چهارشنبه 1 مرداد 1404

پاشنه آشیل مصرف آب + فیلم

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
پاشنه آشیل مصرف آب + فیلم

پژوهشگر اقتصاد منابع آب به موضوع صادرات آب مجازی اشاره کرده و می‌گوید: صادرات محصولات کشاورزی یکی از نقاط ضعف مدیریت منابع آبی کشور شده، تقریبا 22 میلیارد مترمکعب آب در قالب محصولات کشاورزی صادرات می‌شود، این در شرایطی است که اگر بخواهیم دریاچه ارومیه را احیا کنیم به 14 میلیارد مترمکعب آب نیاز داریم.

گزارش‌های رسمی از افت قابل توجه ذخایر آبی سد‌های کشور حکایت می‌کنند. آمارهای شرکت مدیریت منابع آب گویای این است که تا 21 تیرماه میزان پرشدگی دو سد لار و ماملو در استان تهران به ترتیب به 7 و 20 درصد رسیده و پیش‌بینی‌ها می‌گویند طی هفته‌های آینده این دو سد از مدار تولید آب برای تهران خارج می‌شوند، آمارها نگران کننده هستند و این در حالیست که کارشناسان و پژوهشگران حوزه آب و محیط زیست اعلام می‌کنند وضعیتی که امروز در آن قرار داریم، غیرقابل پیش‌بینی نبوده.

سروش کیانی قلعه سرد پژوهشگر اقتصاد منابع آب با اشاره به اینکه امسال در پنجمین سال خشکسالی متوالی کشور هستیم که نسبت به بارندگی بلندمدت 50 ساله کشور 40 درصد کاهش در بارندگی‌ها اتفاق افتاده، می‌گوید: انتظار این بود که وقتی با روند نزولی بارندگی در کشور مواجه هستیم، بر این حوزه مدیریت شود و روند همچون گذشته نباشد اما در حوزه مدیریت منابع آبی کشور تغییری اتفاق نیفتاد.

خبر مرتبط بحران به جان سدهای تهران افتاد / کم‌آبی چطور رمق ایران را گرفته است؟

در واقع، ذخایر فعلی سدهای تأمین آب تهران، کمتر از نصف ذخایر آبی در شرایط نرمال است.

او معتقد است امروز در تمامی سدهای کشور با بحران روبه‌رو هستیم اما در تهران مصرفی که به خصوص در بخش شرب وجود دارد قابل لمس تر است.

کیانی قلعه سرد درباره دلایل بحرانی شدن موضوع آب در کشور توضیح می‌دهد که دو تا دلیل عمده وجود دارد، یکی تغییر اقلیم و دیگری سیاست‌گذاری و مدیریت. متاسفانه بعد از تغییر اقلیم در کشور ما سیاست‌هایی اتخاذ شد که مبتنی بر ناسازگاری با تغییر اقلیم بود.

پژوهشگر اقتصاد منابع آب ادامه می‌دهد که تغییر اقلیم، شرایط محیطی خاص و همزمان سیاست‌گذاری‌های غلط در کشور، باعث شده با یک ابر چالش مواجه شویم که می‌توانیم اثرات آن را در تمام ابعاد مدیریت منابع آب ببینیم.

به گفته کیانی قلعه سرد، 90 درصد آب کشور که در بخش کشاورزی به مصرف می‌رسد و 50 درصد آن در خوش‌بینانه‌ترین حالت اتلاف می‌شود و دلیلی هم وجود ندارد که مصرف‌کننده با قیمت پایین و می‌توان گفت قیمت صفر آب، برای افزایش راندمان مصرف تلاشی بکند.

پژوهشگر اقتصاد منابع آب به موضوع صادرات آب مجازی اشاره کرده و می‌گوید: صادرات محصولات کشاورزی یکی از نقاط ضعف مدیریت منابع آبی کشور شده، تقریبا 22 میلیارد مترمکعب آب در قالب محصولات کشاورزی صادرات می‌شود، این در شرایطی است که اگر بخواهیم دریاچه ارومیه را احیا کنیم به 14 میلیارد مترمکعب آب نیاز داریم.

او با یادآوری اینکه 25 استان کشور با تنش آبی جدی مواجه هستند و پدیده فرونشست زمین در 30 استان کشور اتفاق افتاده، توضیح می‌دهد که در بلندمدت راهی جز سرمایه‌گذاری در حوزه منابع آبی کشور نداریم و در یک بازه 10 تا 15 ساله به 100 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در حوزه زیرساخت‌های منابع آب نیاز داریم.

کیانی قلعه سرد تاکید می‌کند که هیچ تضمینی وجود ندارد سال آینده وضعیت بارشی بهتر از امسال باشد و با این روند اگر تغییری در سیاست‌ها نداشته باشیم و سرمایه‌گذاری در این بخش صورت نگیرد، نه تنها کشاورزی بلکه کشور را هم از دست خواهیم داد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

پاشنه آشیل مصرف آب + فیلم 2