دوشنبه 2 مهر 1403

غدیر بزرگ‌ترین عید بشریت است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
غدیر بزرگ‌ترین عید بشریت است

یک کارشناس مذهبی گفت: غدیر تنها نام یک سرزمین نیست یک تفکر است. غدیر نقطه تلاقی کاروان رسالت با طلایه داران امامت است.

حجت الاسلام والمسلمین تقوایی گفت: واقعه غدیر خم که در آخرین سال زندگی رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله رخ داد و در آن علی علیه السلام به جانشینی آن حضرت برگزیده شد، حادثه‌ای تاریخی نیست که در کنار دیگر وقایع بدان نگریسته شود. غدیر تنها نام یک سرزمین نیست یک تفکر است. غدیر نقطه تلاقی کاروان رسالت با طلایه داران امامت است. غدیر خم یک سرزمین نیست؛ چشمه کوثری است که تا پایان هستی می‌جوشد. سخنرانی تاریخی پیامبر صلی الله علیه و آله در غدیر که حدود یک ساعت طول کشید.

کار شناس مذهبی افزود: خطابه یا خطبه‌ی غدیر سخنرانی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله است که در حجه الوداع در هنگام مراجعت از مناسک حج در محل معروف غدیرخم ایراد شده است. غدیرخم درست منطقه‌ای بود که راه حاجیان و کاروان‌ها بسوی مناطق جنوبی و شمالی شبه جزیره عربستان از هم دیگر جدا می‌شد. لفظ مولا در جمله من کنت مولاه فهذا علی مولاه، به معنی سرپرست و صاحب اختیار است. ایران اسلامی با تمسک به مولای غدیر، و نترسیدن از هجمه‌های دشمنان اسلام، راه خود را به سمت اقتدار و پیشرفت می‌پیماید.

حجت الاسلام والمسلمین تقوایی افزود: برای نمونه در مسئله بیعت در غصب خلافت با وجود آنکه حق حیاتی و اساسی امام علی علیه السلام از وی سلب شد، اما امام علی علیه السلام ترجیح داد تا با سکوت و تحمل فشار‌های اطرافیان به وحدت مسلمین لطمه‌ای وارد نشود و بر این اساس وحدت در میان مردم را حفظ کرد. موضع پیامبر در روز غدیر مقابل هزاران حج گزار از مردم روستا‌ها و شهرها، قبایل عرب یا حداقل بعضی از قبایل را معتقد ساخت که پیامبر رهبری امت را به علی واگذار کرده است. وی گفت: شاید آنان در واگذاری رهبری به علی به دست پیامبر چیزی را دیدند که موافق با سنتهایشان بود که شایسته است نزدیکترین خویشاوند پیامبر (صلی الله علیه و آله) رهبری را به ارث برد. آنان، چون دیدند پس از وفات پیامبر تغییر کرد و حکومت جدید برای بعضی ناآشنا بود. در نتیجه، از پرداخت زکات خودداری کردند و بعضی منکر اسلام شدند، با این اندیشه که هر گاه اصحاب پیامبر از او اطاعت نکنند معنایش این است که اصحاب در دینداری خود جدی نیستند.

حجت الاسلام والمسلمین تقوایی گفت: موضع مردم در بسیاری از موضوعات بر اساس نحوه خلافت جدید تغییر یافت. چهارچوب بندی امام علی علیه السلام در این دوران و اینکه چگونه میان همگان جمع بندی کند، از دشوارترین و هنرمندانه‌ترین ابتکارات ایشان بوده است. امام علی علیه السلام عقیده داشت که پیامبر وی را پس از خود، سرپرست امور امت قرار داده است و انتخاب پیامبر برای امت الزام آور است. پس، امت مجاز نیست شخص دیگری را برگزیند. اگر امام چنان اعتقادی نداشت به خود اجازه نمی‌داد تا از انصار یاری بطلبد و از آنان بخواهد که پس از بیعت کردن موضع خود را عوض کنند زیرا بیعت اگر درست باشد قراردادی است که وفای به آن واجب است و فرزند ابو طالب کسی نبود که مردم را به شکستن عهدی که صحیح می‌بیند، فرا خواند. امام علی علیه السلام) همراه همسرش زهرا به در خانه انصار، می‌رفت، و حضرت زهرا علیهاالسلام با التماس از آنان می‌خواست تا در موضع خود تجدید نظر کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت