پنج‌شنبه 8 آذر 1403

نارضایتی اجتماعی از عدم ساماندهی سگ‌های ولگرد در طرقبه شاندیز ادامه دارد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
نارضایتی اجتماعی از عدم ساماندهی سگ‌های ولگرد در طرقبه شاندیز ادامه دارد

با وجود نارضایتی اجتماعی از عدم ساماندهی سگ‌های ولگرد در طرقبه شاندیز، عملیات احداث پناهگاه این حیوانات در طرقبه بعد از چند روز شروع به کار متوقف شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ موضوع سگ های ولگرد و مشکلاتی که در سطح شهر و روستاهای کشور به وجود آورده اند هر روز که می گذرد بر نارضایتی مردمی از حل نشدن این معضل می افزاید و باعث شده که نظم و آرامش زندگی مردم نیز با این شرایط به خطر بیفتد، در حل معضل سگ های ولگرد اولین ارگانی که همه اعتراضات به سمت آنهاست شهرداری ها است.

شهرستان طرقبه شاندیز هم مثل سایر نقاط کشور از معضل سگ های ولگرد و مشکلاتی که به همراه آورده اند مصون نمانده و در این شهرستان هم افزایش حضور سگ های ولگرد در مناطق مختلف شهر و روستاهای شهرستان باعث نارضایتی مردمی شده است، در گزارش قبلی صبح توس با موضوع سگ های ولگرد که 14 اسفندماه 1400 کار شده است به موضوعاتی از جمله: هزینه هایی که شهرداری ها بابت جمع آوری، زنده گیری و انتقال سگ های ولگرد به مراکز نگهداری پرداخت می کنند، مشکلات شهرداری ها بابت انصراف پیمانکاران جمع آوری سگ های ولگرد در پی اعتراضات گروه ها و انجمن های طرفدار حیوانات، رایزنی شهرداری ها با سایر ادارات مرتبط در راستای گرفتن زمین مناسب جهت احداث پناهگاه نگهداری سگ های ولگرد و اقدامات و برنامه های پیش بینی شده شهرداری ها در مقابله با معضل سگ های ولگرد، هشدارها و مباحث شبکه دامپزشکی طرقبه شاندیز در موضوع بیماری ها و خطرات حضور سگ های ولگرد در سطح شهرستان پرداخته شد، در گزارش قبلی صبح توس شهرداران طرقبه و شاندیز به خبرنگار صبح توس از رایزنی با سایر ادارات مرتبط با این موضوع در شهرستان جهت فراهم شدن زمینی برای احداث پناهگاه نگهداری سگ های ولگرد در طرقبه شاندیز خبردادند اکنون بعد از گذشت 5 ماه از ان تاریخ دوباره به سراغ شهرداری های طرقبه و شاندیز رفته ایم تا این موضوع بررسی شود که شهرداری های طرقبه و شاندیز در وعده هایی که برای حل معضل سگ های ولگرد داده اند تا چه حد موفق بوده اند.

اقدامات محلی و مقطعی پاسخگوی حل معضل نیست

سیداحمد باقری، شهردار شاندیز در گفت و گو با خبرنگار صبح توس در تشریح عملکرد شهرداری شاندیز در مقابله با معضل سگ های ولگرد بیان کرد: در طول 3 ماهه اول سال جاری تعداد 560 قلاده سگ زنده گیری و جمع آوری و توسط پیمانکار به سوله "ده غیبی" مشهد منتقل شده است، اما با این روندی که در پیش گرفته ایم و با این شیوه مدیریت جمع آوری حیوانات مزاحم که یک بخش آن سگ های ولگرد است خیلی به جای خاصی نمی رسیم.

وی تصریح کرد: اینکه ما در شاندیز و محدوده شهر سگ ها را جمع آوری کنیم و درسایر مناطق بخش موضوع مدیریت نشود، عملا کار به درستی انجام نمی شود.

شهردار شاندیز تاکید کرد: بسیاری از طرفداران محیط زیست و حقوق حیوانات بر این باورند که سگ ها محیط زندگی شان اینجا هست و یک چرخه طبیعی از دیرباز در کنار انسان داشته و زندگی می کرده اند و تغییراتی که انسان در محیط طبیعی زندگی این حیوانات ایجاد کرده، صنعتی شدن زندگی و همچنین نوع تولید، جمع آوری و دفن زباله ها و غذایی که برای این حیوانات فراهم می شود تغییراتی را در زندگی آنان به وجود آورده است و بنابراین حذف سگ ها از چرخه زندگی امروز، آثار و تبعات دیگری را به وجود می آورد.

نارضایتی اجتماعی در ارتباط با موضوع سگ های بلاصاحب

وی افزود: تجربه نشان داده که بعضی از شهرها که به سمت اتلاف سگ ها رفته اند، با حذف فیزیکی سگ ها دچار مشکلات دیگری از جمله ورود گرگ ها به محیط زندگی انسان شده اند، ما باید سگ ها را زنده گیری کنیم و پس از غربالگری، واکسیناسیون ضد هاری، عقیم سازی را انجام دهیم و نهایتا آنها را رها سازی کنیم، در غیر این صورت سگ های مهاجر از مناطق دیگر جایگزین آن ها می شوند و این فرایند همچنان ادامه پیدا می کند، بنابراین این کار را باید با یک رویکرد کاملا علمی و مدیریت واحد شهرستانی انجام دهیم.

باقری تصریح کرد: نارضایتی های اجتماعی در ارتباط با موضوع سگ های بلاصاحب اکنون دو وجه کاملا متفاوت پیدا کرده است، زمانی همه مردم به مدیریت شهری و شهرداری فشار می آوردند که چرا این حیوانات را جمع آوری نمی کنید و از بین نمی برید، اما در حال حاضر عده ای می گویند که چرا اینکار را انجام می دهید؟

وی افزود: تعداد کسانی که به نوع برخورد شهرداری با جمع آوری سگ های ولگرد اعتراض دارند بیشتر از کسانی است که می گویند چرا جمع آوری نمی کنید؟ بسیاری از طرفداران و حامیان حقوق حیوانات و تشکل های مردم نهاد هستند که به شدت به نوع برخورد به ویژه قهر آمیز با این حیوانات معترض هستند.

حرکت به سمت نسخه مدون علمی و جامع در مقابله با معضل سگ ولگرد در طرقبه شاندیز

شهردار شاندیز با تاکید بر اینکه یک موضوع مهم تر از اقدامات اجرایی شهرداری ها اینست که گستره و شمول این اقدامات چقدر است و آیا مدیریتی در سطح کلان در حوزه شهرستانی برای برخورد با این پدیده داریم یا نه، اظهار داشت: باید به سمت یک نسخه کاملا مدون، علمی و جامع حرکت کنیم چون اقدامات محلی و مقطعی خیلی پاسخگو نیست.

وی بیان کرد: یکی از راه های حل این معضل اینست که پناهگاه ایجاد کنیم، پناهگاهی که سگ ها را پس از زنده گیری اولیه به آنجا منتقل کرد تا غربالگری و واکسیناسیون انجام شود و حتی برای آن ها شناسنامه صادر شود.

مشارکت همه دستگاه های مسئول در شهرستان برای حل معضل سگ های ولگرد

وی با اشاره به اقداماتی که در سنوات گذشته برای راه اندازی پناهگاه با همکاری بخش خصوصی انجام شده است، اظهار داشت: این اقدامات به دلیل عدم اخذ مجوز از مراجع ذیربط در گذشته ناتمام ماند، اما در حال حاضر با پیگیری هایی که انجام شده و هماهنگی هایی که با سایر دستگاه ها به عمل آمده، در تلاش هستیم تا نسبت به راه اندازی پناهگاه در حریم شهر شاندیز با رعایت استانداردهای لازم اقدام کنیم.

باقری در ادامه اظهار داشت: تا زمانی که زمین برای احداث پناهگاه تحویل شهرداری شود براساس وظیفه ای که داریم اقدامات فعلی یعنی زنده گیری سگ ها و انتقال آن ها به پناهگاه های دیگر انجام می شود.

وی با اشاره به تشکیل جلسات کارگروه تخصصی شهرستان با حضور دستگاه های ذیربط و با محوریت فرمانداری، خاطرنشان کرد: امیدواریم موضوع به شکل استاندارد و فراگیر و مبتنی بر مشارکت همه دستگاه ها پیگیری شود تا به نتایج مناسب در خصوص مدیریت جمعیت سگ ها منجر شود.

