شنبه 29 دی 1403

پاسکاریِ سازمان ها؛ کامیون داران با دریافت سوخت ارزان مخالفت کردند

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
پاسکاریِ سازمان ها؛ کامیون داران با دریافت سوخت ارزان مخالفت کردند

لغو معافیت مالیات بر سوخت رانندگان کامیون‌های ترانزیتی نه تنها باعث معطلی کامیون ها در مرز بازرگان شده که برای کامیون‌های ایرانی ورودی از مرز بلغارستان به ترکیه نیز اعمال می‌شود.

لغو معافیت مالیات بر سوخت رانندگان کامیون‌های ترانزیتی نه تنها باعث معطلی کامیون ها در مرز بازرگان شده که برای کامیون‌های ایرانی ورودی از مرز بلغارستان به ترکیه نیز اعمال می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، تصمیم سختگیرانه کشور ترکیه مبنی بر «لغو معافیت مالیات بر سوخت رانندگان کامیون‌های ترانزیتی» و اجرای آن از روز شنبه، 8 دی تا به دیروز (شنبه، 15 دی) بیش‌از هزار کامیون را در مرز بازرگان معطل کرده است در حالی که سابق بر این و پیش از اعمال این قانون از سوی ترکیه مرز بازرگان شاهد تردد 300 دستگاه کامیون به صورت روزانه بود. شیوه اعمال این قانون به این شکل است که کامیون‌های ایرانی پس‌از ورود به ترکیه باید مالیاتی معادل ظرفیت باک سوخت خود پرداخت کنند، که میزان این مالیات 155 درصد مالیات ویژه مصرف‌کننده در ترکیه تعیین شده است.

خبرهای رسانه‌های کشور ترکیه حکایت از این دارد که این تصمیم توسط دولت ترکیه بر اساس اصل عمل متقابل اتخاذ شده، بر همین اساس طبق این قانون، کامیون داران به ازای هر لیتر ظرفیت باک خود (اعم از اینکه پر یا خالی باشد) 28 لیر یا به عبارتی برای هر باک «معادل 60 تا 80 میلیون تومان» مالیات پرداخت کنند.

پاسکاریِ سازمان‌ها

پیگیری‌های سرویس اقتصادی مهر از نهادهای ذی ربط برای تبیین وضعیت موجود تا این لحظه به نتیجه قابل توجهی نرسیده است؛ به عنوان نمونه روابط عمومی سازمان راهداری در پاسخ به این پیگیری‌های مهر اعلام کرده است که این مسئله در حیطه وظیفه آنها نیست و باید از شرکت پخش فرآورده‌های نفتی موضوع را جویا شد. شرکت پخش فرآورده‌های نفتی هم در پاسخ به پیگیری‌های مهر اعلام کرد که توقف کامیون‌دارها به حوزه آنها مرتبط نیست و باید از سازمان راهداری و استانداری مربوطه جزئیات اعلام شود.

این چرخه باطل و موکول کردن پاسخگویی از سوی یک نهاد به نهاد دیگر، این برداشت را در ذهن ایجاد می‌کند که نهادهای ذی ربط به دنبال شانه خالی کردن از وظایف و مسئولیت‌های خود در این حیطه هستند.

عمل متقابل ترکیه!

نتیجه دیگری از بررسی‌های تکمیلی در خصوص مشکل کامیون‌های ترانزیتی در مرزهای مشترک ایران و ترکیه بیانگر آن است که در پی تصمیم چند ماه قبل ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز که از طریق شرکت پخش فرآورده‌های نفتی از مرداد ماه سال جاری در خصوص سوخت اجرایی شده است، اعمال مصوبه «فول باک» برای رانندگان ترک صورت گرفته است. این در حالی است که حدود دو سال پیش از اجرای این مصوبه، این امر برای کامیون‌های ایرانی اعمال می‌شده و این کامیون‌ها به ازای هر لیتر سوخت، 55 هزار تومان به ترکیه پرداخت می‌کردند.

به دنبال این اقدام برای کامیون‌های ترک و اعمال مصوبه «فول باک» برای آنها، از همان زمان طرف ترک به وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که نسبت به لغو این مصوبه برای کامیون‌های ترک اقدام شود و در غیر این صورت آنها در نظر دارند عمل متقابل انجام دهند؛ اما در نهایت مذاکرات به نتیجه نرسید و مصوبه «فول باک» برای کامیون‌های ترک از طرف شرکت نفت در مرزهای مشترک با ترکیه اجرایی شد که بر این مبنا طرف ترک نیز عمل متقابل انجام داد و معافیت مالیاتی سوخت برای کامیون‌های ورودی ایرانی به ترکیه را لغو کرد.

حتی این مالیات برای کامیون‌های ایرانی ورودی از مرز بلغارستان به ترکیه نیز اعمال می‌شود به نحوی که آنها از باقیمانده سوخت موجود در باک کامیون‌های ایرانی نیز به ازای هر لیتر سوخت، 64/28 لیر مالیات دریافت می‌کنند.

رد پیشنهاد سوخت ارزان از سوی کامیون داران

پیگیری‌های خبرنگار مهر نشان می‌دهد که به دنبال این اقدام متقابل و ترافیک کامیون‌ها در مرزهای مشترک با ترکیه، طی روزهای گذشته و برای جبران هزینه‌های مازاد کامیون‌های ایرانی و رفع ترافیک موجود در مرز و بر اساس تصمیمات شورای تأمین استان آذربایجان غربی، شرکت نفت تصمیم گرفته است تا برای کامیون‌های ایرانی به مقصد ترکیه تا 800 لیتر و به مقصد کشورهای اروپایی تا 1400 لیتر با قیمت دولتی هر لیتر 300 تومان در نظر گیرد و مبلغ 55,000 تومان گرفته نشود.

اما با این حال راننده‌های ایرانی از این تصمیم استقبال نکردند و اعلام کردند کشور ترکیه هنگام برگشت کامیون‌های ایرانی از اروپا در مرز بلغارستان به سمت ترکیه کماکان مالیات سوخت را لغو نکرده و از همین رو هزینه‌ها همچنان بالاست؛ به نحوی که با اجرایی شدن تصمیم جدید، در مجموع طی روز گذشته، تعداد 10 دستگاه کامیون از مرز پلدشت و 7 دستگاه از مرز بازرگان خارج شدند و هیچ کامیونی از مرز سرو خارج نشد و همچنان مشکل لاینحل باقیمانده است طی روز گذشته، تعداد 10 دستگاه کامیون از مرز پلدشت و 7 دستگاه از مرز بازرگان خارج شدند و هیچ کامیونی از مرز سرو خارج نشد و همچنان مشکل لاینحل باقیمانده است.

این در حالی است که هر دو کشور عضو کنوانسیون‌های بین المللی جهت تسهیل تجارت و تردد کامیون‌ها هستند و تفاهم نامه‌های متعدد چند جانبه میان دو کشور در گذشته به امضا رسیده است که پیش بینی می‌شود در این چارچوب و مذاکرات فشرده در سطح مقامات عالیرتبه دو کشور به زودی مشکل تردد کامیون‌ها در مرزهای مشترک با ترکیه رفع و به حالت عادی برگردد.