شنبه 10 آذر 1403

لرستان گنجینه گیاهان دارویی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
لرستان گنجینه گیاهان دارویی

خرم‌آباد - ایرنا - اقلیم لرستان یکی از مناسب‌ترین مناطق کشور برای پرورش گیاهان دارویی است و توجه به کشت گیاهان دارویی و گلخانه‌ای علاوه بر بهبود کسب و کار، موجب توسعه و رونق اقتصادی استان نیز می‌شود.

به گزارش ایرنا، وجود یک هزار و 700 گونه گیاهی در ارتفاعات استان لرستان این استان را به یکی از ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی برای کشت انواع گیاهان دارویی تبدیل کرده است.

بر اساس گزارش مرکز تحقیقات کشاورزی استان لرستان 300 گونه از گیاهان دارویی در استان برای درمان و تامین بهداشت و سلامت انسان کاربرد ویژه ای دارند.

مهمترین گیاهان دارویی خودرو در سطح استان شامل کتیرا، موسیر، شیرین‌بیان، آویشن، بابونه، رازیانه، گل گاوزبان، ریواس، کنگر، بومادران، خاکشیر، نسترن‌های وحشی، مریم گلی می باشد.

از دیگر گونه‌های گیاهی مهم که به صورت دارویی، صنعتی و معطر در سطح استان پراکنده بوده و در بخش کشاورزی نیز به صورت انبوه تولید می‌شود، می‌توان به سیر، رازیانه، گشنیز، کلزا و سیاه‌دانه اشاره کرد.

امروزه میل به مصرف گیاهان دارویی به ویژه گیاهانی که بر پایه رژیم‌های لاغری و چاقی، رفع افسردگی، افزایش انرژی تجویز می شوند و همچنین گیاهان دارویی موثر بر سلامت و زیبایی پوست و مو در جوامع مختلف در حال افزایش است.

باید توجه داشت که طبیعت همواره مهد زیبایی‌ها و جلوه‌ای از خداوند بوده و گونه‌های گیاهی موجود در آن به عنوان یک منبع غذایی و دارویی برای انسان به شمار می‌رود.

روند استفاده از داروهای گیاهی به ویژه در سال‌های اخیر رو به افزایش بوده که از مهمترین علل آن می‌توان به اثبات اثرات جانبی و مخرب داروهای شیمیایی اشاره کرد.

از ویژگی‌های این گیاهان می توان به کم آبی، توانایی رشد در بسیاری از خاک‌ها و حتی امکان پرورش در آپارتمان همچنین زودبازده بودن آن نام برد.

بر اساس آمارهای رسمی، از مجموع هشت هزار و 425 گونه گیاهی که در کشور شناسایی شده، حدود 2 هزار و 300 نوع آن دارای خواص دارویی، عطری، ادویه، آرایشی و بهداشتی دارد.

واردات سالانه 180 میلیون دلار گیاهان دارویی به کشور

مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی می گوید: سالانه 180میلیون دلار گیاهان دارویی به کشور وارد می شود که با افزایش سطح زیر کشت و تقویت دانش این حوزه می توان میزان واردات را کاهش داد.

حسین زینعلی اظهار داشت: سال گذشته 570میلیون دلار گیاهان دارویی در کشور صادر شد که تنها 400 میلیون دلار آن مربوط به یک استان است.

صادرات گیاهان دارویی در کشور 40 درصد کاهش یافت

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری نیز مقدار صادرات 6 ماه نخست انواع گیاهان دارویی کشور را حدود 450 تن اعلام کرد و گفت که این آمار به خاطر کرونا نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 40 درصد کاهش داشته است.

ترحم بهزاد افزود: سال گذشته از 2 هزار و 200 تن انواع گیاهان دارویی برداشت شده، یکهزار و 820 تن آن به ارزش بیش از 15 میلیون یورو به کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس صادر شد.

وی ادامه داد: با وجود شیوع ویروس کرونا و نیز تشدید تحریم ها پیش بینی می شود تا پایان 6 ماه دوم امسال مقدار صادرات گیاهان دارویی به حدود 900 تن برسد.

