وزیر ارتباطات: اپراتورها می گویند همه چیز گران شده به جز اینترنت / به دلیل مسائل اوکراین و روسیه قطعیهایی داریم اما مردم آن را احساس نمیکنند / با راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، نگرش مردم به اینترنت را تغییر خواهیم داد
تا کنون اپراتورهای ارتباطی ثابت و سیار در کشور داشتیم و وزارت ارتباطات قصد دارد اپراتورهای خدمترسان را نیز راهاندازی کند تا خدمات باکیفیتی به مردم ارائه شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه در حال برنامهریزی برای تبدیل جمهوری اسلامی ایران به قطب توزیع اینترنت در منطقه هستیم، به راهاندازی شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد و گفت: با این اقدام نگرش مردم و مسولان را به اینترنت تغییر خواهیم داد.
به گزارش «انتخاب»، «عیسی زارعپور» دوشنبه شب در گفت وگوی تلویزیونی تصریح کرد: در دنیا بار اصلی اینترنت بر دوش اینترنت ثابت است و عمدتا در حالت ساکن از اینترنت ثابت استفاده میکنند. اینترنت همراه به دلیل وابستگی به فرکانس رادیویی، دارای محدودیتهایی است.
وی افزود: در گذشته سرمایهگذاری درستی برای توسعه اینترنت ثابت انجام نشده و بار آن روی شبکه اینترنت همراه آمده که کشش و ظرفیت لازم را به دلیل محدودیت فرکانسها ندارد. خصوصا در دوران شیوع کرونا که زندگی مردم به فناوری وابسته شد، این بار بیش از گذشته به اپراتورها تحمیل شد.
زارعپور تاکید کرد: تکنولوژی فیبرنوری، حوزه فناوری را تا سالها بیمه خواهد کرد. ما مانند گذشتگان از کنار توسعه فیبر نوری عبور نکردیم زیرا اعتقاد داریم نسخه شفابخش کشور در حوزه فناوری، توسعه فیبرنوری است. یک بسته حمایتی برای کسانی که در این حوزه فعالیت میکنند، فراهم کردهایم. به این شکل که اگر اپراتورها در این پروژه همراهی کنند، دولت بخشی از سهم خود از درآمد اپراتورها را تا پنج سال دریافت نکند.
وی افزود: معتقدم نهضت فیبرکشی باید در کشور فعال شود. اکنون نیاز اصلی مردم ارتباطات پرسرعت است که ما به عنوان حق مردم به آن نگاه می کنیم و باید برای دستیابی به این حق تلاش کنیم. در قانون بودجه بندی آمده که همه دستگاهها مکلف شدند که هرگونه زیرساختی که در اختیارشان است را طبق تعرفه ای که کمیسیون تنظیم مقررات اعلام می کند در اختیار بخش خصوصی بگذارند.
وزیر ارتباطات گفت: اسفند 1400 توانستیم برای قدم اول 500 هزار پورت فیبرنوری را واگذار کنیم و اکنون بیش از 1 میلیون و 400 فیبرنوری را واگذار کردهایم.
شبکه ملی اطلاعات به معنی قطع اینترنت نیست
وی درباره شبکه ملی اطلاعات گفت: شبکه ملی اطلاعات یک شبکه پرسرعت، با کیفیت، امن و مستقل است که خدماتی در بستر آن به مردم ارائه میشود. برخی مردم اعتقاد دارند اگر شبکه ملی اطلاعات راه بیفتد، دسترسی آنها به اینترنت قطع میشود، مسولان نیز میگویند که راهاندازی این شبکه نشدنی است، ما قصد داریم این دو نگرش را عوض کنیم.
وزیر افزود: کارگروهی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات تشکیل شده و تا کنون 28 جلسه برگزار کردهایم. اکنون میانگین سرعت اینترنت در بخش همراه و ثابت چند 10 مگابیتبرثانیه است و این در حالیست که به دنبال سرعتهای چند 100 مگابیتبرثانیه هستیم. قصد داریم با توسعه فیبرنوری، اینترنت با سرعتهای یک گیگابیت بر ثانیه را در اختیار کسبوکارها قرار دهیم.
دولت را به یک آیکون هوشمند در تلفن همراه مردم تبدیل میکنیم
زارعپور گفت: ارائه خدمت، از دیگر بخشهای شبکه ملی اطلاعات است. در حوزه خدمات، زیرساختهای خوبی فراهم شده تا دولت را به یک آیکون در گوشی تلفن همراه مردم تبدیل کند. در قانون بودجه 1401 بند قانونی پیشبینی شد که بر اساس آن کلیه دستگاهها مهلت دارند تا شهریور ماه، پنجره واحد خدمات خود را تکمیل و وزارت ارتباطات نیز دی ماه پنجره واحد هوشمند را راهاندازی کند تا کاربران با یک بار وارد شدن به این پنجره واحد ملی، بتوانند به همه خدمات دولتی دست پیدا کنند. یکی از آرزوهای نظام اداری است که این پنجره راهاندازی شود.
وی ادامه داد: تا کنون اپراتورهای ارتباطی ثابت و سیار در کشور داشتیم و وزارت ارتباطات قصد دارد اپراتورهای خدمترسان را نیز راهاندازی کند تا خدمات باکیفیتی به مردم ارائه شود.
