نفس همه مردم گرد و خاکی شده است / در کردستان کانون مولد گرد و غبار وجود ندارد
سالهای نه چندان دور، اعلام تعطیلی به دلیل آلودگی هوا مرسوم نبود اما اکنون هر روز شهروندان با هر دم و بازدم میتوانند حس کنند که امروز وضعیت هوا از روز گذشته بهتر یا بدتر است و منتظر یک تعطیلی تلخ باشند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، آلودگی هوا معضلی جدی است که سلامت شهروندان را تهدید می کند و مردم شهرهای مختلف هر روز با آلودگی های جدیدی مواجه می شوند.
آلودگی هوا به دلیل ریزگردها و گرد و غبار آرامش و روح شهروندان را خدشه دار و نفس کشیدن را برای همه سخت می کند؛ اما گویا دامنه این آلودگی ها در حال گسترش است و اگر پیش از این آلودگی هوا مختص ماه های سرد سال بود، اما امروز گرد و غبار در بهار زیبا نیز کام مردم را تلخ کرده است.
معضل بزرگ این روزهای کردستانی ها نفوذ تودههای گردوغبار به این استان است که به گفته کارشناسان در این استان هیچ کانون مولد گرد و غباری وجود ندارد و همه این ریزگردها منشا خارجی دارد.
هوای کردستان همچنان در شرایط خطرناک قرار دارد
معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان گفت: وضعیت هوای بیشتر شهرهای استان امروز سه شنبه هم از نظر آلودگی ناشی از ورود گرد و خاک عربی، در شرایط خطرناکی قرار دارد.
کژال حبیب زاده با اشاره به اینکه از ظهر روز دوشنبه توده گرد و خاکی از کشور عراق وارد استان شده است، اظهار داشت: از بعدازظهر روز گذشته کیفیت هوای استان بشدت کاهش پیدا کرده است.
وی اضافه کرد: کاهش کیفیت هوا و دید افقی در استان همچنان ادامه دارد به گونه ای که هم اکنون هوای شهرهای سنندج، سقز، بانه، مریوان، سروآباد، کامیاران و دیواندره در شرایط خطرناک و قروه، دهگلان و بیجار هم در شرایط بسیار ناسالم قرار گرفته است.
معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان ادامه داد: براساس پیش بینی هواشناسی استان وضعیت آلودگی هوا تا فردا چهارشنبه همچنان در استان وجود دارد لذا به مردم توصیه شده از حضور در فضای باز خودداری کنند و حتی در خانه هایشان هم ماسک بزنند.
شهروندان کردستانی از منزل خارج نشوند
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: شاخص کیفیت هوا برای تمام گروهها ناسالم است لذا ضرورت دارد شهروندان برای حفظ سلامتی خود از منزل خارج نشوند.
فرزام بیدارپور با اشاره به مرکز پایش آلودگی هوا و هشدار سطح نارنجی ادارهکل هواشناسی مبنی بر تداوم آلودگی هوا در کردستان، اظهار کرد: این میزان آلودگی برای تمام گروههای افراد جامعه ناسالم است و شهروندان نباید از منزل خارج شوند.
وی اضافه کرد: آلودگی هوا عامل اصلی مرگ و میرهای قلبی و عروقی، تنفسی و ریوی و عامل هشت درصد مرگ و میرها در کشور است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تصریح کرد: در شرایط پدیده گردو غبار و آلودگی هوا افراد و گروههای پرخطر و آسیبپذیر مانند نوزادان، کودکان، سالمندان، افراد مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی و ریوی، بیماریهای تنفسی مانند آسم و برونشیت، آمفیزم و بیمارانی که سیستم ایمنی آنها ضعیف است نباید در معرض آلودگی هوا قرار گیرند.
وی افزود: این بیماران نباید از منزل خارج شوند و هوای آلوده را تنفس کنند.
بیدارپور اضافه کرد: شهروندان نیز از ترددهای غیرضروری پرهیز کنند، ورزشکاران در این شرایط از فعالیتهای ورزشی خودداری کنند.