کشت 18 هزار هکتار گیاهان دارویی در لرستان

رییس سازمان جهادکشاورزی لرستان با تاکید بر کشت گیاهان دارویی و توسعه باغ در اراضی شیب دار لرستان گفت: در این راستا پنج درصد سطح زیر کشت گندم در زمین های ملی و 5.2 درصد در اراضی زراعی با حاصلخیزی کمتر به کشت گیاهان دارویی اختصاص داده شده است.

اسفندیار حسنی مقدم ادامه داد: طی یک برنامه 10 ساله دست کم 18 هزار هکتار گیاهان دارویی از جمله گونه‌های موسیر، گل محمدی و زعفران در استان لرستان کشت می‌شود.

وی گفت: تاکنون یک هزار و 700 گونه گیاهان دارویی در استان شناسایی شده است و لرستان دومین پوشش جنگلی کشور را دارد و به داروخانه سبز ایران مشهور است.

وی افزود: لرستان به واسطه اقلیم متفاوت و تنوع آب و هوایی و پوشش گیاهی مناسب ترین اقلیم برای پرورش گیاهان دارویی است و توجه به کشت گیاهان دارویی و گلخانه‌ای علاوه بر بهبود کسب و کار موجب توسعه و رونق اقتصادی استان نیز می شود.

به گفته وی حدود یکهزار و 700 گونه گیاهی در لرستان شناسایی شده که 360 مورد آن قابلیت دارویی و درمانی دارد و لرستان یکی از ذخیره گاه های ژنتیکی و زیستگاه های طبیعی برای کشت گیاهان دارویی تبدیل شده است.

حسنی مقدم اظهار داشت: کشت زعفران، سیر، موسیر و سایر گیاهان دارویی با وجود صنایع تبدیلی «فرآوری، اسانس گیری و عصاره گیری» و صنایع دارویی و صنایع بسته بندی ظرفیت ایجاد اشتغال و افزایش درآمد فوق العاده ای برای استان دارد.

سالانه 14 هزار تن گیاه دارویی در لرستان برداشت می‌شود

رییس سازمان جهادکشاورزی لرستان گفت: سالانه 14هزار تن گیاه دارویی از سطح سه هزار هکتار از اراضی این استان برداشت می‌شود.

حسنی مقدم با بیان اینکه ظرفیت کشت 10 هزار هکتار گیاه دارویی در لرستان وجود دارد، افزود: شرایط اقلیمی و آب و هوای مطلوب سبب شده لرستان از ظرفیت مناسبی برای کشت گیاهان دارویی برخوردار باشد.

وی مهمترین گیاهان دارویی خودرو در سطح استان را شامل کتیرا، موسیر، شیرین‌بیان، آویشن، بابونه، رازیانه، گل گاوزبان، ریواس، کنگر، بومادران، خاکشیر، نسترن‌های وحشی و مریم‌گلی عنوان کرد.

به گفته وی از دیگر گونه‌های گیاهی مهم که به صورت دارویی، صنعتی و معطر در سطح استان پراکنده بوده و در بخش کشاورزی نیز به صورت انبوه تولید می‌شود، می‌توان به سیر، رازیانه، گشنیز، کلزا و سیاه‌دانه اشاره کرد.

رییس سازمان جهادکشاورزی لرستان همچنین گفت: یکهزارو 700 گونه گیاهی در لرستان شناسایی شده که 300مورد آن قابلیت دارویی و درمانی دارد.

وی اظهار داشت: بخشی از هزینه کاشت و یارانه برای اندام‌های تکثیری توسط سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان در اختیار بهره‌برداران قرار داده می شود وکشاورزان علاقه مند به کشت گیاهان دارویی جهت دریافت تسهیلات بانکی به بانک کشاورزی معرفی می‌شوند.

حسنی مقدم با بیان اینکه کشت گیاهان دارویی توجیه اقتصادی بسیار مناسبی دارد عنوان کرد: با توجه به اینکه یک هکتار کشت گیاهان دارویی مخارج یک خانواده را تامین می‌کند، بنابراین توسعه کشت گیاهان دارویی در دستور کار قرار دارد.

600 میلیون اعتبار برای اجرای طرح های گیاهان دارویی لرستان نیاز است

رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز گفت: اجرای پنج طرح تولید گیاهان دارویی استان نیازمند 600میلیون تومان اعتبار است.