تصمیم احداث پناهگاهی برای نگهداری سگ های ولگرد

حسین طاهری پور، شهردار طرقبه نیز در گفت و گو با خبرنگار صبح توس با اشاره به اقدامات شهرداری طرقبه درساماندهی معضل سگ های ولگرد بیان کرد: پیرو صحبت های قبلی و وعده ای که در رابطه با جمع آوری سگ های ولگرد داده بودیم، براساس تکلیف قانونی شهرداری، تبصره 15 ماده 55 شهرداری ما موظف هستیم به دفع مزاحمت هر گونه حیوان موذی، تصریح قانون دفع مزاحمت است طبیعتا قانون این اجازه اتلاف را می دهد، اولین و راحت ترین کار هم همین اتلاف است اما جمع آوری های ما به طرف اتلاف نیست و رهاسازی در نقاط دور دست است که مزاحمتی هم برای مردم نداشته باشند.

وی با اشاره به اینکه یکی از عللی که در طرقبه بیشتر از شهرستان های دیگر دچار معضل سگ های ولگرد هستیم نزدیکی به مشهد است، تصریح کرد: در واقع ما بار مشهد را به دوش می کشیم، مردم باقیمانده های غذا را نگهداری می کنند و آخر هفته ها که به بیرون از شهر می روند برای حیوانات می ریزند اما نتیجه این می شود که آن حیوان تغذیه طبیعی خود را فراموش می کند و دنبال راه آسان تر می رود، زاد و ولد حیوان هم زیاد می شود و این اتفاقات باعث شده که ما در شهرستان بحران سگ های ولگرد را شدیدتر داشته باشیم.

آغاز آماده سازی زمین پناهگاه در منطقه ای فاقد سکونت 

طاهری پور در ادامه افزود: تصمیم گرفته شد که پناهگاهی احداث کنیم و در قالب عقیم سازی که زاد و ولد نداشته باشند این حیوانات نگهداری شوند و باقی عمر خود را زندگی کنند، علیرغم تمام محدودیت هایی که برای شهرداری دارد این تصمیم گرفته شد و اداره منابع طبیعی شهرستان هم همکاری خوبی با شهرداری داشته است و زمینی را برای این موضوع در اختیار شهرداری قرار داده است.

وی تصریح کرد: شبکه دامپزشکی طرقبه شاندیز هم مجوزات لازم و نقشه ها و الزامات را به ما اعلام داشته است و کار آماده سازی زمین پناهگاه را در منطقه ای طبیعی و کاملا فاقد سکونت که مزاحمتی برای هیچ جمعیت و آبادی نداشته باشد شروع کردیم.

شهردار طرقبه افزود: البته آماده سازی به معنای پایان مشکل نیست بلکه شروع یک مسئله جدید با عنوان نگهداری از سگ های ولگرد است.

وی با اشاره به مواردی مثل: هزینه هایی برای تامین غذا، بیماری و نحوه نگهداری و حساسیت های سمن های مدافع حیوانات که باید مورد توجه قرار گیرد تاکید کرد: این موضوعات شهرداری را دچار آسیب می کند و اگر این موضوع به درستی مدیریت نشود هجمه ها به سمتی می رود که مدیریت شهری اجبارا همان قانون دفع و اتلاف را دنبال کند که قانون هم این اجازه را داده است.

ضرورت همراه‌ی مردم برای سامان دهی سگ های ولگرد

طاهری پور اظهارکرد: برای نگهداری و سامان دهی این حیوانات و برای ادامه این راه هم از مردم و هم مسئولان تقاضا داریم ما را درک کنند و همراهی کنند، درک یعنی بدانند که ما به جای اینکه مسیر اتلاف را که خیلی برای ما راحت تر است انتخاب کنیم مسیر نگهداری را انتخاب کرده ایم که هزینه های مادی و معنوی بسیاری برای ما دارد.

وی با اشاره به اینکه نگهداری از این حیوانات، نگاه و دعای این حیوانات برای ما کمک است گفت: این حرف من در جامعه علمی امروز حرف غریبی است اما یک باور و اعتقاد است ما سایه نشین حضرت ضامن آهو هستیم و با این رویکرد ورود پیدا کردیم که برای حیوانات پناهگاهی بسازیم که هم مردم از حیوانات اذیت نشوند و هم خود حیوانات آزار نبینند.

