شنبه 3 آذر 1403

نگاهی به اهمیت و ثواب حج واجب در روز‌های بازگشت حجاج به کشور

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
نگاهی به اهمیت و ثواب حج واجب در روز‌های بازگشت حجاج به کشور

این روزها، رفته رفته حاجیان ایرانی که در شهرهای مکه و مدینه به انجام اعمال و مناسک خود پرداخته‌اند در حال بازگشت به کشور هستند. از اینرو، حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی یعقوبی گیلانی، کارشناس مذهبی درمورد اهمیت و ثواب حج به مناسبت بازگشت حجاج ایرانی از این سفر معنوی اظهار کرد: به مناسبت اتمام سفر معنوی حج و بازگشت حجاج ایرانی به کشور اشاره‌ای به موضوعی می‌کنم که شیخ بزرگ حضرت طوسی در «تهذیب» و محدث خبیر صدوق در «من لا یحضر» از طریق صحیح از کتاب حسن بن محجوب، از کتاب محمد بن قیس روایت کرده‌اند و محمد بن قیس می گوید: از امام باقر علیه‌السلام شنیدم که در مکه این حدیث را برای مردم می‌فرمودند: «پیامبر اسلام صل الله علیه وآله والسلم نماز صبح را با مردم خواندند، سپس با آنان به گفت‌وگو نشستند تا آفتاب طلوع کرد، مردم یکی پس از دیگری از مجلس برخاسته و رفتند به جز دو نفر، یک مرد انصاری، و دیگر مردی ثقفی از اعراب بادیه، رسول خدا صل الله علیه وآله والسلم به آن دو فرمودند: «می‌دانم شما را حاجتی است و آن پرسش از یک مسئله است: اگر بخواهید من قبل از سوال شما به پاسخ برخیزم، اگر نه بپرسید تا به شما جواب بگویم و گفتند: شما ما را خبر ده، زیرا گفتن شما بدون پرسش ما بهتر چشم کور را روشنی است، و از شک و تردید دورتر و ایمان ما را نسبت به آنچه باید مؤمن باشیم راسخ‌تر می‌کند.»

رسول حق، از آن مرد انصاری خواستند تا نوبتش را به آن مرد بیابانی بدهد و فرمودند: ای برادر انصاری شما نوبت خود را به دوستت واگذار، زیرا تو از قومی هستی که دیگران را بر خود مقدم داشته و ایثار می‌کنند. در هر صورت آیا حاضری او حاجتش را بر تو مقدم بدارد؛ چون تو اهل شهری و او از بادیه. مرد انصاری گفت با کمال رغبت حاضرم.

رسول اکرم صل الله علیه وآله والسلم رو به آن بیابان‌نشین کردند و فرمودند: اما تو آمده‌ای از من درباره وضو و نماز بپرسی که چه اندازه بهره دارد؟ جوابش را گفتند.

سپس به مرد انصاری فرمودند: پرسش تو درباره حج و عمره است که برای آن چه اندازه ثواب قرار داده شده است.

این کارشناس مذهبی بیان کرد: پیامبر اسلام صل الله علیه وآله والسلم به آن مرد فرمودند: 1- آگاه باش، چون عزم حج کردی و توجهت به زیارت خانه حق قرار گرفت و خود را برای رفتن آماده کردی و بر مرکب سوار شدی و به نام خدا آغاز سفر نمودی به هر قدمی که مرکب از زمین بر می‌دارد و بر زمین می‌گذارد خدای بزرگ برایت حسنه‌ای نوشته‌اند و سیئه‌ای محو می کنند.

2- همین که احرام بستی و لبیک گفتی خداوند به هر لبیک ده حسنه قرار می‌دهند و ده سیئه دور می کنند.

3- چون طواف بیت کردی برای تو نزد حق به خاطر آن عهد و پیمانی ذخیره شده است که حضرت دوست پس از آن، از عذاب تو حیا خواهند داشت.

4- همین که در مقام ابراهیم علیه السلام به دو رکعت نماز قیام کردی به خاطر آن دو رکعت ثواب دو هزار رکعت نماز قبول شده به تو عنایت می شود.

5-، چون به سعی صفا و مروه برآمدی و هفت بار آن راه را طی کردی برایت نزد حق اجر کسی است که از دیار خود پیاده به حج آمده باشد و مانند کسی است که هفتاد بنده مؤمن را از بردگی رهانده باشد.

6- چون وقوف به عرفات را تا غروب انجام دادی اگر خطایت به عدد ریگ صحرای عالج عربستان و به عدد کف دریا‌ها باشد خدایت می‌آمرزد.

