جمعه 5 بهمن 1403

منطقه ویژه اقتصادی نمین با افعال مضارع مسئولان روی کاغذ ماند

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
منطقه ویژه اقتصادی نمین با افعال مضارع مسئولان روی کاغذ ماند

اردبیل - منطقه ویژه اقتصادی نمین با گذشت 13 سال از تصویب همچنان با افعال مضارع مسئولان دولت‌های مختلف روی کاغذ مانده است.

اردبیل - منطقه ویژه اقتصادی نمین با گذشت 13 سال از تصویب همچنان با افعال مضارع مسئولان دولت‌های مختلف روی کاغذ مانده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با رویکرد توسعه صنعت و صادرات، پیشران ترقی کشور محسوب می‌شوند و فعالیت آن‌ها به لحاظ معافیت‌ها و مزیت‌های قانونی با جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی، اقتصاد بومی و تولید ملی را شکوفا می‌کند.

تسهیل واردات و صادرات کالا، حمایت از صنایع داخلی، جذب فناوری‌های نوین، سرمایه گذاری در تولید و توسعه منطقه‌ای، پشتیبانی از فعالیت‌های اقتصادی، ارتباط تجاری بین المللی، تحرک بخشی به اقتصاد منطقه‌ای، صادرات غیرنفتی، ایجاد اشتغال مولد، جذب سرمایه گذاری، معافیت گمرکی تا سقف ارزش افزوده، ورود ماشین آلات خط تولید و ابزار و اثاثیه اداری بدون عوارض گمرکی و اشتغالزایی از اهداف و مزایای مناطق ویژه اقتصادی است.

از سوی دیگر، توسعه اقتصادی استان اردبیل در نبود واحدهای تولیدی و صنایع بزرگ، نیازمند ایجاد زیرساخت‌هایی است که بتواند زمینه مناسب برای رونق سرمایه‌گذاری و تجارت را در این استان فراهم کند تا از این مسیر، سرانه درآمدی مردم استان که بسیار پایین‌تر از میانگین کشوری است، افزایش یافته و اردبیل با شتاب بیشتری در مسیر شکوفایی اقتصادی گام بردارد.

استان اردبیل دارای 225 هزار هکتار اراضی آبی، 515 هزار هکتار اراضی دیم و 38 هزار هکتار اراضی باغی است و سالانه بیش از 4.5 میلیون تن انواع محصولات زراعی، باغی و دامی را تولید می‌کند و در تولید بسیاری از ارقام از جمله رتبه اول تولید عدس، رتبه اول تولید کلزا، رتبه دوم تولید سیب زمینی، رتبه سوم تولید عسل، رتبه پنجم تولید چغندر قند، رتبه هفتم تولید حبوبات و رتبه هفتم تولید گندم و جو کشور باید جایگاهی ممتاز داشته باشد.

به این ترتیب، ایده ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در شهرستان نمین برای نخستین‌بار در سال 1381، در رسانه‌ها و از سوی فعالان و کارشناسان اقتصادی استان مطرح و به تدریج به عنوان یکی از مطالبه‌های مردم منطقه تبدیل شد.

این طرح با 2 هزار و 55 هکتار مساحت در سال 1385 در هیأت دولت و در سال 1389 در فهرست مصوبات سفر استانی دولت وقت و در نهایت در همان سال در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.

با این حال این طرح در آن مقطع در حد یک مصوبه و بر روی کاغذ باقی ماند و سرانجام روشنی نیافت و حتی مطالعات مورد نیاز برای اجرایی شدن آن هم به‌جایی نرسید و مهم‌تر از همه، متولی و سرمایه‌گذاری برای پیگیری و پیشبرد امور اجرایی این طرح مشخص نشد.

مزایای منطقه ویژه برای اردبیل

تسهیل واردات و صادرات کالا، حمایت از صنایع داخلی، جذب فناوری‌های نوین، سرمایه گذاری در تولید و توسعه منطقه‌ای، پشتیبانی از فعالیت‌های اقتصادی، ارتباط تجاری بین المللی، تحرک بخشی به اقتصاد منطقه‌ای، صادرات غیرنفتی، ایجاد اشتغال مولد، جذب سرمایه گذاری، معافیت گمرکی تا سقف ارزش افزوده، ورود ماشین آلات خط تولید، ابزار و اثاثیه اداری بدون عوارض گمرکی و اشتغالزایی از مزایای منطقه ویژه اقتصادی نمین است.

علی رغم تمام این مزایا و فواید منطقه ویژه اقتصادی برای رونق اقتصاد استان اردبیل، با گذشت بیش از یک دهه از فعالیت آن، استقرار یک تابلو و ایجاد یک سایت، مهم‌ترین کارهای صورت گرفته در این حوزه است.

سخن گفتن مسئولان به زبان فعل مضارع، یکی از اساسی‌ترین مختصات گفتمان‌های مدیران در خصوص منطقه ویژه اقتصادی نمین بوده که انعقاد قرار داد و اعلام داوطلبی شرکت سرمایه گذاری... و بستر مناسب برای جهش توسعه استان نیز از دیگر، بیانات پر تکرار مدیران در این راستا است.

اینک در آستانه سفر ریاست جمهوری در دولت سیزدهم، بزرگترین مطالبه مردم منطقه، عملیاتی نمودن این ایده است. همچنین بیش از 70 هزار بیکار و مهاجرت فصلی مردم این منطقه به نقاط دیگر کشور، زخم‌های کهنه این دیار است و انتظار می‌رود با طرح بحث در جایگاه‌های مختلف، برای رونق آن اقداماتی جدی به عمل بیاید تا شاهد رفوزگی مسئولان چند باره مدیران و مسئولان نباشیم.

منطقه ویژه اقتصادی نمین با افعال مضارع مسئولان روی کاغذ ماند 2
منطقه ویژه اقتصادی نمین با افعال مضارع مسئولان روی کاغذ ماند 3