شهردار طرقبه بیان کرد: مسئولان شهرستان مخصوصا ادارات دامپزشکی، جهاد کشاورزی، بهداشت و درمان ضروری است که با شهرداری همکاری لازم داشته باشند چون این کار، کار سختی است، از طرف دیگر از مردم و بخش خصوصی مثل رستوران ها می خواهیم که دور ریز غذاهای خود را به جای اینکه به زباله تبدیل کنند و نوعی مزاحمت محیط زیستی باشد می توانند تبدیل به غذای این حیوانات کنند در صورتی که درست و مناسب جداسازی و نگهداری شود.

وی با بیان اینکه از همکاران شهرداری خواستیم که با فاصله مناسبی حتی جایگاهی برای حضور مردم در محل پناهگاه ایجاد کننداظهار کرد: مردم می توانند بیایند و ببینند که می شود حیوانات را از بین نبرد و بلکه از آنها مراقبت کرد و محیط مناسبی برای آنها فراهم کرد، ما از حضور مردم استقبال می کنیم، خیلی از مردم دوست دارند دور ریز و مازاد غذای خود را در این مکان با دست خودشان به این حیوانات بدهند ایرادی نیست البته با فیلتر دامپزشکی و مراقبت غذایی بهداشتی اینکار را انجام دهند.

طاهری پور تاکید کرد: ما می خواهیم مخصوصا اینکار را به عنوان الگو سازی در کشور انجام دهیم، هدف شهرداری طرقبه اینست که یک نمونه را موفق ارائه دهد تا شهرهای دیگر کشور هم به جای اتلاف و رهاسازی به سمت نگهداری حیوانات بروند.

وی خاطر نشان کرد: از مردم و به ویژه رستوران داران دعوت می کنیم با تفکیک زباله و تبدیل دور ریز و مازاد غذاها به سمت تولید غذایی برای این حیوانات بروند، شهرداری هم در داخل طرقبه مکانی را برای این موضوع فراهم می کند و هم این فرصت را فراهم می کند که هر کسی خواست در محل خود پناهگاه نگهداری سگ ها جهت غذا دهی به آنها حضور پیدا کند و علاوه بر همه این موارد از پیشنهادات و انتقادات مردمی هم استقبال می کنیم.

نگرانی مردم از احداث پناهگاه نگهداری سگ های ولگرد طرقبه در نزدیکی چاه های آب محله حصار

شهرداری طرقبه تصمیم به احداث پناهگاه نگهداری سگ های ولگرد در زمینی در بالادست باغات محله حصار گرفت و عملیات ساخت این پناهگاه نیز شرو ع شد اما مشخص شد که این زمین در مجاورت حوضه آبخیز چند قنات پانصد ساله است و منتهی می شود به چاه های آب محله حصار، همین موضوع نگرانی هایی در بین مردم این محله به وجود آورد از جمله این نگرانی ها این بود: مردم این محله همواره به خاطر کیفیت و کم بود آب رنج می برند و مجبور هستند برای تامین آب با کیفیت به قنات ها مراجعه کنند که آن هم با احداث این پناهگاه در هاله ای از ابهامات بهداشتی قرار می گیرد، در این زمین حدود چند هکتاری قرار است چه تعداد سگ و به چه نحوی نگهداری گردد؟ حجم پسماند و فضولات چگونه دفع می شود و چگونه از ورود آلودگی به منابع آب قنات و رودخانه و چاه های آب مورد استفاده مردم جلوگیری می شود؟ کودکان چگونه از پشه های سالک و آلودگی های زیست محیطی و... در امان خواهند ماند؟

این موارد تنها گوشه ای از نگرانی های مردم محله حصار در رابطه با موضوع احداث پناهگاه نگهداری سگ های ولگرد در این منطقه است. نگرانی های مردمی با ارسال پیام های گلایه آمیز و انتقادانه در فضای مجازی و گروه های شهرستان همراه بود این واکنش ها و نگرانی های مردمی نسبت به این موضوع به حدی بود که جلسه پیگیری جهت توقف پروژه احداث محل نگهداری سگ های ولگرد در محله حصار، باحضور اعضای شورای اسلامی شهر و مسؤل حراست شهرداری طرقبه و تعدادی از اهالی محله حصار در محل دفتر شورای اسلامی شهر طرقبه برگزار شد و در این جلسه بعد از مطرح شدن دغدغه ها و انتقادات مردمی مقرر شد که پیگیری های لازم انجام شود و پروژه فعلا متوقف گردد و درباره جانمایی مجدد آن تجدید نظرشود.

