پنج‌شنبه 8 آذر 1403

ناترازی گاز تا سال 1420 به بیش از 500 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
ناترازی گاز تا سال 1420 به بیش از 500 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ایران دومین کشور دارنده ذخایر گازی اثبات شده دنیا و همچنین سومین کشور تولیدکننده و چهارمین کشور مصرف‌کننده گاز طبیعی در جهان است. در سال 1400، میانگین مصرف گاز طبیعی در کشور 651 میلیون مترمکعب بوده است که بخش نیروگاهی با 32 درصد، صنعت 30 درصد و خانگی و تجاری با 29 درصد بیشترین سهم از مصرف را داشته‌اند.

با شروع فصل سرد میزان مصرف در بخش خانگی و تجاری در سردترین ماه 6.7 برابر گرم‌ترین ماه سال می‌شود که سهم بخش خانگی و تجاری را از 10 به 49 درصد می‌رساند بنابراین اختلاف کل مصرف در سردترین با گرم‌ترین ماه سال به صورت متوسط به بیش از 220 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «مسائل راهبردی بخش انرژی در سند هفتم توسعه - ذخیره‌سازی گاز» به وضعیت نامطلوب تراز گاز کشور و راهکارهای حل آن می‌پردازد. بخشی از این گزارش در ادامه آورده شده است.

*سهم اندک ایران از ذخیره‌سازی گاز نسبت به میانگین جهانی

از منظر تولید گاز طبیعی در سال 2021 میلادی، ایران با تولید 257 میلیارد متر مکعب گاز در سال با سهم 6.4 درصدی از کل تولید (4037 میلیارد متر مکعب) بعد از کشورهای آمریکا و روسیه در جایگاه سوم قرار دارد.

بررسی میزان مصرف گاز طبیعی نیز نشان میدهد ایران با مصرف 241 میلیارد متر مکعب گاز در بخشهای مختلف سهم 6 درصدی از کل مصرف را در دنیا دارد که در رده چهارمین کشور مصرف کننده گاز طبیعی در دنیا محسوب می‌شود. کشورهای آمریکا، روسیه و چین به ترتیب هر کدام با 11.8،20.5 و 9.4 درصد بیشترین مصرف کنندگان گاز طبیعی در دنیا هستند.

اما بر اساس سند پشتیبان تراز گاز طبیعی مصوب شورای عالی انرژی، پیش‌بینی شده است در صورت ادامه روند کنونی، حداکثر اختلاف مصرف گاز در فصول گرم و سرد در سال‌های 1410 و 1420 به ترتیب به 453 و 579 میلیون متر مکعب در روز برسد که تأمین گاز در فصول سرد سال را با چالش جدی روبه رو می‌کند.

به منظور مقابله با ناترازی فصلی گاز ضمن تأکید بر افزایش تولید پایدار و بهینه‌سازی انرژی در بخش‌های مختلف، توجه ویژه به استفاده از ذخیره‌سازی گاز در مخازن زیرزمینی بسیار حائز اهمیت است. برخی از کشورها از 100 سال پیش و سایر کشورها از حدود 50 سال پیش نسبت به توسعه ذخیره‌سازی گاز طبیعی اقدام کرده‌اند.

به صورت متوسط ظرفیت ذخیره‌سازی گاز در دنیا 11 درصد از کل مصرف گاز است و این رقم در کشورهای اروپایی به طور متوسط به 23 درصد می‌رسد. این نسبت در آمریکا و روسیه به ترتیب معادل 17.5 و 18.4 درصد است. ایران به رغم داشتن منابع عظیم گازی و همچنین مخازن هیدروکربوری با پتانسیل ذخیره‌سازی گاز میزان ظرفیت ذخیره‌سازی آن تنها 1.4 درصد از کل مصرف است.

در حال حاضر ظرفیت ذخیره‌سازی کشور با وجود دو مخزن سراجه و شوریجه حدود 3.4 میلیارد متر مکعب می‌رسد و در سردترین ماه سال حدود 3 درصد از کل مصرف را تأمین می‌کند. بر اساس مطالعات موجود پتانسیل 224 میلیون متر مکعبی در روز تولید از محل ذخیره‌سازی طی یک برنامه پنج ساله وجود دارد.

