دوشنبه 5 آذر 1403

مروری بر موارد قطع ارتباط در شبکه‌های اجتماعی

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
مروری بر موارد قطع ارتباط در شبکه‌های اجتماعی

شبکه‌های اجتماعی در دنیای امروز، یکی از اصلی‌ترین و محبوب‌ترین وسایل ارتباطی شناخته می‌شوند. مشکلات فنی، حملات سایبری و عوامل دیگر می‌توانند موجب قطع و اختلال عملکرد این شبکه‌ها شوند.

به گزارش مشرق، گسترش شبکه‌های اجتماعی در دنیای امروز، به دلیل سهولت و سرعت ارتباطات، باعث شده که این سرویس‌ها به یکی از ابزارهای اصلی برای برقراری ارتباطات اجتماعی، تبلیغات و کسب و کار تبدیل شوند. با این حال، قطعی شبکه‌های اجتماعی به دلایل مختلف در برخی از کشورها اتفاق افتاده است.

قطعی اخیر شبکه های اجتماعی بومی باعث شکل‌گیری جریانی شده که این اتفاق را محدود به ایران می‌دانند و اینطور عنوان می‌شود در کشورهای دیگر از این دست اتفاقات دیده نمی‌شود اما بررسی‌ها نشان می‌دهد برخی از بزرگترین پیام‌رسان‌ها باوجود داشتن زیرساخت‌های قوی دچار قطعی‌هایی شده‌اند که در ادامه برخی از آن‌ها را مرور می‌کنیم.

بدیهی است این موضوع به‌معنای آن نیست که تقویت زیرساخت‌ها و جلوگیری از بروز مجدد مشکل، نباید مطالبه شود؛ بلکه در کنار این نقد و مطالبه جدی از متولیان و پیامرسان‌ها، باید نسبت به واقعیت‌های فنی چنین اختلال‌هایی آگاهی ایجاد شود و این مقایسه نادرست با سایر کشورها اصلاح گردد.

قطعی 6 ساعته فیسبوک، اینستاگرام و واتس‌اپ

در سال 2021 شرکت متا (فیسبوک سابق) شاهد اختلالات برق در دیتاسنترهای خود شد که شبکه های اجتماعی فیسبوک، اینستاگرام و واتس‌اپ را برای مدت 6 ساعت از دسترس خارج کرد. مارک زاکربرگ، بنیانگذار فیسبوک، به دلیل ایجاد این اختلال که بیش از 3.5 میلیارد کاربر در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار داد، عذرخواهی کرد.

در این قطعی مشاغل سراسر جهان که از رسانه های اجتماعی برای ارتباط با مشتریان خود استفاده می کردند، با ضربه مالی غیرمنتظره مواجه شدند و احساس امنیت شغلی و درآمدی آن ها خدشه دار شد.

فیسبوک در یک پست وبلاگی توضیح داد که در طول کار تعمیر و نگهداری معمول، مهندسانش فرمانی را صادر کرده‌اند که به‌طور ناخواسته تمام اتصالات شبکه و مراکز داده این شبکه اجتماعی را در سطح جهانی قطع کرده است.

به گفته این شرکت، این قطعی همچنین باعث شد تا کارمندان به ابزارهای داخلی دسترسی نداشته باشند. ابزارها شامل ایمیل داخلی فیسبوک و حتی مجوزهای کاری کارمندان بود. البته کارشناسان فناوری این موضوع را شبیه به سقوط غول رسانه های اجتماعی از نقشه اینترنت توصیف کردند.

خاموش‌شدن سرورهای تلگرام در اثر قطعی برق

قطعی چند ساعته دسترسی به تلگرام در اروپا و برخی مناطق اتفاق افتاد. کلاستر سرور اروپای تلگرام در سال 2018 با قطعی برق رو به رو و خاموش شد که تلگرام برای کاربران اروپا، خاورمیانه و چندکشور جدا شده از شوروی سابق از دسترس خارج شد. پاول دورف مدیر تلگرام در پست توئیتری اعلام کرد که قطع برق در کلاستر سرور این شبکه اجتماعی باعث ایجاد مشکلاتی شده است. او اعلام کرد که وصل شدن مجدد به این بستگی دارد که ارائه دهنده مرکز داده چه زمانی تجهیزات برق را درست کند.

8هزار گزارش برای قطعی توئیتر

در 15 اسفند سال گذشته توئیتر هم با اختلال گسترده رو به رو شد. وب‌سایت توییتر برای بسیاری از کاربران غیرقابل دسترسی بود، در حالی که برخی مشکلاتی را در دیدن عکس‌ها و کلیک کردن روی پیوندها در برنامه گزارش کردند که از آن به عنوان یکی از گسترده‌ترین اختلالات خدماتی از زمان تصدی گری ایلان ماسک نام بردند.

در این قطعی برخی از کاربرانی که سعی کردند Twitter.com یا TweetDeck را بارگیری کنند با پیام خطا مواجه شدند. سایر کاربران توانستند به سایت دسترسی پیدا کنند (اگرچه به نظر می رسید به کندی بارگیری می شود)، اما هنگام کلیک کردن روی پیوندها با همان پیام خطا مواجه شدند.

سایت ردیاب DownDetector بیش از 8هزار گزارش قطعی توئیتر را برای آن روز نشان داد. کاربرانی که می‌توانستند به این پلتفرم دسترسی داشته باشند با نوشتن در مورد این مشکل واژه «Twitter API» را ترند کرده بودند.

قطعی در اسنپ‌چت، اسپاتیفای، آمازون و گوگل کلود

در 25 آبان 1400 نیز کاربران از قطع شدن برنامه های رسانه های اجتماعی و سرویس های اینترنتی از جمله اسنپ چت و اسپاتیفای خبر دادند. چندین برنامه رسانه اجتماعی و سرویس های اینترنتی از جمله اسنپ‌چت، اسپاتیفای، آمازون و گوگل کلود از کار افتادند. در راستای این اتفاق حساب پشتیبانی اسنپ چت در توئیتی نوشت: «بسیاری از اسنپ چت‌کنندگان در استفاده از برنامه با مشکل مواجه هستند. صبور باشید ما در حال رفع مشکل هستیم. توصیه می‌کنیم وارد سیستم نشوید.»

قطعی هایی از این دست نه تنها در ایران، بلکه در کشورهای دیگر با زیرساخت های قوی تر هم رخ می‌دهند. مشکلات فنی، حملات سایبری، محدودیت‌های قانونی و عوامل دیگر می‌تواند دلیل قطعی شدن این شبکه‌ها در سراسر جهان باشد. البته که باید این مشکلات به طور جدی پیگیری شوند تا بتوان از قطعی شدن ناگهانی این شبکه‌ها جلوگیری کرد و به کاربران این امکان را بدهیم تا به طور پایدار و بدون مشکل از شبکه‌های اجتماعی استفاده کنند.

منبع: فارس
مروری بر موارد قطع ارتباط در شبکه‌های اجتماعی 2
مروری بر موارد قطع ارتباط در شبکه‌های اجتماعی 3