قنادباشی: تظاهرات در مصر جرقه یک بیداری اسلامی دیگر است / پتانسیل شکل گیری یک انقلاب فراهم است
جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره تظاهرات و ناآرامیهای اخیر در مصر گفت: در کشور مصر بعد از اتفاقات موسوم به بهار عربی یک خفقان جدی شکل گرفته است و انتخاباتهای برگزار شده در این کشور نیز کاملا سوری و غیر رقابتی است.
وی ادامه داد: از طرف دیگر شکست مصر در قضیه النهضه که بخشی از آن روی رود نیل کشیده شده و از اتیوپی سر رشته میگیرد و باعث شده آب به شدت در سودان و مصر کم شود و به سمت اتیوپی برود نیز موجب نارضایتی مردم است.
قنادباشی افزود: نظامیان مصری کسانی هستند که به کمک عربستان، امارات و کویت روی کار آمدند، چون این کشورها اساسا وجود دموکراسی در جهان عرب را برنمی تابند و احساس میکنند اگر گروه اخوان در مصر توفیقاتی حاصل کند و در این کشور حکومتی مردم سالار روی کار بیاید مصر میتواند به سادگی الگویی برای کشورهای پادشاهی عربی باشد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: از این رو اعتراض مردم متوجه نظامیان دست نشانده غرب و ارتجاع عرب نیز هست و این اعتراضات به نوعی عربستان، کویت و کشورهای کوچک منطقه را که به شکل گیری کودتا در مصر کمک کردند را نیز نشانه میرود.
وی افزود: از طرف دیگر یک ائتلاف چهار گانه متشکل از عربستان، امارات، بحرین و مصر تشکیل شده که دغدغه ایجاد آن ایستادگی در برابر قطر است. بر این اساس عربستان، امارات و بحرین که هر سه از کشورهای ثروتمند محسوب میشوند برای ایستادگی در مقابل قطر نیازمند پیاده نظام هستند و به این ترتیب پیاده نظام خود را از نیروهای مصری تامین میکنند کاری که مشابه آن را در یمن نیز انجام دادند.
قنادباشی ادامه داد: نکته جالب این است که در بین این چهار کشور به غیر از عربستان سه کشور دیگر با اسرائیل روابط خود را عادی کردند، اما از آنجا که مصر به عنوان مبدا روشنفکری در کشورهای عرب مطرح است هر اتفاقی که در عرصه سیاسی و فرهنگی در این کشور رخ میدهد به سایر کشورهای عربی نیز تسری مییابد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با تاکید بر اینکه تظاهرات شب گذشته در قاهره میتواند سرآغاز یک تحول مهم در منطقه باشد، گفت: بسیاری از ناظران بین الملل معتقدند این تظاهرات شاید جرقه آغاز یک بیداری اسلامی دیگر در منطقه باشد و این روند حکایت از آن دارد که مصر پتانسیل شکل گیری یک انقلاب را دارد و همه صفاتی که در حسنی مبارک رئیس جمهور سابق این کشور وجود داشت و مردم را وادار به انقلاب در برابر او کرد در نخست وزیر فعلی یعنی السیسی نیز وجود دارد و او نیز یک حکومت غیر دموکراتیک، وابسته به غرب و همسو با اسرائیل را اداره میکند که موجب خشم و اعتراض مردم به سیاستهای سرکوب گرانه دولت و عدم دخالت او در حل و فصل فساد شده است.