مدرن ترین بافت شهری ایران قدیم در دیار قلعههای تاریخی + عکس
مبارکه از نظر جاذبههای طبیعی با برخورداری از 16 جاذبه طبیعی شناسایی شده، رتبه اول را در استان اصفهان به خود اختصاص داده است، تنوع آبوهوایی در طول چهار فصل تغییرات محسوسی دارد.
به گزارش مشرق، در اصفهان شهری خوش آبوهوا و حاصلخیز به نام مبارکه قرار دارد. عبور زایندهرود از مبارکه، این شهر را تبدیل به دشتی سرسبز و پرجمعیت کرده، این شهر از طرفی دیگر به کویر مرکزی نزدیک بوده و در همسایگی استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است.
در این شهرستان، بیش از چهارصد واحد صنعتی وجود دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان مجتمع فولاد مبارکه، شرکت سیمان سپاهان دیزیچه، شرکت پلی اکریل، شرکت قند نقش جهان، شرکت چینی زرین ایران و نظایر آن را نام برد.
مهمترین جاذبه طبیعی این شهرستان، حاشیه زیبا و فرحبخش زاینده رود است؛ این ساحل با مزارع آباد و درختان فراوان و مناظر اعجاب انگیز آن، هر بینندهای را مسحور ساخته و رنج و خستگی زندگی شهرنشینی را از دل وی میزداید.
برخی از جاذبههای طبیعی این شهرستان عبارتنداز: چشمه تنگ دوزان، چشمه حوض ماهی، سد نکوآباد، مقبره پیر حاجات، قلعه بزی، بیشهزارهای پارک ساحلی سرارود، چشمههای حوض ماهی، چشمه سنجدی، چشمه لیلا و قنات حسن آباد بیدگان، قنات امین آباد، چشمه تنک بی دکان، چشمه کرکوند - آسیاب آبی دولت آباد - درخت 500 ساله در شهر دیزیچه.
پارک ساحلی سرارود
این پارک ساحلی یکی از جاذبههای دیدنی شهرستان مبارکه محسوب میشود که در محله سرارود مبارکه و در حاشیه زاینده رود قرار دارد؛ در کنار این روستا یک پل قدیمی وجود دارد که بر روی یک رودخانه فصلی زده شده و یکی از آسیاب های قدیمی این روستا، اکنون تبدیل به یک سفره خانه سنتی شده که در کنارههای رودخانه زایندهرود قرار دارد.
گشت و گذار در پارک ساحلی سرارود به همراه آسیاب قدیمی دولتآباد که با چرخش آب حرکت میکند، وجود بیشههای زیبا، استخر قایقرانی و ویلاهای شهرداری از جمله ویژگیهای این پارک بسیار زیباست.
بوستان شهیدان زینلی مبارکه
بوستان شهیدان والامقام زینلی در شهر مبارکه از طرف بلوار خیام تا جاده مبارکه به طالخونچه امتداد دارد و در دامنه کوه معروف به شاه کوچک قرار دارد. وسعت این بوستان زیبا که به عنوان شهربازی مبارکه نیز محسوب میشود 50000 مترمربع است.
قلعه نهچیر
این قلعه که در قسمت جنوب شرقی شهر قرار گرفته دارای عمارتها، دالانها و حیاطهای زیبا و با معماری سنتی است که در زمان شاه صفیالدین، شکارگاه بوده و ستونهای سنگی آن برای ساختمان حمامی آماده شده که هنوز پابرجاست.
حیاط میانی و حیاط خلوت این بنا و اتاقهای تو در تو، پستوها، دالانها، هشتیهای ورودی و تمام خصوصیات این بنا از بهترین نمونههای خانه سازی مناطق مرکزی ایران است و در سال 1376 در فهرست ثبت آثار ملی ایران قرار گرفته است.
برج کبوترآباد و قلعه آسیاباد
برجهای کبوتر 10 قلو و 18 قلو در محله لنج زیبا شهر مربوط به اواخر دوره قاجاریه از لحاظ سبک معماری در نوع خود کم نظیر بوده و و واقع در غرب مبارکه و حاشیه زاینده رود است که در سال 1386 در فهرست ثبت آثار ملی ایران قرار گرفته است.
بوستان نقاشباشی
بوستان نقاشباشی در شهر مبارکه از بلوار شهید نصوحی تا بلوار خلیج فارس و تا محل فرمانداری شهرستان مبارکه ادامه دارد. این بوستان سرسبز و زیبا در زمینی به وسعت حدود 30000 متر مربع احداث شده است. با درختانی سر سبز و گلهای قشنگ چشمان رهگذران را مینوازد.
فضای سبز شهرداری مبارکه در فصلهای مختلف سال اقدام به کاشت گلهای رز، مورت، پریکانتا، زرشک زینتی، رزماری، لا واندولا، یاس زرد، به ژاپنی، شببو، جعفری، تاج خروس، همیشه بهار، شمعدانی، شاه پسند و غیره میکند به همین دلیل شهر زیبای مبارکه جلوهای زیباتر یافته است
حمام نو
این حمام در مرکز شهر مبارکه قرار دارد و به عنوان رستوران و نمایشگاه سنتی در حال استفاده است. قدمت آن نیز مربوط به دوران صفویه و در سال 1386 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
روستای حوضماهی
روستای حوضماهی در نزدیکی شهرستان مبارکه و در 80 کیلومتری جنوب استان اصفهان واقع شده است. این روستا دارای 573 نفر جمعیت است و نام این روستا از حوضی گرفته شده است که در جنوب روستا و در نزدیکی کوهی به نام سکو پهن، قرار دارد.
ابعاد این حوض تقریباً 10 در 10 متر و عمق آن نزدیک یک متر است، که معمولاً آب تا نیمی از عمق آن را فرا گرفته است. آب این حوض از چشمهای در کنار آن فراهم میشود که تاکنون با وجود خشکسالیهای متعدد جریان آب آن متوقف نشده است. این روستا از قدمتی بیش از 700 ساله دارد.
قلعه تاریخی لاو
این قلعه تاریخی در روستای لاو در بخش مرکزی شهر مبارکه واقع شده و مساحت آن حدود 3600 متر مربع و قدمت آن مربوط به دوره قاجار است. قسمتهایی از آن دارای سکنه و بخش عمده آن بصورت متروکه است. متأسفانه این قلعه تاریخی بهدست عوامل طبیعی در حال تخریب است و نیاز به مرمت اضطراری دارد.
لازم بذکر است حدود ده سال پیش مقداری اشیا عتیقه توسط اهالی در این مکان کشف و مورد سرقت قرار گرفت. بدلیل بافت تاریخی روستای لاو، در صورت مرمت این قلعه و تبدیل آن به یک میهمان خانه سنتی این مکان میتواند پذیرای گردشگران زیادی باشد.
مبارکه از نظر جاذبههای طبیعی با برخورداری از 16 جاذبه طبیعی شناسایی شده، رتبه اول را در استان اصفهان به خود اختصاص داده است، تنوع آبوهوایی مبارکه در طول چهار فصل تغییرات محسوسی دارد. سفر به این شهر، فرصتی مناسب برای آشنایی با جاذبههای طبیعی و تاریخی مبارکه خواهد بود.
منبع: مهر