وی خوردن غذاهای حاوی آنتی اکسیدان، ویتامینها، سبزیجات و میوهها در شرایط آلودگی هوا بسیار مفید دانست.
به گفته معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در شرایط گرد و غبار و آلودگی هوا تعداد مراجعات افراد به مراکز درمانی به دلیل مشکلات تنفسی افزایش مییابد.
تداوم گرد و غبار در آسمان کردستان تا روز چهارشنبه کارشناس هواشناسی استان کردستان گفت: توده جدید گرد و غبار از روز دوشنبه وارد استان کردستان شد و تا روز چهارشنبه ادامه خواهد داشت.
اسدی اظهار کرد: غلظت آلایندههای هوای استان کردستان در روز سهشنبه به بالاترین سطح خود خواهد رسید.
وی عنوان کرد: این توده گرد و غبار سرانجام در روز چهارشنبه به تدریج آسمان کردستان را ترک خواهد کرد.
اسدی اضافه کرد: تا پایان هفته جاری جوی آرام و پایدار در استان حاکم است که در برخی اوقات با افزایش ابر و وزش باد همراه خواهد بود.
ادارات و سازمانهای دولتی، مدارس و دانشگاه های کردستان تعطیل شد
با توجه به ورود توده گرد و خاک و آلودگی هوا در کردستان، کلیه ادارات و سازمان های دولتی، مدارس و مراکز آموزش عالی سراسر استان امروز سه شنبه سوم خرداد تعطیل اعلام شدند.
مهمترین نکات تغذیهای و بهداشتی در شرایط گرد و غبار
اکنون که این گردوغبار مهمان ناخوانده کردستان است، بهتر است نکات تغذیهای و بهداشتی را در این شرایط رعایت کنیم تا از آسیبهای این آلودگی بر سلامت خود بکاهیم.
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: کلسیم موجود در شیر کمچرب از جذب آلایندههای موجود در گرد و غبار و هوای آلوده جلوگیری میکند و میتواند نقش مهمی در دفع آلودگی ریزگردها از بدن داشته باشد.
مصرف لبنیات و شیر پرچرب به دلیل کاهش کارایی سیستم ایمنی و بروز بیماریهای ریوی در هوای آلوده توصیه نمیشود.
لهونی فرد ادامه داد: مصرف روزانه شیر و مواد لبنی به مقدار کافی، عوارض ناشی از آلودگی هوا را بر دستگاه گوارش کاهش میدهد، زیرا شیر به دلیل دارا بودن فسفر، منیزم و کلسیم، خنثیکننده سموم بوده همچنین دفع مواد آلاینده را از بدن تسریع میکند.
افزایش مصرف آنتی اکسیدانها در زمان آلودگی هوا لهونی فرد گفت: در شرایط عادی، سیستم دفاعی بدن، سلولها را از کلیه آسیبهای بیرونی محافظت میکند، اما عوامل مخرب محیطی و آلودگیهای هوا موجب میشوند بدن نتواند این وظیفه را به درستی انجام دهد، در نتیجه ساختمان و عمل سلولهای بدن توسط مخربهایی نظیر رادیکالهای آزاد تخریب میشود.
این کارشناس تغذیه افزود: در مقابل، آنتیاکسیدانها مولکولهایی هستند که جلوی عمل رادیکالهای آزاد را گرفته و مانع تخریب سلولهای حیاتی بدن میشوند.
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه میوهها و انواع سبزی جات سرشار از منابع آنتی اکسیدان هستند، افزود: چایی سبز، انگور، آلو، پرتقال، گیلاس، توت، توت فرنگی، کشمش و موادی از این قبیل میتواند در تأمین ویتامینها و آنتی اکسیدانهای مورد نیاز بدن بسیار مفید باشند.
رعایت نکات تغذیهای در این شرایط، میتواند عامل بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن باشد، بنابراین تا میتوانید مصرف انواع مایعات را فزایش دهید و سبزیهایی مانند اسفناج، کلم بروکلی و کلم قرمز را برنامه تغذیهای خود قرار دهید.
انتهای پیام /