با توجه به اختلاف مصرف گاز در فصول گرم و سرد سال ضروری است کشور با توجه به پتانسیل مخازن موجود در گام اول اقدام‌های لازم را برای رسیدن به سهم حداقل 10 درصد در طول برنامه هفتم توسعه و در گام بعدی به سهم حداقل 20 درصد مصرف از محل ذخیره‌سازی در دستور کار قرار دهد.

یکی از مشکلاتی که تاکنون مانع از توسعه ظرفیت ذخیره‌سازی گاز در کشور شده است ناهماهنگی شرکت‌های تابعه وزارت نفت بوده است. با توجه به ضرورت توسعه ظرفیت ذخیره‌سازی کشور در سال‌های برنامه هفتم توسعه باید هماهنگی لازم بین شرکت‌های تابعه وزرات نفت ایجاد شود.

*فراز و نشیب مصرف گاز در ماه‌های مختلف دهه اخیر

همان طور که در نمودار 3 مشاهده می‌شود، میزان مصرف گاز طبیعی در فصول گرم سال در سال 1390، حدود 340 میلیون متر مکعب در روز است و این میزان در فصل سرد سال، به 525 میلیون متر مکعب در روز رسیده است که نشان از حداکثر اختلاف 180 میلیون متر مکعبی دارد. به دلیل رشد مصرف گاز طبیعی در بخش‌های مختلف طی 10 سال اخیر میزان مصرف در فصول گرم سال 1400 به اندازه میزان مصرف در فصول سرد سال 1390 است و متوسط اختلاف مصرف در سال 1400 نیز برابر به 221 میلیون متر مکعب بوده است.

این مسئله نشان می‌دهد که میزان رشد مصرف در ماه‌های سرد سال نسبت به ماه‌های گرم سال افزایش بیشتری داشته است که با توجه به اینکه میزان مصرف گاز طبیعی به عنوان خوراک و سوخت در صنایع عمده و غیره عمده در طول سال عموما روند ثابتی را در بردارد و بخش خانگی و تجاری در فصول سرد سال سهم بیشتری از مصرف دارند عمده علت آن را باید در مصرف بخش خانگی جستجو کرد.

بخش خانگی و تجاری به صورت متوسط سهم 29.1 درصدی از کل مصرف سالیانه گاز را در کشور دارند و به دلیل کارکرد مصرف گاز طبیعی در این بخش که عمدتا گرمایشی است، تغییرات دمایی در فصول مختلف سال بر میزان سهم مصرف این بخش از کل در ماه‌های مختلف اثرگذار است.

در سال 1400، در ماه‌های اردیبهشت تا شهریور سهم مصرف گاز در بخش خانگی کمتر از 10 درصد بوده است که در ماه‌های پاییز افزایش یافته و در بیشترین حالت، در ماه دی و بهمن به بیش از 45 درصد نیز رسیده است نمودار (4).

بدیهی است با توجه به محدودیت میزان عرضه گاز طبیعی افزایش مصرف در بخش خانگی و تجاری به اعمال جایگزینی سوخت در بخش نیروگاهی منجر شده است به نحوی که سهم نیروگاه‌های کشور از 50 درصد در تابستان به حدود 15 درصد در زمستان رسیده است.

*عدم‌النفع 4.5 میلیارد دلاری با سوزاندن گازوئیل در نیروگاه‌ها

جهت بررسی دقیق‌تر مسئله، آمار به تفکیک بخش‌های مختلف مصرفی در پنج سال اخیر به تفکیک ماهانه آورده شده است. در بخش خانگی و تجاری میزان مصرف گاز در ماه‌های سرد سال با شیب بیشتری نسبت به مصرف در ماه‌های گرم سال رشد داشته است به طوری که در سال 1396 متوسط مصرف ماهانه در سردترین ماه حدود 6.3 برابر مصرف در گرم‌ترین ماه سال بوده است و این اختلاف به 6.7 برابر در سال 1400 رسیده است.

از آنجا که تأمین گاز خانگی در اولویت دولت قرار دارد و میزان عرضه نیز محدود است این افزایش مصرف در بخش خانگی همواره با جایگزینی سوخت در نیروگاه های کشور همراه بوده است، به نحوی که نوسانات گاز مصرفی نیروگاه در نقطه مقابل بخش خانگی قرار دارد نمودار (5) بررسی آمار نشان می‌دهد که عدم تخصیص گاز به بخش نیروگاهی در سال 1398 به بعد تشدید یافته است که این مسئله به وضوح در نمودار 5 مشخص است.

به عنوان مثال در سال 1400 نیروگاه‌های حرارتی کشور حدود 16360 میلیون لیتر سوخت مایع (شامل 9530 میلیون لیتر گازوئیل و 6830 میلیون لیتر نفت کوره) را به عنوان سوخت جایگزین گاز مصرف کردند که از نظر اقتصادی نیز با توجه به ارزش صادراتی گازوئیل دارای ارزش صاداراتی بیش از 4.5 میلیارد دلار بوده است.

بررسی آماری نشان می‌دهد که بیش از 60 درصد از این سوخت تنها در فصل زمستان در نیروگاه مصرف شده است. در بخش صنایع عمده نیز تا پیش از سال 1397 تغییرات محسوسی در گاز مصرفی در فصل زمستان مشاهده نمی‌شود، اما بحرانی شدن ناترازی فصلی گاز باعث شده است تا علاوه بر نیروگاه، میزان تخصیص گاز به این بخش نیز دستخوش تغییرات شود که کاهش پلکانی آن در نمودار در سال‌های 1398 و به بعد کاملا مشهود است، همین روند را می‌توان در صادرات گاز طبیعی نیز مشاهده کرد.

*ناترازی گاز تا سال 1420 به 512 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد

با توجه به فرضیات ادامه روند موجود، بر اساس سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی، مصرف گاز طبیعی در کشور به صورت متوسط سالیانه تا سال 1410 به میزان 4.6 درصد و بین سال‌های 1410 تا 1420 نیز به صورت متوسط سالیانه میزان 3.2 درصد افزایش می‌یابد. همچنین در حوزه عرضه نیز تا سال 1410 به صورت متوسط سالیانه به میزان 4.3 درصد افزایش و پس از آن به صورت متوسط سالیانه 2.3 کاهش می‌یابد.

بر اساس موارد ذکر شده و فرضیات مرتبط به میزان مصرف در بخش‌های مختلف، بر اساس این سند در سال 1420 میزان کل عرضه گاز طبیعی به 898.7 میلیون متر مکعب در روز برسد، این در حالی است که میزان مصرف همه بخش‌ها برابر با 1410.8 خواهد بود که نشان از ناترازی 512 میلیون متر مکعبی در روز دارد. به عبارتی میزان مصرف از تولید به شدت فاصله می‌گیرد.

از سوی دیگر، حداکثر اختلاف مصرف در ماه‌های سرد و گرم سال تا سال 1410 به صورت متوسط سالیانه 4.6 درصد رشد می‌کند و در سال 1410 به 453 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد. همچنین این حداکثر اختلاف با متوسط رشد سالیانه 2.5 درصدی در بازه زمانی 1410 الی 1420، به 579 میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید که مدیریت گازرسانی در بخش‌های مختلف را با چالش جدی روبه‌رو میکند.

نمودار 6 وضعیت عرضه و تقاضا در سال 1420 و همچنین وضعیت حداکثر اختلاف مصرف در ماه‌های مختلف را تا سال 1420 پیش‌بینی کرده است.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید گاز مصرف گاز تولید گاز ناترازی گاز این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
ناترازی گاز تا سال 1420 به بیش از 500 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد 2
ناترازی گاز تا سال 1420 به بیش از 500 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد 3
ناترازی گاز تا سال 1420 به بیش از 500 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد 4
ناترازی گاز تا سال 1420 به بیش از 500 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد 5
ناترازی گاز تا سال 1420 به بیش از 500 میلیون متر مکعب در روز می‌رسد 6