اپراتورها برای توسعه اینترنت به اصلاح تعرفه نیاز دارند
وزیر ارتباطات درباره اصلاح تعرفه اینترنت گفت: لایه اول اینترنت در دست بخش خصوصی است و به عنوان دولت وظیفه تامین منابع مانند باندهای فرکانسی را داریم. فرکانسهایی که در گذشته واگذار شده اکنون به نقطه اشباع رسیده و به همین دلیل سال گذشته، ما باند فرکانسی 2300 را به اپراتورها واگذار کردیم. آنها برای استفاده از این ظرفیت به واردات تجهیزات نیاز دارند. اپراتورها در جلساتی که با ما برگزار کردند اعلام داشتند که از پنج سال قبل همه چیز گران شده به جز تعرفههای اینترنت و اگر قرار است توسعهای در حوزه اینترنت صورت گیرد، تعرفهها باید اصلاح شوند.
زارعپور تاکید کرد: طبق مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، آنها اجازه یافتند که برخی بستهها را حذف کنند اما برای افزایش تعرفه و قیمت بستهها، باید اینترنت را توسعه دهند، دلایل و استدلال و برنامه برای توسعه بیاورید تا اگر همه چیز معقول بود، قیمتهای جدید را اعلام کنند.
وی گفت: توقع ما این است که در طول سه سال آینده، سرعت اینترنت در کشور دو برابر شود، پوشش نسل چهارم اینترنت در کشور به نزدیک 100 درصد برسد، نسلهای آتی تلفن همراه مانند 5G گسترش پیدا کند و 10 درصد مردم تحت پوشش این تکنولوژی قرار بگیرند. به عنوان نماینده مردم باید از حقوق آنها دفاع کنیم. هر افزایش قیمتی منوط به افزایش کیفیت شبکه است.
قدمهای خوبی در حوزه تجهیزات بومی برداشتهایم
زارعپور درباره خودکفایی در تجهیزات بومی حوزه ارتباطات گفت: در برخی حوزهها مانند مودم، کابل و داک توانستهایم به پیشرفتهای خوبی دست پیدا کنیم. حدود 6 ماه است که میتوانیم فیبرکشی و تعمیرات آن را در زیر آبهای اقیانوس انجام دهیم. حتی مجموعههای خصوصی توانستهاند قراردادهای بین المللی در این حوزه امضا کنند.
وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: ظرفیتهای پشتیان برای ارتباطات کشور درنظر گرفتهایم و با همراهی دستگاههای ذیصلاح 50 درصد به ظرفیت اینترنت کشور اضافه کردیم. اکنون به دلیل مسائل اوکراین و روسیه قطعیهایی داریم اما مردم آن را احساس نمیکنند زیرا ظرفیتهای مورد نیاز جایگزین شدهاند.
وی گفت: 50 درصد به ظرفیت ترانزیتی کشور افزودهایم و در حال برنامهریزی برای تبدیل جمهوری اسلامی ایران به قطب توزیع اینترنت در منطقه هستیم.
ایجاد تحول در بخشهای مختلف، با فناوریهای جدید
وزیر ارتباطات تاکید کرد: دولت کارگروهی برای اقتصاد دیجیتال تشکیل داده تا این حوزه با جدیت هرچه تمامتر توسعه پیدا کند. کاربردی کردن فناوریهای جدید در بخشهای گوناگون از آن دست کارهایی است که باید انجام دهیم. این کارگروه با حضور دستگاههای مختلف تشکیل شده تا بررسی کنیم فناوریهای جدید میتواند در بخشهای مختلف چه تحولی ایجاد کند. باید این فرصتها را شناسایی کرده و آنها را در راستای توسعه اقتصاد دیجیتال توسعه بدهیم.
عدم استفاده حداکثری از نیروهای متختصص حوزه فضایی در گذشته
وی درباره صنعت فضایی کشور گفت: ظرفیتیهای خوب و نیروی انسانی متخصصی در این حوزه داریم که در گذشته استفاده حداکثری از آنها صورت نگرفته است. در دولت سیزدهم راهبرد ما استفاده کامل از این ظرفیت است تا از این فضا برای حل مشکلات مردم بهره ببریم.
زارعپور تاکید کرد: اولین جلسه شورای عالی فضایی پس از 11 سال به ریاست رئیس جمهوری برگزار شد و مصوبات خوبی داشت که یکی از آنها تثبیت لایه لئو (مدار زیر 600 کیلومتری) است. در گذشته مشکلاتی در حوزه پرتابگر داشتیم که با پیگیری رئیس جمهوری و ماموریتی که به من دادند، یک قدم به هدفی که در این مسیر داریم نزدیک شدیم و اولین ماهواره عملیاتی با پرتابگر بومی در مدار قرار گرفت. امسال لایه لئو را با پرتاب ماهوارههای جدید تثبیت خواهیم کرد. باید به قطب پرتاب ماهواره در لایه لئو در منطقه خودمان تبدیل شویم. ایران جزو 10 کشوری است که هم پرتابگر اختصاصی دارد و هم ماهواره بومی میسازد. باید ازاین ظرفیت عظیم استفاده کنیم.
وی درباره راهاندازی سیستمی برای نظارت مستقیم مردم به عملکرد دستگاهها گفت: اکنون کسبوکارهای دیجیتالی که به مردم خدمات میدهند، امکان دادن بازخورد را فراهم کردهاند تا به این واسطه نقاط ضعف و قوت سیستم خود را بازیابی کنند. باید این سیستم را در دولت پیادهسازی کنیم تا مردم بتوانند درباره خدمات دستگاه و برخورد مسولان در هر بخش به صورت آنلاین نظر دهند واین نظرات در اختیار مسولان قرار گیرد. این سامانه با همکاری سازمان فناوری اطلاعات و سازمان اداری و استخدامی در هفته دولت رونمایی خواهد شد.
کانال عصر ایران در تلگرام اپلیکیشن عصر ایران