محمدرضا نیکبخت اظهار داشت: اکنون فرهنگ استفاده از گیاهان دارویی در استان مناسب نیست و در این راستا باید از ظرفیت دانشگاه علوم پزشکی استفاده کنیم.

وی گفت: لرستان در حوزه داروهای صنعتی و گیاهی دارای کارخانه‌های متعدد می باشد که باید واحدهای تولیدی گیاهان دارویی در استان تقویت شود.

وی ادامه داد: کپسول خوراکی زرانیکام، ساخت پماد برطرف کننده اگزوما و خشکی پوست، تولید داروی مسکن فوری دنداد درد، تولید کرم گیاهی ترمیم کننده ضایعات زخم و سوختگی و بررسی اثر ترکیب روغن زیتون سیاه و عصاره ریشه جیسینگ قرمز بر درد و التهاب از طرح های در دست اقدام می باشند.

طرح جامع گیاهان دارویی لرستان تهیه شد

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار لرستان گفت: طرح جامع گیاهان دارویی استان با همکاری منابع طبیعی و آبخیزداری تهیه شده که نقشه راه موثری برای کاشت این گونه ها و محصولات گلخانه‌ای است.

اسد عبدالهی افزود: با توجه به تدوین این طرح جامع اطلاعات هر شهرستان در خصوص قابلیت های کشت گیاهان دارویی وجود دارد.

وی اظهار داشت: با تشکیل ستاد گیاهان دارویی و گلخانه ای لرستان متشکل از بخش خصوصی و دولتی و تهیه طرح جامع این محصولات به سمت فرهنگ سازی تولید این گونه ها در استان حرکت کرده ایم و شاهد نتایج مطلوب آن در آینده خواهیم بود.

عبدالهی با اشاره به رویش یکهزار و 700 گونه گیاهی در لرستان، ادامه داد: 250 گونه از آنها دارویی و غذایی است که نشان دهنده شرایط اقلیمی و مناسب لرستان در زمینه رشد گیاهان دارویی است.

وی تصریح کرد: باید امکاناتی برای فرآوری محصولات تولیدی در استان داشته باشیم که خوشبختانه با همت بخش خصوصی و جهاد کشاورزی این امر اتفاق افتاده و به سمت نتایج مطلوبی رفته ایم.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار لرستان به فراهم شدن شرایط برای کشت 400 گونه گیاهان دارویی و غذایی در مجتمع کشت و صنعت لرستان اشاره کرد و گفت: در اوایل دهه 70، کمترین میزان کشت برنج را در لرستان داشتیم اما اکنون کشت این محصول جا افتاده و به رغم مشکلات کم آبی و محدودیت ها اما برنج تولیدی استان از مرغوبیت بسیاری برخوردار است.

عبدالهی افزود: اقدامات خوبی نیز درزمینه کشت موسیر در لرستان صورت گرفته و در تلاش هستیم که با برند استان این محصول صادر شود.

وی اظهار داشت: به رغم محدودیت هایی که در کشت گیاهان دارویی وجود دارد اما در حوزه تغذیه اقدامات مثبتی در استان انجام شده، در شهرستان سلسله نیز کشت محصول زعفران رواج یافته و با کیفیت ترین محصول در این شهرستان به شمار می رود.

طرح های گیاهان دارویی حمایت می شوند

استاندار لرستان گفت: با توجه به مزایای کسب و کار گلخانه ای و گیاهان دارویی طرحهای مرتبط با این حوزه حمایت مادی می شود.

سید موسی خادمی اظهار داشت: در حوزه ستاد گیاهان دارویی باید برنامه‌ریزی صورت گیرد چرا که برخی از صحبت ها آنقدر تکرار شده که با طرح دوباره آن موضوع بی ارزش می‌شود.

وی گفت: حوزه های کشت، فرآوری و بازاریابی محصولات گیاهان دارویی و گلخانه ای توسط سازمان جهاد کشاورزی و ادارات مربوطه باید پیگیری و حمایت شده تا با اقدام به موقع تامین منابع شوند.

استاندار لرستان ادامه داد: ستاد باید در فاصله زمانی معقول طرح ها را تعریف کند که تاکنون اقدامات مثبتی انجام شده که می توان با برنامه ریزی های دقیق نتایج بهتری کسب کرد.

*س_برچسب‌ها_س*