نقش معلمان، بسیار حساس و مهم است
جانشین رئیس سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع گفت: نقش معلم در جامعه، نقش انبیاست؛ انبیا هم معلم بشر هستند. نقش معلم، بسیار حساس و مهم است و مسئولیت بسیار زیادی دارد.
جانشین رئیس سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع گفت: نقش معلم در جامعه، نقش انبیاست؛ انبیا هم معلم بشر هستند. نقش معلم، بسیار حساس و مهم است و مسئولیت بسیار زیادی دارد.
به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام علی شیرازی جانشین رئیس سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع در آئین نکوداشت مقام معلم که صبح امروز در مرکز همایشهای امام علی (ع) شهرک امام خمینی (ره) برگزار شد، طی سخنانی با اشاره به جایگاه والای مقام معلم گفت: خداوند بزرگ و حکیم در سورهی الرحمن، خود را به عنوان معلم قرآن مجید معرفی میکند و رسول خدا (ص) را به عنوان اولین دانشآموز قرآن میداند که توسط جبرئیل (ع) کلام الهی را از طرف پروردگار آموخته است.
وی ادامه داد: خداوند، اولین معلم و کلمات رب، ربنا، ربکم، ربک، ربه، ربها، ربهم، ربی، ربهما و ربکما که در قرآن مجید آمده است، بیانگر مقام ربوبیت ذات مقدس احدیت میباشد. اصل رب، به معنای تربیت است و آن عبارت از ایجاد شیء است تا به تدریج او را به مقصد کمال و تمام رهنمون سازد.
جانشین رئیس سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع خاطرنشان کرد: خداوند نخستین معلم و تربیت کننده است. در قرآن مجید، آیاتی بیان میشود که خداوند حکیم و مهربان خود را به عنوان اولین معلم معرفی میکند و نخستین شاگرد را حضرت آدم میداند؛ به آدم (ع) علم اسماً میآموزد: وَعَلَمَ آدَمَ الأَسمَاءَ کُلَهَا - سپس تمام علم اسماً [علم اسرار آفرینش و نامگذاری موجودات] را به آدم آموخت.
حجت الاسلام شیرازی ادامه داد: علم اسماً، نخستین علمی است که خداوند به آدم تعلیم میدهد. به نوع انسان، آنچه را نمیداند از طریق تکوین و تشریع میآموزد: عَلَمَ الاِنسَانَ مَا لَم یَعلَم - به آدمی آنچه را که نمیدانست تعلیم داد.
وی افزود: خداوند به پیامبر اسلام (ص) دانشهایی آموزش داد که هرگز تحصیل آن از راههای عادی برای او ممکن نبود: وَ عَلَمَکَ مالَم تَکُن تَعلَمُ - و آنچه را نمیدانستی به تو بیاموخت. جبرئیل نیز تعلیمات فراوانی به پیامبر اسلام (ص) داد: عَلَمَهُ شَدیدُ القُوی - آن کس که قدرت عظیمی دارد (جبرئیل امین) او را تعلیم داده است.
شیرازی پیامبران را معلمان بزرگ انسان دانست و تصریح کرد: پیامبران نیز در زمره بزرگترین معلمان جهان اند که علوم و دانشهای فراوانی را درباره دین و دنیا و آخرت، به نسل بشر تعلیم دادهاند؛ خداوند متعال میفرماید: هُوَ الَذِی بَعَثَ فِی الاءُمِیِینَ رَسُولاً مِنهُم یَتلُوا عَلَیهِم ءَایَتِهِ وَ یُزَکِیهِم وَ یُعَلِمُهُمُ الکِتَبَ وَ الحِکمَهَ - او کسی است که در میان جمعیت درس نخوانده، رسولی از خودشان برانگیخت که آیاتش را بر آنها میخواند و آنها را تزکیه میکند و به آنان کتاب (قرآن) و حکمت میآموزد.
وی با اشاره به بیانات حضرت امام خمینی (ره) درباره جایگاه معلم گفت: امام خمینی (ره) میفرمایند: نقش معلم در جامعه، نقش انبیاست؛ انبیا هم معلم بشر هستند. نقش معلم، بسیار حساس و مهم است و مسئولیت بسیار زیادی دارد. نقش مهمی است که همان نقش تربیت است که اخراج من الظلمات الی النور است. معلم، امانت داری است که امانت او، غیر از همه امانت هاست؛ انسان، امانت اوست.
جانشین رئیس سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع خاطرنشان کرد: اسلام در بیان اهمیت تعلیم و در تبیین مقام عالم و معلم، آنان را برتر از عابدان میداند و امام محمدباقر (ع) در این خصوص میفرمایند: عَالِم یُنتَفَعُ بِعِلمِهِ أَفضَلُ مِن سَبعِینَ أَلفَ عَابِد - عالمی که از علم او استفاده شود، بهتر از هفتاد هزار عبادت کننده است.
حجت الاسلام شیرازی ادامه داد: در آموزههای اسلامی، همنشینی با استاد و معلم عبادت شمرده شده است، پیامبر گرامی اسلام (ص) میفرمایند: مُجَالَسَهُ العُلَمَاءِ عِبَادَه - همنشینی با دانشمندان عبادت است.
وی بابیان اینکه معلم، شکوفا کننده تفکر انسان تصریح کرد: معلم دیندار و با ایمان که شغل معلمی را برگزیده است، در هر رشته و درسی که داشته باشد، تلاش میکند با تعلیم و تربیت، تفکر دانش آموز را شکوفا کند: پیامبر بزرگ اسلام (ص) فرمودند: یُثِیرُوا لَهُم دَفَائِنَ العُقُولِ - آنها (معلم) دفینههای عقل را برمی انگیزانند.
جانشین رئیس سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت احترام به معلم اشاره و بیان کرد: به علت نوع بهرهای که انسان از معلم و عالم دین دارد، آموزههای دینی ما جایگاه ویژه ای را برای آنها تعریف کرده است و از ما خواسته شده که به معلم احترام بگذاریم، حضرت امام علی (ع) میفرمایند: قُم عَن مَجلِسِکَ لِاَبیکَ وَ مُعَلِمِکَ وَ اِن کُنتَ اَمیراً - به احترام پدر و معلمت از جای برخیز هرچند فرمان روا باشی.
حجت الاسلام شیرازی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در خصوص مقام معلم گفت: امام خامنه ای میفرمایند: نگاه به معلم باید همان نگاه اسلامی باشد که در آن، متعلم در مقابل معلم، در اوج ادب؛ سپاسگزاری و خضوع قرار دارد و آحاد مردم نیز به معنای حقیقی برای معلم؛ احترام و ارزش قائلند.
وی ادامه داد: یکی از علتهای احترام به معلم، مقام خدمت او در دنیا و آخرت به انسان و انسانیت است: اذا قالَ المُعلِمُ لِلصَبِیِ بسم اللَه الرحمن الرحیم (و قالَ الصِبیُ بسم اللَه الرحمن الرحیم) کَتَبَ اللَه بَرَائَهً لِلصَبِیِ وَبَرَائَهً لأَبَوَیهِ وَ بَرائَهً لِلمُعَلِم - هنگامی که معلم به کودک بگوید: بسم اللَه الرحمن الرحیم (و او تکرار کند) خداوند فرمان آزادی از دوزخ را برای کودک و پدر و مادرش و معلم مینویسد.
جانشین رئیس سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع خاطرنشان کرد: تکریم معلمان پیشین نیز، تکلیفی سنگین بر دوش من و ماست. پیامبران و امامان و بزرگان دین و علم در طول تاریخ، معلمان برجسته جامعه انسانی و بشریاند.
وی ادامه داد: به یقین پدر و مادر نیز در زمره معلمان حقیقی انسان محسوب میشوند. وقتی خداوند بزرگ خود را به عنوان معلم معرفی میکند. پیامبر اسلام و پیامبران الهی و امامان عظیم الشان معلم بشریتاند. فقها و علما و عرفا در زمره معلمان انسانها محسوب میشوند، جایگاه معلم به عنوان زیباترین جایگاه تبیین شده است. پس باید تکریم تمامی معلمین امروز و دیروز، جز وظایف روزمره ما قرار گیرد و من و ما در مقابل آنان متواضع و با ادب باشیم. سخن برخاسته از متن دین و هدایتگر آنان را بشنویم و به آن عمل کنیم و در هر لحظه از عمرمان، قدردان معلم باشیم.