شنبه 29 دی 1403

فضیلت و مراقبات روز مباهله

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
فضیلت و مراقبات روز مباهله

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو، روزی که رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم با نصارای نجران مباهله کردند و پیش از مباهله عبا بر دوش مبارک گرفته، حضرت امیرالمؤمنین و حضرت فاطمه و امام حسن و امام حسین علیهم السلام را زیر عبا جا داده و فرمودند: «پروردگارا هر پیامبری را اهل بیتی بوده است، که مخصوص‌ترین خلق نسبت به او بودند، خدایا اینان اهل بیت من هستند، از ایشان شک و گناه را برطرف...

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو، روزی که رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم با نصارای نجران مباهله کردند و پیش از مباهله عبا بر دوش مبارک گرفته، حضرت امیرالمؤمنین و حضرت فاطمه و امام حسن و امام حسین علیهم السلام را زیر عبا جا داده و فرمودند: «پروردگارا هر پیامبری را اهل بیتی بوده است، که مخصوص‌ترین خلق نسبت به او بودند، خدایا اینان اهل بیت من هستند، از ایشان شک و گناه را برطرف ساز و پاک کن ایشان را پاک کردنی کامل»، پس جبرئیل نازل شد و آیه تطهیر را در شأن ایشان فرود آورد، آنگاه رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم آن چهار بزرگوار را برای مباهله به بیرون بردند، چون نگاه نصاری بر ایشان افتاد، و حقیقت آن حضرت و آثار نزول عذاب را مشاهده کردند، جرأت بر مباهله را از دست داده و استدعای مصالحه و قبول جزیه کردند.

همچنین در این روز حضرت امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در حال رکوع انگشتر خود را به سائل دادند، و آیه «اِنَما وَلِیُکُمُ اللَهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَذینَ آمَنُوا الَذینَ یُقیمُونَ الصَلاهَ وَ یُؤتُونَ الزَکاهَ وَ هُم راکِعُونَ» در شأن آن حضرت نازل گشت.

روز بیست و چهارم ذی‌الحجه آداب بسیار ارزشمند و ثواب‌های بسیار زیادی دارد:

اول: غسل

 دوم: روزه

سوم: خواندن دو رکعت نماز، که در وقت و کیفیت و ثواب مانند نماز روز عید غدیر است و البته "آیت الکرسی" در نماز مباهله باید تا "هم فیها خالدون" خوانده شود. بدین کیفیت:

- دو رکعت نماز، حدود نیم ساعت مانده به اذان ظهر بخواند، در هر رکعت:

یک بار سوره «حمد»

ده بار سوره «توحید»

ده بار «آیت الکرسی» (تا هم فیها خالدون)

ده بار سوره «قدر»

- براساس روایات، خواندن این نماز ثواب صد هزار حج و صد هزار عمره را دارد و باعث برآمدن حوائچ دنیوی و اخروی با سهولت و عافیت می‌شود، ان‌شاءالله

چهارم: خواندن دعای مباهله

- این دعا شبیه به دعای سحر ماه رمضان است، و شیخ طوسی و سید ابن طاووس آن را با اختلاف نقل کرده‌اند، روایت شیخ طوسی در کتاب"مصباح" در مفاتیح الجنان نقل شده است:

اللَهُمَ اِنِی أَسأَلُک مِن بَهَائِک بِأَبهَاهُ وَ کلُ بَهَائِک بَهِی اللَهُمَ اِنِی أَسأَلُک بِبَهَائِک کلِهِ اللَهُمَ اِنِی أَسأَلُک مِن جَلالِک بِأَجَلِهِ وَ کلُ جَلالِک جَلِیل اللَهُمَ اِنِی أَسأَلُک... (برای خواندن متن کامل دعا به مفاتیح الجنان مراجعه شود)

- از امام صادق علیه السلام نقل شده است که می‌فرمایند، امام باقر علیه السلام فرمودند:

اگر بگویم اسم اعظم خداوند در دعای روز مباهله می‌باشد، راست گفته‌ام و اگر مردم می‌دانستند این دعا چه اثری در اجابت دعا دارد، با تمام توان برای آموختن آن تلاش می‌کردند. من نیز (امام باقر علیه السلام) برای برآورده شدن حاجاتم این دعا را می‌خوانم و به نتیجه می‌رسم. آن، همان دعای مباهله است که این آیه در شأن آن نازل شد: "بگو بیایید فرزندان ما و شما، زنان ما و شما، نفس‌های ما و نفس‌های شما را گرد آوریم و آنگاه مباهله نماییم....". این دعا را جبرئیل برای رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم آورد و فرمود: با وصی، دو نوه و دخترت علیهم السلام، با آنان مباهله کن و این دعا را بخوان!

- دعایی که قرار بود پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم در ماجرای مباهله بخوانند تا بر گروه مقابل، عذاب نازل شود، همین دعاست.

پنجم: دعایی که شیخ طوسی و سید ابن طاووس پس از دو رکعت نماز و هفتاد مرتبه استغفار، روایت کرده‌اند. اول آن دعا "الحمد لله رب العالمین" است.

ششم: صدقه به تهی‌دستان به خاطر پیروی از امیرالمؤمنین علی علیه السلام، مولای همه‌ی مردان و زنان با ایمان

هفتم: زیارت امیرالمومنین علیه السلام

هشتم: خواندن زیارت جامعه