ساخت پناهگاه سگ های ولگرد در انتظار بررسی دستگاه های متولی

سید احمد پورموسوی، عضو شورای اسلامی شهر طرقبه، با اشاره به توقف ساخت پناهگاه نگهداری سگ های ولگرد، بیان کرد: با توجه به نگرانی ایجاد شده برای تعدادی از مردم به دلیل نزدیکی سایت نگهداری با یکی از حلقه های چاه آب باغات بالادست حصار موضوع در شورای شهر و فرمانداری شهرستان در حال بررسی دقیق تر می باشد.

وی تصریح کرد: هر چند قبل از آغاز ساخت این پناهگاه جلسات کارشناسی و بازدیدهای میدانی از محل انجام شده است اما پیرو تقاضای صورت گرفته، موضوع با حساسیت بیشتری در حال پیگیری است تا تمام جوانب به صورت کارشناسی و علمی مورد بررسی قرار گیرد.

رئیس کمیسیون عمران و برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر طرقبه، با اشاره به ضرورت جمع آوری سگ های ولگرد، افزود: امروز یکی از خواسته های جدی تمام مردم شهر این بوده که فکری برای این موضوع برداشته شود و پس از جلسات مختلف با مدیران مربوطه و همچنین سمن های مردم نهاد دوستدار و حامی حیوانات، ساخت پناهگاه و نگهداری این حیوانات به صورت تفکیک شده بهترین راهکار بوده است.

وی اظهار کرد: تفکیک سگ های بیمار و انتقال به مراکز مورد تایید در مشهد با هماهنگی اداره دامپزشکی و همچنین تفکیک سگ های نر و ماده به جهت جلوگیری از افزایش تعداد و همچنین رهاسازی تعدادی از آن ها پس از ایجاد شرایط مناسب در طبیعت از جمله اقدامات برنامه ریزی شده در این خصوص بوده است که در صورت ساخت پناهگاه قابلیت اجرا خواهد داشت.

پورموسوی تصریح کرد: دستگاه های متولی موضوع از جمله شبکه بهداشت، محیط زیست، آب منطقه ای و دامپزشکی در حال بررسی دقیق موضوع بوده و امیدواریم زودتر نتایج بررسی های خود را اعلام تا در این خصوص تصمیم مناسب اتخاذ شود.

باتوجه به گزارش اولیه صبح توس در موضوع اقدامات شهرداری های طرقبه و شاندیز برای مقابله با سگ ولگرد در این شهرستان مورخ 14 اسفند 1400 و این گزارش دوم که بعد از حدود 6 ماه دوباره به این معضل پرداخته شده است شهرداری های طرقبه و شاندیز به جمع اوری و زنده گیری و رها سازی سگ های ولگرد از سطح شهرها پرداخته اند که البته این کار هزینه های گزافی را برای شهرداری ها رقم زده است اما بعد از گذشت 6 ماه از سال جدید در بخش وعده ایجاد و ساخت پناهگاه نگهداری از سگ های ولگرد برنامه ها به کندی پیش می رود و عملا موفقیت چشمگیری حاصل نشده است.

شهرداری شاندیز هنوز در مراحل رایزنی و تحویل گرفتن زمین است و شهرداری طرقبه هم زمین ایجاد پناهگاه را تحویل گرفته اما این زمین باتوجه به شرایطی که بیان شد بعد از بررسی های لازم نتایج کارشناسی های حوزه های مختلف آماده و منتظر جلسه جمع بندی فرمانداری است و در روستاهای شهرستان هم برنامه ای برای مقابله با معضل سگ های ولگرد انجام نشده است و همچنان گلایه ها و نارضایتی مردمی از حضور سگ های ولگرد در سطح شهرستان وجود دارد.

انتهای پیام /

نارضایتی اجتماعی از عدم ساماندهی سگ‌های ولگرد در طرقبه شاندیز ادامه دارد 2
نارضایتی اجتماعی از عدم ساماندهی سگ‌های ولگرد در طرقبه شاندیز ادامه دارد 3
نارضایتی اجتماعی از عدم ساماندهی سگ‌های ولگرد در طرقبه شاندیز ادامه دارد 4
نارضایتی اجتماعی از عدم ساماندهی سگ‌های ولگرد در طرقبه شاندیز ادامه دارد 5
نارضایتی اجتماعی از عدم ساماندهی سگ‌های ولگرد در طرقبه شاندیز ادامه دارد 6
نارضایتی اجتماعی از عدم ساماندهی سگ‌های ولگرد در طرقبه شاندیز ادامه دارد 7