یک‌شنبه 4 آذر 1403

مردی که مجلس و دولت مدیون او بود

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
مردی که مجلس و دولت مدیون او بود

محمد باقر نوبخت با اعتقاد به اینکه «کردبچه» مردی است که مجلس و دولت مدیون او بود، این‌گونه نوشت: «صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را / تا دگر مادر گیتی تو چو فرزند بزاید».

به گزارش ایسنا، محمد کردبچه بعد از 46 سال خدمت در نظام بودجه‌ریزی ایران، در 30 آذرماه 1400 و در بی‌خبری، سازمان برنامه و بودجه را ترک کرد.

وی که در دوران 21 رئیس سازمان برنامه و بودجه حضور داشته است، در هشت سال گذشته مشاور محمدباقر نوبخت - رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه - بود.

نوبخت طی یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داد، گذری کوتاه بر سال‌های همکاری با کردبچه داشته که در ادامه آمده است.

«سی وسه سال قبل، در زمانی که بودجه کل کشور 900 میلیارد تومان (بدون هزار) و کل منابع عمومی نیز 400 میلیارد تومان بود - در مجلس سوم - با آقای کردبچه آشنا شدم. ایشان کارشناس اعزامی سازمان برنامه و بودجه برای همکاری با مجلس در بررسی لایحه بودجه بودند.

از سال های بعد که مسئولیت سخنگویی کمیسیون تلفیق بودجه و برنامه های توسعه را بر عهده داشتم، هرسال بیش از سال قبل در می یافتم که آقای کردبچه کارشناسی اگر نگویم بی بدیل با اطمینان باید بگویم کم نظیر و ممتاز هستند.

با تجربه چهار دور نمایندگی مجلس و مسئولیت هایی که در کمیسیون های تلفیق، برنامه و بودجه و اصلی داشتم باید اطلاع رسانی نمایم که همه ثبت و ضبط ارقام مصوب با دقت و صحت در ایام بودجه که از سوی قوه مقننه اعلام می شد توسط اقای کردبچه با امانتداری کامل صورت می گرفت؛ به طوریکه اگر نقش و جایگاه ایشان از کمیسیون های بودجه سنواتی حذف می شد، اسناد نهایی بودجه قابل ارایه نبود.

به خاطر دارم در یکی از سال ها که تغییراتی در شب آخر جمع بندی کمیسیون تلفیق رخ داده بود و محاسبات نهایی ارقام برای جلسه رسمی و اعلام شده مجلس آماده نشده بود و من به عنوان سخنگو باید گزارش بودجه را در جلسه رسمی مجلس با پخش مسقیم ارایه می‌نمودم قادر نبودم که به صورت کمی بودجه را توضیح دهم...!!! آقای کردبچه در همه ادوار به دلیل تسلط به بودجه، صداقت و امانتداری کامل و هنر کم گویی و پر کاری همواره امین دولت ها و مجلس ها و معتمد نمایندگان مردم بودند...

از این رو وقتی در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، مقرر شد که سیاست های کلی نظام بودجه ریزی و الگوی توسعه ایرانی و اسلامی تدوین شود، آقای کردبچه نقش موثر و ارزشمندی در تهیه و تنظیم آن داشته‌اند...

از سال 1392 که ماموریت احیا سازمان برنامه و بودجه بر عهده اینجانب گذاشته شد، آقای کردبچه به دلیل آن همه سوابق و تجربیات فاخر یکی از همکارانم بوده است و با توجه به تحقیقات و تألیفاتی که در بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد داشتند، مسئولیت تهیه و تنظیم اسناد بودجه های عملیاتی به ایشان واگذارد شد.

با مساعی طاقت‌فرسا هر سال برای تک تک دستگاه های اجرایی و هریک از فعالیت آنها قیمت تمام شده و اعتبار متناسب با اهداف کمی اعتبار در نظر گرفته می شد و در مجلدات پیوست چهارم بودجه مشتمل بر بیش از هزار صفحه برای ارسال به مجلس و اطلاع عموم، منتشر می گردید.

آقای کردبچه علاوه بر تهیه مستندات بودجه های عملیاتی هر سال در اجرای یک حکم فراموش شده قانون برنامه و بودجه مجلدات مبانی نظری برنامه سال هر بودجه را تهیه و آماده می کردند...

هر چند، سازمان برنامه و بودجه از کارشناسان فاضل و ماهر فراوانی بر خوردار است که اینجانب به همکاری آنها در 8 سال قبل مباهات می نمایم ولی با اعتقاد به آقای کردبچه باید گفت:

صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را

تا دگر مادر گیتی تو چو فرزند بزاید»

انتهای پیام