ورود کاتالیستهای نانویی ایران به صنایع در حضور رقبای بزرگ خارجی
تهران - ایرنا - یک شرکت دانش بنیان فعال در توسعه صنایع نفت و گاز موفق به تامین بخشی از کاتالیست مورد نیاز در صنایع داخلی شده است، این شرکت با وجود رقبای خارجی که در شرایط تحریم نیز محصولات خود را در بازار ایران به فروش میرسانند، توانسته است کاتالیستهای نانویی خود را به صنایع داخل کشور عرضه کند.
به گزارش ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، شرکت توسعه صنایع نفت وگاز سرو یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نانوکاتالیست در کشور موفق به تامین بخشی از نیاز کشور به کاتالیستهای مورد استفاده در صنایع مختلف شده است. به تازگی پتروشیمی شیراز با انعقاد قراردادی با شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو اقدام به خرید نانوکاتالیست تولید متانول این شرکت کرده است، کاتالیست سنتز متانول یکی از ترکیباتی است که معمولا از خارج کشور وارد میشود.
امیر هومن کریمی وثیق مدیرعامل این شرکت گفت: شرکتهای بزرگ و قدرتمند خارجی در حوزه کاتالیست از دیرباز در ایران حضور داشته و ایران را بخشی از بازار خود میدانند، بنابراین فعالیت در این حوزه برای شرکتهای ایرانی دشوار بوده است.
وی تولید نانوکاتالیست ایرانی را درحضور این شرکتها کاری بسیار بزرگ عنوان کرد و بخشی از این موفقیت را مرهون حضور نیروی انسانی کارآمد در این شرکت میداند.
وی با بیان اینکه ما بزرگترین مرکز تحقیقات کاتالیست خاورمیانه را در بخش خصوصی داریم، درباره استفاده از فناورینانو در این کاتالیستها گفت: اگر ساختار کاتالیست نانویی نباشد، شما نمیتوانید کارایی آن را بالا ببرید، یعنی هرچه به ابعاد نانو نزدیکتر باشد و هرچه این پایه ریزدانهتر باشد، شما میتوانید با شرایط منسجمتر و کمهزینهتری کار کنید، در واقع هیچیک از کالاهای ما و حتی مواد تشکیلدهنده آنها بالای 100نانومتر نیست.
وثیق افزود: به تازگی نانوکاتالیست متانول را در پتروشیمی شیراز استفاده کردهایم؛ روی این فناوری سه سال کار آزمایشگاهی انجام شده و درحال حاضر تولید صنعتی آن آغاز شده است.
کریمی وثیق درباره بازار و پتانسیلهای نانوکاتالیست در کشور گفت: حدود 90 نوع کاتالیست در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و فولاد وجود دارد و این در حالی است که شاید از نظر تنوع، 35 عدد کاتالیست داریم و چون بعضی از اینها خود چند مدل دارند، از لحاظ تعداد، ما 20 نوع کاتالیست داریم که این میزان تا 90 نوع هنوز خیلی فاصله دارد، بنابراین فرصتهای زیادی برای توسعه فناوری در بخش نانوکاتالیست در کشور وجود دارد. یک سری هم مثل کاتالیستهای پلیمری، بر زمین مانده است و هنوز هیچ کسی انجام نداده و حتی ادعای توان انجام آن را هم نکرده است؛ به همین دلیل ما هنوز در کشور خیلی جای کار داریم.
وی بیان کرد: کل نیاز کاتالیست در کشور ما حدودا سالی 500 میلیون دلار است که حدود سالی 50 میلیون دلار آن در اختیار شرکت ما است و اگر چند شرکتی هم که از ما جدا شدهاند و بعضی از شرکتهای دیگر که دارند از چین وارد میکنند را با هم جمع کنیم، فکر نکنم که مجموع همه ما به 120 میلیون دلار در سال برسد و بقیه نیاز بازار وارداتی است و این یعنی هنوز خیلی جای کار داریم.
*س_برچسبها_س*