7- همین که به منی آمدی و سنگریزه‌ها را به جمرات زدی برای تو به خاطر هر ریگ ده حسنه نوشته می‌شود و این ثواب برای تو در بقیه عمرت هماره ثبت می‌شود.

8- چون سر تراشیدی برای تو به عدد هر مویی که جدا شود حسنه‌ای نوشته و این ثواب در آینده عمر نیز برایت محفوظ خواهد بود.

9-، چون قربانی کردی یا به نحر شتر برخاستی به عدد هر قطره خونی که از او به زمین می‌رسد برایت حسنه‌ای ثبت و مشابه آن هم برای آینده عمرت است.

10- همین که از منی بازگشتی و طواف بیت را بجا آوردی و در مقام ابراهیم علیه السلام نماز خواندی ملکی به پشت شانه‌ات زده و می‌گوید:

از گذشته عمرت هر چه بود آمرزیده شد پس عمل خود را از سر گیر از اکنون تا صد و بیست روز.

گناه پیشگیری از حج

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی با اشاره به دلیل رفتن به حج گفت: متأسفانه، امروزه از گوشه و کنار شنیده می‌شود که چرا باید حج رفت؟ چرا باید پول هایمان را به سعودی‌ها بدهیم؟ و حتی می‌گویند: بهتر است به جای اینکه به حج برویم پول‌هایمان را در راه‌های خیر دیگری خرج کنیم.

باید خدمت این افراد گفت: ما شیعیان کاری انجام نمی‌دهیم مگر اینکه به آیات و روایات معصومین علیهم‌السلام نگاه می‌اندازیم و بعد عملی را ترک یا انجام می‌دهیم. آنچه از آیات و روایات بر می‌آید این است که اهل بیت علیهم السلام می‌فرمایند: حج واجب نباید ترک شود و اگر کسی حج واجب را ترک کند کافر است.

اولاً: در زمان پیامبر صل الله علیه وآله والسلم نیز، وقتی رسول خدا یا طرفداران ایشان می‌خواستند به حج بروند و محرم شوند مکه در دست مشرکان بود. اما سفر حج تحریم یا لغو نشد.

ثانیاً: چطور می‌توان باور کرد کسی که برای سفر حج وجوهات پرداخت می‌کند و با دادن خمس شبهات احتمالی مالش را برطرف می‌کند و خود را برای این سفر مستطیع می‌داند به فکر فقرا نباشد؟ چه بسیار افرادی که سال‌ها وجوهات شرعیه خویش را پرداخت نکرده‌اند ولی برای رفتن به سفر حج مجبور به حساب و کتاب اموالشان می‌شوند تا مقداری از این اموال به فقرا برسد.

این کارشناس مذهبی ادامه داد: آن‌قدر حج مهم است که اگر کسی دیگران را از انجام حج منع کند دچار بلای الهی می‌شود.

صدوق بزرگوار در من لا یحضر در مسئله حج از اسحاق بن عمار روایت می کند: به امام صادق علیه‌السلام عرض کردم: مردی در باره حج با من مشورت کرد و او ضعیف الحال و اندک مایه بود، پس او را گفتم که به حج نرود، امام علیه‌السلام فرمودند: حقا که سزاواری که تا یک سال بیمار شوی (به کیفر این راهنماییت) و من یک سال بیمار شدم.

آری کسانی که از راه تبلیغات سوء، یا محدود کردن افراد، یا پیشگیری ستمگرانه از سفر حج جلوگیری کنند در صف مقدم متجاوزان به حقوق الهی و بندگان خدا هستند و در دنیا و آخرت از غضب و عذاب الهی ایمن نخواهند بود.

یاری رسانی و استقبال از حجاج

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی افزود: در روایتی، پیامبر گرامی اسلام صل الله علیه وآله والسلم سفارش کرده‌اند: پیش از ورود حاجی به خانه‌اش او را دیدار کرده، بر او سلام و با او مصافحه نمایید و از وی بخواهید تا برای شما آمرزش جوید؛ زیرا او خود آمرزیده است.

امام صادق علیه‌السلام فرمودند: کسی که حاجی را ببیند و با او مصافحه کند، مانند کسی است که استلام حجر نموده باشد (حجر الاسود را لمس کرده یا بوسیده باشد).

حضرت سجاد علیه‌السلام فرمودند: آن‌که در وطن عهده‌دار امور خانوادگی و مالی حاجی شود، اجرش مانند اجر اوست، حتی مانند این است که خود او به زیارت رفته باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت