هدیه الف رمزی به انگلیسیها؛/ داستانهای جام جهانی، قهرمانی مشکوک رقیب ایران
هشتمین دوره رقابت های جام جهانی به میزبانی انگلیسیها برگزار شد.
به گزارش "ورزش سه"، پس از گذرهای فراوان جام جهانی در نقاط مختلف دنیا، نوبت به انگلیس رسید تا میزبانی این رقابت ها را بر عهده بگیرد. این رقابت ها پیش از شروع خود حوادث و اتفاقاتی را رویت کرد. 16 تیم آفریقایی در اعتراض به قانون جدید فیفا که الزام داشت برنده دیدارهای مقدماتی قاره آفریقا باید نماینده آسیا یا اقیانوسیه را شکست دهد تا به جام جهانی راه یابد، رقابت های هشتمین دوره را تحریم کردند.
آفریقایی ها معتقد بودند رقابت در قاره خودشان برای صعود به جام جهانی کافی است. قانونی که سال 1964 وضع شده بود، 4 سال بعد به سود آفریقا تغییر یافت که در نتیجه 70 تیم در پیکارهای مقدماتی شرکت کردند که رکورد دیگری در نوع خود بود.
فیفا تصمیم گرفت 10 تیم از اروپا، یک تیم از آسیا و یک تیم از آمریکای شمالی و مرکزی در جام جهانی حضور یابند.
در نهایت هشتمین دوره رقابت های جام جهانی، سال 1966 به میزبانی کشور انگلستان و با حضور 16 تیم در 8 ورزشگاه اولدترافورد (منچستر)، ویلا پارک (بیرمنگام)، آیرسام پارک (میدلزبرو)، راکر پارک (ساندرلند)، گودیسون پارک (لیورپول)، ومبلی و وایت سیتی (لندن)، هیلزبرو (شفیلد) برگزار شد.
کشورهای انگلیس، اروگوئه، مکزیک، فرانسه، آلمان غربی، آرژانتین، اسپانیا، سوئیس، پرتغال، مجارستان، برزیل، بلغارستان، شوروی، کره شمالی، ایتالیا و شیلی تیم های حاضر در این رقابت ها بودند که در چهار گروه حضور پیدا کردند.
گرد و خاک کره شمالی، شگفتی جام 66 جام جهانی 1966 یک شگفتی را در دل خود جای داد، کره شمالی کشوری که از آسیا جواز حضور در این رقابت ها را پیدا کرد و موفق شد با نتایج های خیره کننده ای جام را ترک کند.
کره در این دوره از رقابت ها با تیم های شیلی، شوروی و ایتالیا همگروه بود، این تیم در بازی اول خود برابر شوروی با نتیجه 3 بر صفر شکست خورد. اما این مانعی برای شروع خیره کننده آنها نبود، کره در بازی دوم خود برابر شیلی به تساوی دست پیدا کرد که یک شگفتی در نوع خود بود.
سومین بازی این تیم مقابل ایتالیا برگزار شد، ایتالیا در این رقابت ها بازیکنان بزرگی را در اختیار داشت، چهره هایی نظیر آلبرتوسی، فاکتی، سالوادوره، ماتزولا و ریورا.
اتفاق خاص تقابل دو تیم زمانی رقم خورد که در پایان این دیدار پیروزی یک بر صفر به نام کره شمالی ثبت شد.
کره با کسب این پیروزی توانست به عنوان تیم دوم پس از شوروی صدرنشین، راهی دور بعدی رقابت ها شود و منجر به حذف تیم های ایتالیا و شیلی شد، پس از این اتفاق رسانه های ایتالیایی به شدت از عملکرد تیم ملی اشان انتقاد کردند و حذف این تیم را خجالت آورد توصیف کردند.
این لحظه به ثمر رسیدن گل انگلیس در فینال است که تحقیقات علمی زیادی نیز درباره گل شدن یا نشدن آن انجام شده است. آلمانی معتقدند توپ به طور کامل از خط دروازه عبور نکرده است.کره شمالی در ادامه ماجراجویی خود در جام 1966، در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف پرتغال رفت و باعث خلق تصاویر حیرت انگیزی شد.
دیدار دو تیم تا دقیقه 24 بازی 3 بر صفر به سود تیم آسیایی در جریان بود، ولی پرتغال توانست با درخشش اوزه بیو بازی را به تساوی بکشاند و در نهایت این ستاره برتری 5 بر 3 را برای تیمش به ثبت رساند تا یک دیدار مهیج و جذاب برای هواداران فوتبال به تصویر کشیده شود.
پله و رفقا خیلی زود از جام کنار رفتند برزیل قهرمان دو دوره قبلی رقابت های جام جهانی، در این تورنمنت نتوانست عملکرد خوبی را از خود بجا بگذارد و خیلی سریع به خانه بازگشت.
این تیم در مرحله گروهی در بازی اول برابر بلغارستان به پیروزی دو بر صفر دست پیدا کرد، اما در دو دیدار دیگر خود مقابل مجارستان و پرتغال شکست خورد و کاری هم از دست پله بر نیامد و او یکبار دیگر قربانی بازی فیزکی و خشن مدافعان شد تا سلسائو با عنوان سومی در دور گروهی از رقابت ها کنار برود.
برزیل که در این دوره با مصدومیت پله مواجه شد خیلی زودتر از حد تصور مجبور به ترک رقابتها شد.گل مشکوک قهرمانی انگلیس را در خانه رقم زد انگلیسی ها که دارای نخستین فدراسیون فوتبال جهان بودند، تا قبل از این رقابت ها درخشش زیادی در رقابت های جام جهانی نداشتند و حالا در شرایط متفاوتی برای رسیدن به موفقیت و برداشتن گامی رو به جلو تر پای به این مسابقات گذاشتند.
انگلیس میزبان، این بار مقابل چشمان هواداران خودی و مقابل دوربین های شبکه بی بی سی پای به زمین مسابقه می گذاشت، آنها در دور گروهی دو برد و یک تساوی بدست آوردند و به عنوان تیم نخست راهی دور بعدی شدند. سه شیر ها با الف رمزی در مرحله حذفی و در یک مصاف حساس و پر از اتفاق مهم برابر آرژانتین با تک گل جف هورست به پیروزی یک بر صفر دست پیدا کردند، این دیدار حواشی زیادی را به خود دید، یکی از اتفاقات در نیمه اول بازی رخ داد و آنتونیو راتین کاپیتان تیمملی آرژانتین بعد از اینکه دقیقه 35 با کارت قرمز داور مواجه شد زمین بازی را ترک نکرد. 8 دقیقه بعد وقتی تمام بازیکنان قصد داشتند به همراه او زمین را ترک کنند در نهایت راتین کوتاه آمد و تصمیم گرفت به سمت رختکن برود.
اما اتفاق چشمگیرتر و می توان گفت زشت تر در انتهای دیدار اتفاق افتاد؛ الف رمزی پس از پایان بازی به سرعت درون زمین دوید، البته این اقدام سرمربی انگلیس برای ابراز خوشحالی نبود بلکه او می خواست از تعویض لباس بازیکنانش با حریف جلوگیری کند.
رمزی در مصاحبه پس از بازی خود گفت: با حیوان ها لباس عوض نمی کنیم!
انگلیس در مرحله نیمه نهایی رقابت ها با نتیجه دو بر یک پرتغال شگفتی ساز را شکست داد و راهی فینال این رقابت ها شد.
در طرف دیگر آلمان غربی پس از صدرنشینی در دور گروهی و برتری برابر اروگوئه و شوروی در مراحل حذفی به دیدار نهایی این مسابقات رسیده بود.
بازی فینال با حضور 96.924 هزار تماشاگر در ورزشگاه ومبلی لندن به این دو تیم برگزار شد.
انگلیس در دقیقه 12 بازی خیلی سریع با گل هالر از آلمان عقب افتاد و در دقیقه 18 با گل هورست بازی را به تساوی کشاند.
این بازی تا دقیقه 78 مساوی دنبال می شد که پیترز توانست گل دوم را برای انگلیس به ثمر برساند تا میزبان یک گام به قهرمانی نزدیک شود.
اما گل دقیقه 89 وبر شرایط را برای سه شیرها دشوار تر کرد و این بازی به وقت های اضافه رفت.
انگلیس در وقت های اضافه با دو گل دقایق 101 و 120 هورست بازی را با نتیجه 4 بر 2 برد تا همراه بابی مور و در خانه خود عنوان قهرمانی را بدست آورد، سه گلی که جف هورست در بازی فینال به ثمر رساند او را به اولین بازیکنی تبدیل کرد که در دیدارهای فینال جام جهانی هتریک می کند.
البته گل دوم جف هورست در این دیدار با جنجال زیادی همراه بود و خیلیها معتقد بودند توپ از خط دروازه عبور نکرده است اما توفیق بهرام اف کمک داور مسابقه اعلام کرد که گل قبول است تا یک تصمیم مشکوک و جنجالی گرفته شود.
این در حالیست که هنوز هم اختلاف نظر در مورد عبور توپ از خط دروازه آلمان ادامه دارد.
در این تورنمنت برای اولین بار در یک جام جهانی تصمیم گرفته شد، یک عروسک نماد بازی ها باشد و یک شیر به نشانه شیر بریتانیا انتخاب شد و عروسک آن فروش خوبی در سراسر جهان به سود انگلیس داشت.
این آخرین باری بود که در یک جام جهانی شاهد تصاویر سیاه و سفید عکاسی بودیم و عکس های رنگی کم کم جای خود را در فضای رسانه ای پیدا کرد.
نکته جالبی که در این رقابت ها وجود داشت این بود که، انگلیسی ها 4 ماه پیش از قهرمانی، کاپ جام جهانی را گم کردند. اما سگی به نام (پیکلس) یک هفته بعد از ربوده شدن جام ژول ریمه هنگام نمایش آن در لندن، آن را دفن شده زیر بوته ای در جنوب این شهر پیدا کرد.
در نهایت با پایان رسیدن این جام اوزه بیو با 9 گل زده عنوان آقای گلی مسابقات را بدست آورد، و انگلیس عنوان قهرمانی را کسب کرد و تیم های آلمان غربی، پرتغال و شوروی عنوان دوم تا چهارمی رقابت ها را در اختیار گرفتند. حسین علیرضایی