هدفمند کردن بودجه در مسیر قطع لابیگریهای همیشگی / سنجشی برای اراده یک وزیر
بودجه سال آینده درحالی بسته شده که برخلاف گذشته، خبری از تخصیص عددها به زیرمجموعههای یک وزارتخانه نیست و آقای وزیر بر اساس عملکرد و خروجی سازمانهای وزارتخانه بودجه آنها را میدهد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ لایحه بودجه 1401 چند روزی است که از طرف دولت تقدیم مجلس شده است و در این مدت رسانه ها، به انتشار جزئیات و رقم ها و اعداد امور معیشتی، حقوق، یارانه ها و... پرداخته اند.
اما بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای سال 1401 درحالی بیش از پنج هزار و 38 میلیارد تومان برآورد شده که از ردیفهای تفکیکشده دستگاههای زیرمجموعه این وزارتخانه در لایحه بودجه خبری نیست. علاوه بر افزایش 7 درصدی در کل بودجه فرهنگی کشور، اعداد و ارقام نشان از افزایش 60 درصدی در فصل گردشگری دارد.
برخلاف بودجه سال گذشته که برای زیرمجموعه های مختلف وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی مانند سازمان اوقاف، سازمان حج و زیارت، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، خبرگزاری جمهوری اسلامی و سایر نهادها و سازمان هاتی وابسته، بودجه جدا و اختصاصی تعیین می شد، امسال در یک اقدام خلاقانه بودجه تک تک این سازمان ها به صورت یکپارچه و کلی به وزارتخانه داده می شود تا وزیر بر اساس عملکرد و اولویت ها، این عدد را تخصیص کند.
اساسا هدفمند کردن بودجه بویژه در بخش فرهنگ، هنر و گردشگری مزایای بسیاری به همراه دارد؛ در گذشته مدیران تمام سازمان ها و نهادهای وابسته به وزارتخانه ها، برای افزایش بودجه سازمان تحت مدیریت خود، در طول سال مدام در حال رایزنی، چانه زنی و لابی گری با وزیر و مجلس بودند. اما در آینده ای نزدیک قرار است تا این بودجه به جای لابی بازی بر اساس عملکرد، تاثیرگذاری در کارها و شایستگی به فلان سازمان زیرمجموعه وزارتخانه تخصیص داده شود.
از طرفی با این هدفمند کردن بودجه، معضل از هم گسستگی در بودجه کل وزارتخانه نیز مرتفع خواهد شد؛ چون به هر دلیل این ریز کردن بودجه یک وزارتخانه از ابتدا، دردسرهای بزرگی به همراه دارد که در اصل ریشه همان لابی گری ها و فشارهای مدیران سازمان ها، از همین تخصیص بودجه به خود سازمان نشات می گیرد و حالا یکپارچه بودن اصل بودجه، مدیریت مالی وزارتخانه را بهینه تر خواهد کرد.
در نگاهی دیگر به این مساله، فراوانی همین سازمان ها و نهادهای زیرمجموعه باعث شده تا مساله پاسخگویی همین نهادها به وزارتخانه صرفا بر اساس بیلان کاری های آخر سال و صوری تعریف شود و به صورت شفاف، خبری از خروجی های تاثیرگذار نبود. اما حالا وزیر می تواند و این اختیار را دارد که بر اساس عملکرد و دیدن خروجی مثبت، بودجه یک سازمان را کم و زیاد کند و همین باعث خواهد شد تا علاوه بر رقابتی که بین سازمان های زیرمجموعه آن وزارتخانه بر سر کیفیت کارها می شود، تخصیص بودجه نیز شفاف تر و بهینه تر خواهد شد.
انتهای پیام /