاهش عرضه دام سبک را تکذیب کرد و گفت: بنابر برنامه ریزیهای صورت گرفته، چوبداران از قبل با خرید و دپو دام و ایجاد کمبود در بازار به دنبال افزایش قیمت هستند تا بتوانند سودهای هنگفتی را به جیب بزنند.
او ادامه داد: با وجود آنکه دام کالای ماندگاری در کشور نیست که امکان ذخیره سازی آن در واحدهای دامپروری وجود داشته باشد، از این رو اگر در زمان پرواربندی به بازار عرضه نشود، دامدار به سبب افزایش هزینه تولید متحمل زیان میشوند.
این مقام مسئول متوسط قیمت دام سبک در کشور را 36 هزار تومان اعلام کرد و گفت: طبق روال همه ساله، قیمت دام در روز عید قربان به یکباره به 40 هزار تومان میرسد و مجدد 2 روز بعد کاهش مییابد که این امر ناشی از سودجویی عوامل واسطه و دلال است.
مدیر عامل اتحادیه دامداران با بیان اینکه انباشتگی دام سبک چندان بالا نیست، گفت: در دام سبک عرضه و تقاضا متعادل است و کمبودی در عرضه وجود ندارد که بر التهاب قیمت در بازار دامن بزند.
*س_ذبح عید قربان تنها در کشتارگاه انجاممی شود؛ افراد گوشت مورد نیاز نذورات خود را از قصابی تهیه کنند_س*علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی، با اشاره به اینکه شیوه ذبح دام در عید قربان تغییر کرده است، اظهار کرد: طی سالهای اخیر در مناطق 22 گانه شهرداری جایگاه عرضه دام راه اندازی و به مردم اطلاع رسانی می شد تا متقاضیان برای قربانی و ذبح دام به آنجا مراجعه کنند، اما امسال به سبب شیوع ویروس کرونا عرضه در میادین انجام نمیشود.
بیشتر بخوانید
او افزود: با گسترش ویروس کرونا، امسال روش ثبت سفارش به قصابیهای محل جایگزین عرضه دام در میادین شده است که با این وجود از نظر شرعی و بهداشتی مشکلی وجود ندارد.
ملکی با تاکید بر این مسئله که هیچ گونه ذبحی در سطح شهر نباید انجام شود، بیان کرد: اگر در روز عید قربان در مناطق مختلف شهر ذبح انجام شود، با آن ها برخورد میشود.
این مقام مسئول ادامه داد: از بامداد روز عید قربان ذبح در کشتارگاهها به نیت قربانی عید انجام میشود و مسائل شرعی این کار بررسی و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی افزود: بعد از ذبح دام و خارج شدن از فرایند کشتارگاه و پیش سرد، گوشت به قصابیها عرضه میشود و مردم میتوانند با مراجعه به مغازههای قصابی به مقدار نیاز گوشت خریداری کنند و دیگر لازم نیست که یک گوسفند کامل خریداری شود و هر کس به اندازه توان خود میتواند از گوشتها خریداری کند.
او متوسط قیمت هر کیلو دام زنده را 43 تا 45 هزار تومان اعلام کرد.
ملکی از ثبات قیمت گوشت در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ 110 تا 115 هزار تومان به مصرف کننده عرضه میشود و نوسان خاصی را در بازار گوشت برای روز عید قربان متصور نیستیم.
*س_بی رمغی بازار دام در عید قربان؛ قیمت هر کیلو دام زنده 40 هزار تومان_س*منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی درباره آخرین وضعیت بازار دام عید قربان اظهار کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا و توصیههای سازمان دامپزشکی، تقاضای چندانی برای خرید دام زنده در بازار وجود ندارد.
او افزود: با وجود انباشت دام در واحدها و شرایط کرونا، عیدقربان امسال با سالهای گذشته کمی متفاوت است به طوری که با کاهش تقاضا برای خرید شاهد افزایش قیمت در حوزه دام نخواهیم بود.
پوریان با اشاره اینکه با ازدحام دام در واحدهای دامداری رو به رو هستیم، بیان کرد: با وجود آنکه خریدار واقعی برای دام در بازار وجود ندارد، مقادیر زیادی دام با وزن بالا روی دست دامداران باقی مانده است که با این وجود کمبودی در عرضه وجود ندارد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام ادامه داد: با گسترش ویروس کرونا و تاکید سازمان دامپزشکی بر روشهای جایگزین خرید دام زنده به افراد توصیه میشود که به منظور نذورات خود اقدام به خرید لاشه از کشتارگاه کنند.
او قیمت فعلی دام زنده با اوزان سبک را 40 هزار تومان و سنگین 38 تا 40 هزار تومان اعلام کرد.
*س_مردم از کشتار دام اجتناب کنند؛ پیش بینی کشتار 160 هزار راس دام در عید قربان_س*علی صفر ماکنعلی رئیس سازمان دامپزشکی کشور در گفتو گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی با اشاره به ضوابط نظارت دامهای ذبح شده در عید قربان اظهار کرد: با توجه به ضرورت بازرسی، نظارت بهداشتی و شرعی بر دامهای قربانی در این روز و به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان گوشت دامهای قربانی در شرایط فعلی، رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشتارگاههای کشور لازم الاجراست.
او افزود: با توجه به اولویت کشتار دامهای قربانی در کشتارگاههای دام هر شهر، کشتارگاههای دام موظفند ذبح دامهای قربانی را از ساعت 7 صبح تا 13 روز عید سعید قربان انجام دهند و همواره بازرسان بهداشتی گوشت و ناظر شرعی در محل کشتارگاه، مستقر و آماده کار باشند.
ماکنعلی ادامه داد: برنامه عملیاتی بازرسی، نظارت بهداشتی و شرعی بر دامهای قربانی شامل سازماندهی اکیپهای ثابت و سیار، نظارت بهداشتی و شرعی در استان و ادارات تابعه در قالب پرسنل فنی دامپزشکی به همراه مسئول دفتر نمایندگی، ولی فقیه و ناظرین شرعی به منظور بازرسی و نظارت بهداشتی و ناظران شرعی بر دامهای قربانی در روز عید سعید قربان است.
رئیس سازمان دامپزشکی در توصیهای به مردم گفت: از مردم تقاضا داریم که به هیچ وجه خودشان اقدام به ذبح دام نکنند، هرچند انتقال بیماری کووید 19 از حیوان به انسان هنوز اثبات نشده است، اما برای رعایت جوانب احتیاط و جلوگیری از انتشار سایر بیماریهای مشترک میان حیوان و انسان از هر گونه کشتار غیر مجاز جلوگیری میشود و کشتار دام تنها باید در کشتارگاههای مجاز صورتپذیرد.
او در پایان تصریح کرد: پیش بینیها حاکی از آن است که امسال 160 هزار رأس دام در روز عید قربان کشتار شود.
در پایان باید گفت با توجه به گسترش ویروس کرونا و احتمال انتقال بیماری از دام به انسان توصیه میشود که افراد از ذبح دام در منازل خود اجتناب کنند و تنها گوشت مورد نیاز خود را از کشتارگاههای سراسر کشور و قصابیها خریداری کنند که اکیپهای دامپزشکی بر روند کشتار دام ها نظارت دارند.
انتهای پیام /