پنج‌شنبه 8 آذر 1403

هنوز 100 درصد بودجه‌ها در راستای نیازهای حوزه سلامت نیستند

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
هنوز 100 درصد بودجه‌ها در راستای نیازهای حوزه سلامت نیستند

سرپرست معاونت تحقیقات وفناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به حساسیت‌های ایجادشده در دولت جدید روی نحوه مصارف و صرفه‌جویی در مصرف بودجه، گفت: در گذشته در بخش‌هایی هزینه انجام می‌شد که یا جزو ماموریت‌های ما و اولویت‌های نظام سلامت ما نبوده است و یا در حوزه‌هایی هزینه می‌شد که مطالعه کافی راجع به آن نشده بود تا در آن حوزه سرمایه‌گذاری و هزینه بیشتری کنیم.

دکتر حسین کیوانی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص بودجه پژوهشی این دانشگاه گفت: به طور معمول، بودجه پژوهش دو درصد از بودجه کل دانشگاه است و سال 1400 همه این میزان، تخصیص پیدا کرد و هزینه شد. کل بودجه پژوهشی معاونت تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی ایران، امسال بر طبق تفاهم‌نامه، 77 میلیارد و 700 میلیون تومان بوده است.

سرپرست معاونت تحقیقات وفناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به حساسیت‌های ایجادشده در دولت جدید روی نحوه مصارف و صرفه‌جویی در مصرف بودجه، گفت: در گذشته در بخش‌هایی هزینه انجام می‌شد که یا جزو ماموریت‌های ما و اولویت‌های نظام سلامت ما نبوده است و یا در حوزه‌هایی هزینه می‌شد که مطالعه کافی راجع به آن نشده بود تا در آن حوزه سرمایه‌گذاری و هزینه بیشتری کنیم. در حال حاضر این طرح‌ها متوقف شده‌اند و با بررسی‌های بیشتر سعی شده سرمایه‌گذاری بیشتر بر روی پژوهش‌های کاربردی مرتبط با حوزه سلامت انجام شود.

وی با بیان این‌که هنوز از شرایط خیلی رضایت کامل ندارد، توضیح داد: هنوز 100 درصد بودجه‌ها در راستای نیازهای حوزه سلامت نیستند تا نظام سلامت اثر این پژوهش‌ها را ببیند و امیدواریم با برنامه‌هایی که برای سال جاری داریم، بتوانیم 100 درصد هزینه‌ها را در راستای کاربردی بودن صرف کنیم و در جهت بهینه‌سازی بیشتر بودجه گام برداریم.

رتبه سوم کشوری دانشگاه علوم پزشکی ایران در حوزه مقاله 

سرپرست معاونت تحقیقات وفناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص مقالات کاربردی انجام‌شده در این دانشگاه، توضیح داد: ما در حوزه مقاله، اچ ایندکس و استناد، رتبه سوم را در بین دانشگاه‌های علوم پزشکی بزرگ کشور داریم. البته رتبه جهانی دانشگاه ما حدود 500 در بین دانشگاه‌های دنیا است و بهترین رتبه در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور هستیم. ولی در بعضی حوزه‌های دیگر مثل فناوری مقام ما پایین‌تر است.

وی با بیان این‌که تعداد مقالات، تا حدودی به تعداد اعضای هیئت‌علمی بستگی دارد، گفت: طبیعی است که اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی از ما بیشتر است و تعداد مقالاتشان نیز بیشتر می‌شود. لذا این‌که ما رتبه سوم را داریم، کاملاً مورد انتظار است. اما امیدواریم در سال‌های آینده در این زمینه هم ارتقا پیدا کنیم.

کیوانی ضمن اشاره به این نکته که در تفکر جدید حاکم بر وزارت بهداشت در پژوهش، مقاله ملاک خیلی خوبی نیست، خاطرنشان کرد: نباید منابع پژوهشی را صرفاً به سمت مقاله سوق بدهیم. چرا که تعداد مقالات را می‌توان زیاد کرد؛ ولی اولاً ممکن است کیفیت آن مناسب نباشد و دوماً حوزه‌ای که در آن مقاله نوشته می‌شود، ممکن است حوزه‌ای نباشد که از اولویت‌های نظام سلامت باشد.

در تفکر جدید، مقاله و اچ‌ایندکس ارزش سابق را ندارند

وی یادآور شد: به همین دلیل در تفکر جدید معاونت تحقیقات، شاید ارزشی که قبلاً برای مقاله و اچ‌ایندکس مطرح می‌شد، اهمیت قبلی خود را نداشته باشد. حتی پیشنهاد می‌کنیم که آیین‌نامه‌های ارتقا هم بر اساس مفید بودن فرد، چه در حوزه پژوهش چه آموزش، اصلاح شوند. این‌که هزینه‌های پژوهش کجا تبدیل به محصول می‌شود، به چه محصولی تبدیل می‌شود و حوزه سلامت چقدر از این محصول استفاده می‌کند، این موارد از نظر ما ارزش بالاتری دارد.

کیوانی در خصوص تعداد مقالات با کیفیت این دانشگاه گفت: مقالات اسکوپوس این دانشگاه در سال 2019، تعداد سه هزار و 320 مقاله و در سال 2021، تعداد سه هزار و 847 بوده که 527 عدد اضافه شده است. همچنین مقالات ISI این دانشگاه از سه هزار و 47 مقاله در سال 2019، با 87 مورد کاهش، به دو هزار و 960 مقاله در سال 2021 رسیده است.

سرپرست معاونت تحقیقات وفناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره طرح‌های کارفرمایی و ارتباط با صنعت در دانشگاه، اظهار کرد: در سال 1399 طرح‌های ارتباط با صنعت، 22 مورد بود و در سال 1400 تعداد آن به 24 طرح رسید. در کل بودجه ما نسبت به سال‌های قبل و پولی که از محل درآمد طرح‌های پژوهشی به‌دست آمده، افزایش پیدا کرده است.