ناکامی در قاچاق معکوس دارو؛ با اجرای طرح «دارویاری» / «اصلاح سیاستهای ارزی دارو» طرحی له یا علیه بیماران خاص؟
در اجرای طرح دارویاری، کوتاه شدن دست واسطه ها و قاچاقچیان دارو یکی از اهداف پذیرفته شده ای است که همگی در اجرای آن توافق نظر دارند، اما انتظار عامه مردم از متولیان سلامت این است که برای احرای بهینه این طرح دست به دست هم بدهند تا مردم به ویژه بیماران خاص قربانی افزایش قیمت این طرح نشوند؛ افزایش قیمتی که یکی از بایسته های اجرای این طرح و مهمترین رکن جلوگیری از قاچاق معکوس داروست.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ یکی از معضلات لاینحل کشورمان در حوزه دارو که سالها با آن دست به گریبان بود، معضل قاچاق معکوس دارو بود. چرا که تامین داروهای خارجی با مواد اولیه تولید دارو که با ارز ترجیحی تامین می شد، نیاز داخلی را مرتفع می کرد. اما برخی از سودجویان به طرق مختلفی از جمله احتکار دارو و اختلال در نظام توزیع دارو که در برخی از شرکت های دارویی صورت می گرفت، حجم قابل توجهی از این داروها را در قالب قاچاق معکوس دومرتبه به آن سوی مرزها برمیگرداند. چرا که تامین بسیاری از داوهای اساسی به ریال و فروختن آن به دلار ولو با پایین ترین قیمت سود بسیار زیادی را عاید زیاده خواهان و قاچافچیان دارو می کرد.
هر از گاهی برخی از این محموله های کشف و ضبط می شد اما متاسفانه بسیاری از محموله های قاچاق از مرزها می گذشت و در بازارهای خارجی به فروش می رسید؛ لدا اجرای طرخ «دارویار» یا همان اصلاخ سیاست های ارزی دارو مهمترین اقدامی بود که می توانست دست زیاده خواهان را از منابع کشور کوتاه کند. البته مقابله با قاچاق دارو تنها یکی از اهداف چندگانه این طرح بود که امیدواریم با اجرای صحیح طرح و توزیع عادلانه دارو در بین بیماران، به وِیژه بیماران خاص مشکلات این قشر در حوزه تامین دارو کمتر از گذشته شود، ضمن آنکه متولیان سلامت برای احرای بهینه ای طرح دست به دست هم بدهند تا مردم به ویژه بیماران خاص قربانی افزایش قیمتی که یکی از بایسته های اجرای این طرح و مهمترین رکن جلوگیری از قاچاق معکوس داروست، نشوند.
برای حمایت از بیماران خاص و تامین داروهای این قشر از بیماران، یارانه دارو باید دقیق تر و عملی تر از گذشته به بیماران که علی القاعده باید از دسته بندی های خاص برخوردار باشند، تعلق بگیرد.
ایسنا با انتشار مطلبی در این راستا با طرح این سوال که «یارانه دارو چه میشود؟»، نوشت: طبق اعلام وزارت بهداشتیها، طی سالهای اخیر، با تخصیص ارز 4200 تومانی به دارو، قیمت دارو در کشورمان نسبت به کشورهای همسایه بسیار پایین بود و همین موضوع جذابیت قاچاق معکوس داروهای ایرانی به کشورهای همسایه را افزایش میداد؛ به طوری که سوبسیدی که از سوی دولت برای دارو و در راستای حمایت مالی از بیماران پرداخت میشد، با قاچاق معکوس دارو به کشورهای همسایه، از دسترس ایرانیان خارج میشد و عملا داروی ارزانِ موجود در ایران، سوغات خارجیها میشد. حال با اجرای طرح دارویاری، قیمت دارو به سمت واقعی شدن گام برداشته و در نتیجه جذابیتی هم برای قاچاق این داروها به آن سوی مرزها وجود ندارد. از طرفی با افزایش پوشش بیمهای داروها، پرداخت از جیب بیماران نیز برای دارو افزایش پیدا نمیکند. بنابراین در حال حاضر با اجرای طرح دارویاری یا همان اصلاح سیاست ارزی دارو، در واقع یارانه دارو به انتهای زنجیره توزیع دارو که همان «بیمار» است، منتقل میشود. در نتیجه قیمت دارو با نسخه پزشک، هیچگونه افزایشی برای بیمار نخواهد داشت؛ به طوری که قیمتها ثابت و مانند قبل بوده و باتوجه به افزایش پوشش بیمهای، در برخی موارد برای بیمار کاهش قیمت نیز خواهند داشت. البته باید توجه کرد کسانیکه میخواهند دارو را بدون نسخه پزشک و به صورت آزاد خریداری کنند، با افزایش هزینهها مواجه شده و در نتیجه خرید آزاد دارو دیگر جذابیتی برای سودجویان این حوزه نخواهد داشت. در عین حال باید توجه کرد که طبق اعلام وزارت بهداشت، داروهایی که تهیه آن نیاز به نسخه پزشک ندارد (OTC)، افزایش قیمتی نخواهند داشت. در عین حال وزارت بهداشتیها اعلام کردهاند که با توجه به اینکه تعداد زیادی از مردم کشور به صورت روزانه از این داروها استفاده میکنند و با توجه به دستور رییس جمهور در این باره، تعداد 119 قلم از داروهای بدون نسخه که تواتر مصرف بیشتری دارند، تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند. بنابراین پرداخت از جیب مردم برای این داروها اگر در مسیر بیمهای تهیه شوند، کاهش مییابد. در عین حال داروهای گیاهی و مکملهای غذایی نیز افزایش قیمتی را تجربه نخواهند کرد. همچنین وزارت بهداشت اعلام کرده است که با توجه به سیاستهای دولت در حمایت از بیماران، قیمت این محصولات مجددا مورد بررسی قرار گرفته و تا حد امکان قیمتها تعدیل خواهد شد. حرف آخر در خاتمه باید یادآور شد که در اجرای طرح دارویاری، کوتاه شدن دست واسطه ها و قاچاقچیان دارو یکی از اهداف پذیرفته شده ای است که همگی در اجرای آن اشتراک نظر دارند، اما انتظار عامه مردم از متولیان سلامت این است که برای احرای بهینه این طرح دست به دست هم بدهند تا مردم به ویژه بیماران خاص قربانی افزایش قیمت این طرح نشوند؛ افزایش قیمتی که یکی از بایسته های اجرای این طرح و مهمترین رکن جلوگیری از قاچاق معکوس داروست. انتهای پیام /