معنویت بیشترین تأثیر را روی سلامتی دارد / لزوم افزایش توجه به سلامت معنوی
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی ایران با بیان اینکه بُعد معنویت، بیشترین تاثیر را روی سلامتی دارد، گفت: در کشور ما سلامت معنوی آنطور که باید، مورد توجه قرار نگرفته است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سیدعلیرضا مرندی؛ رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور در نشست خبری هشتمین همایش سلامت معنوی اسلامی با اشاره به اینکه سلامت معنوی، یکی از ابعاد چهارگانه سلامت (جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی) است، اظهار کرد: پس از آنکه نروژ به عنوان یکی از توسعهیافتهترین کشورها از سازمان جهانی بهداشت در دهه 1980 میلادی درخواست کرد این بُعد سلامت را نیز در کنار 3 بعد جسمانی، روانی و اجتماعی به رسمیت بشناسد؛ سازمان جهانی بهداشت مصوب کرد هرکشوری متناسب با ارزشهای بنیادین و ساختار نظام سلامت خود به توسعه این مفهوم بپردازد.
وی افزود: هماکنون بسیاری از کشورها به این بُعد از ابعاد سلامت، توجه کرده و آن را در عرصههای آموزش، پژوهش و مراقبتها و خدمات بهداشتی - درمانی وارد کردهاند، با این حال، در کشور ما این بُعد مهم از ابعاد سلامت، تاکنون چندانکه شایسته و بایسته است مورد التفات و توجه جدی و دقیق قرار نگرفته است. این در حالی است که بعد معنویت، از منظر دین مبین اسلام، عمیقترین بعد از ابعاد سلامت است و بر دیگر ابعاد سلامت (جسم، روان و اجتماع)، بیشترین و گستردهترین تأثیرات را دارد.
در ادامه حسن ابوالقاسمی؛ دبیر علمی این همایش نیز در سخنانی با مرور تاریخچه شکلگیری گروه سلامت معنوی در فرهنگستان علوم پزشکی با ارائه گزارشی از روند فعالیتهای صورت گرفته در فرهنگستان علوم پزشکی و نیز همایشهای گذشته از حدود 12 سال پیش تاکید کرد: انتشار آثار علمی و تدوین کتاب سلامت معنوی اسلامی با رویکرد علمی برای مطالعات دانشگاهی از مهمترین دستاوردهایی است که زمینه ترویج سلامت معنوی اسلامی را فراهم آورده است.
وی ادامه داد: تدوین و ابلاغ سند سلامت معنوی اسلامی نیز از جمله اقداماتی است که اکنون در مراحل نهایی است و بهزودی افقی تازه را برای علاقمندان به مطالعه و فرهنگسازی در این حوزه خواهد گشود.
عباسزاده؛ رئیس کمیته علمی همایش سلامت معنوی نیز در ادامه درباره هدف از برگزاری این همایش گفت آشنایی مخاطبان با سلامت معنوی در قرآن، واکاوی مبانی، مسائل و نتایج سلامت معنوی در قرآن، بررسی ارتباط سلامت معنوی قرآنبنیاد با ابعاد مختلف سلامت جامعه، مطالعه راهکارهای اجرایی و نهادینهسازی سلامت معنوی قرآنبنیاد در سطح جامعه، استفاده از ظرفیت محیطهای آموزشی و ارائه مراقبتهای سلامت برای رشد و ارتقاء معنویت و اخلاق اسلامی در جامعه در افق برنامهریزان این همایش در این دوره بوده است.
وی افزود: در این همایش محورهایی متعدد داشتیم که 80 مقاله داوری شده و 12 مقاله برگزیده را مطالعاتی در ذیل این گروهها میتوان دانست.
به گفته وی، محورهای همایش سلامت معنوی 1402 عبارتند از:
چیستی، مبانی، شاخصها، الگوها و روششناسی سلامت معنوی در قرآن (همراه با نقد نظریههای رقیب و معارض)
ارتباط سلامت معنوی قرآنبنیاد با دیگر ابعاد سلامت
سلامت معنوی قرآنبنیاد و ابعاد تمدنی، فرهنگی و هنری جامعه
سلامت معنوی قرآنبنیاد، خانواده و فرزندپروری
سلامت معنوی قرآنبنیاد و نظام تربیتی و آموزشی (با تأکید بر نقش مسجد، مدرسه، حوزه علمیه و دانشگاه)
سلامت معنوی قرآنبنیاد و رسانه، فضای مجازی و شبکههای اجتماعی
سلامت معنوی قرآنبنیاد و محیطهای بهداشتی و درمانی
راهکارهای نهادینهسازی سلامت معنوی قرآنبنیاد در سطح جامعه