فرصتهای نهفته در «دورهمی خانوادگی» به عنوان مهمترین المان «شب یلدا»
دورهمی خانوادگی چه در شب یلدا و چه در هر شب دیگری میتواند با صحبتهای معمول و روزمره خانوادگی طی شود اما این رویداد با رعایت مسائلی میتواند با کیفیت بالاتری همراه با جذابیت و شیرینی بیشتری برگزار شده و اثرات مفیدتر و ماندگارتری به همراه داشته باشد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ در میان المانهای شب یلدا مانند دورهمی خانوادگی، حافظ خوانی و شاهنامه خوانی، میوههایی همچون هندوانه و سیب و انار، آجیل و تخمه، کرسی و شب نشینی و المانهای دیگر، برجستهترین المان طولانیترین شب سال «دورهمی خانوادگی» است.
موضوعی که هم به عنوان صله رحم توصیه شده بلکه واجب شده اسلام است، هم با روحیه زندگی اجتماعی انسان سازگاری بیشتری دارد، هم موجب مستحکم شدن بنیانهای خانواده به عنوان اولین و در عین حال مهمترین نهاد بشریت میشود و هم مزایای بسیار دیگری دارد.
دورهمی خانوادگی که گردهم آمدن اعضای خانواده پیرامون یکدیگر در این شب و گفت و شنود با یکدیگر است در همین حد براورده کننده همه امتیازهایی است که در سطر قبل به آن اشاره شد اما هم میتواند از این سطح بالاتر رفته و ارتقای معنوی و ارزشی داشته باشد و هم میتواند تنزل کرده و از کارکرد اصلی خود نیز باز بماند.
لذا باید فرصتهای نهفته در این رویداد و تهدیدهای این رویداد یک بار شناخته شوند بلکه شاید با دفت نظر در این موضوع از این فرصت و از زمانی که در شب یلدا سپری میشود استفاده هر چه بهتری شود.
فرصتهای دورهمی خانوادگی میتواند مطرح شدن موضوعاتی مثبت درون مجلس باشد موضوعاتی مانند ضرورت فرزندآوری هر چه بیشتر جوانان و خانوادهها. جلسه مشورتی یک خانواده از این حیث که معمولاً در یک طبقه و سطح با هم قرار داشته و از نقاط ضعف و قدرت همدیگر برخوردار هستند و از این جهت که ریزتر از جزئیات زندگی هم باخبر هستند، میتواند در رسیدن به یک نتیجه بهتر در مورد موضوعات مختلف بسیار مفیدتر و مؤثرتر باشد.
این روزها که افراد به واسطه غرق شدن در اقیانوس فضای مجازی از طریق چاههایی که دهانه آن در تلفنهای همراه ایشان است گاه فاصله زیادی با واقعیات میگیرند، این دورهمیها به ویژه به این خاطر که عُلقه و علاقه خانوادگی سبب پذیرش راحتتر موضوعات مطرح شده بین یکدیگر میشود، میتواند وسیلهای برای روشنگری اعضای خانواده پیرامون مباحث و مسائل مختلف باشد.
بیان آداب و رسوم و فرهنگ پیشینیان که در قرنهای گذشته در شرایط مساعد نبود فضای مجازی و رسانههای آلوده کننده اذهان، چوب کاری شده و به زمان امروز ما رسیده و غالباً دارای بار مثبت و دارای اثرات مفیدی است، یکی از موضوعات مفید گفتگوهای دورهمی خانوادگی است. این موضوع معمولاً برای همه اعضای خانواده شیرین و جذاب است، هم برای بزرگترها در بیان آن و هم برای کوچکترها در شنیدن آن.
دورهمی خانوادگی چه در شب یلدا و چه در هر شب دیگری میتواند با صحبتهای معمول و روزمره خانوادگی طی شود اما یکی از آن چیزهایی که میتواند سبب ارتقای کیفیت این دورهمی شود هدفمند کردن همین صحبتها است.
بیان داستانها، قصهها، خاطرات قدیمی، تاریخ شفاهی به ارث رسیده و از این قبیل دیگر موضوع جذاب و بسیار بسیار مفیدی است که میتواند یک دورهمی خانوادگی را هم شیرینتر و دلچسبتر کرده و هم مفیدتر کند. همین داستانها هستند که اگر استفاده شده و رواج داده شوند خلأیی برای میدان داری داستانها و افسانههای جهت دار و هدف مند غربی باقی نخواهند گذاشت. در کل هر چه فرهنگ غنی ایرانی اسلامی تقویت شود، فرهنگ وارداتی سخت تر میتواند نفوذ کند، فرهنگی که تاکنون با نفوذش فساد به همراه داشته است.
در این رابطه نباید فراموش کرد احتمالاً ما یک حلقه اتصال بین گذشته خود و آینده هستیم و باید به درستی و با رعایت امانت این فرهنگ ناب را و همه این قصهها، تاریخ، خاطرات و غیره را به نسل بعد از خود منتقل کنیم تا 100 سال آینده که دیگر هیچ یک از مردم کنونی کره زمین زنده نبودند و سراسر کره زمین مملوء از جمعیت دیگری غیر جمعیت کنونی شد، فرهنگ و رسوم غنی ما که بستر سعادت جامعه ما است از بین نرفته باشد.
اما در مورد تهدیدهای شب یلدا یا شب نشینیها و دورهمیهای خانوادگی شاید یکی از برجستهترین تهدیدها، فضای مجازی معتاد کننده باشد. فضایی که کمتر کسی پیدا میشود به آن عادت نکرده باشد و به شدت تهدید کننده هر جمعی است.
از این بابت فضای مجازی تهدید کننده یک جمع است که هر یک از اعضای جمع، به خصوص این که عموم مردم به این فضا عادت دارند، این ظرفیت بلاقوه را دارند که ظرف چند ثانیه با برداشتن تلفن همراه خود، روشن کردن اینترنت آن و باز کردن فضای مجازی شان از جمع جدا شده و داخل فضای مجازی شوند. به همین سرعت افراد میتوانند با تلفنهای همراه خود از جمع و از دورهمی جدا شوند در عین حال که در ظاهر در جمع حضور دارند.
یکی دیگر از تهدیدهای دورهمیهای خانوادگی اختلافات اعتقادی است که در زمینههای مختلف مذهبی، سیاسی، اجتماعی و غیره میتواند بین اعضای مختلف خانواده وجود داشته باشد. این اختلافات میتواند محل بحث و تبادل نظر باشد اما نباید منجر به اختلاف خانوادگی شود. حفظ ارتباط خانوادگی یکی از رموزی است که میتوان افراد غافل و جاهل را از طریق آن هدایت کرد و روشن نمود.
تماشای فیلم تلویزیونی نیز خیلی کیفیت قابل انتظاری در دورهمی خانوادگی آن هم مثلاً در شبی مانند شب یلدا ندارد و اعضای خانواده به واسطه سکوت و ارتباطی که با فیلم به جای یکدیگر میگیرند از هم جدا میشوند. اصل دورهمی به جمع بودن اعضای خانواده است و آن هم نه جع ظاهری بلکه جمع به تمام معنای آن.
خلاصه شب یلدا در پیش است و با نگاه این نوشتار، این شب دیگر یک شب عادی نیست، بلکه دورهمی ای است مملوء از فرصتها و البته تهدیدهایی جزئی که باید مهار شوند.
انتهای پیام /