پای درس آقا | امام حسین یک تنه در برابر عالمی از انحراف ایستاد
به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، معرفت به مقام امامت و سیره حضرات معصومین (ع) یکی از مهمترین وظایفی است که شیعیان باید به آن اهتمام ورزند و خود را نسبت به سیره و شخصیت ائمه آگاه سازند. ماه محرم یکی از فرصتهایی است که میتوان در پرتو آن، معرفت به اباعبداللهالحسین (ع) را افزایش داد. در ادامه سخنان رهبر معظم انقلاب، آیتالله خامنهای را در مورد عاشورا و سیره امام حسین (ع) میخوانید.
پیام جهانی از امام حسین (ع)
در یکی از منازلِ بینِ راه کربلا، امام حسین (علیه السلام) ایستاد خطبه خواند: اَیُهَا الناسُ اِنَ رَسولَ الله صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ قالَ مَن رَأَی سُلطاناً جائِراً مُستَحِلاً لِحُرُمِاتِ الله ناکِثاً لِعَهدِ الله. یَعمَلُ فی عِبادِ الله بِالجَورِ وَ العُدوانِ و لَم یُغیِرُ عَلَیهِ بِقَول وَ لا فِعل کانَ حَقاً عَلَی الله اَن یُدخِلَهُ مَدخَلَه. خیلی حرف بزرگی است، خیلی حرف عجیبی است؛ اولاً خطاب به ناس است، ما هم جزو ناسیم؛ این خطاب، خطاب به ما هم هست. خطاب به مؤمنین نیست، خطاب به آن عده همراهان فقط نیست؛ خطاب به بشریت است، نه فقط در آن زمان، در همه زمانها تا امروز.
باید در برابر ظلم ایستاد
از قول پیغمبر نقل میکند، دارد فلسفه حرکت خودش را بیان میکند؛ میگوید من دارم به حرف پیغمبر عمل میکنم، پیغمبر به من دستور داده که این کار را بکنم. پیغمبر چه فرموده؟ مَن رَأَی سُلطاناً جائِرا؛ فرمود که هر کس یک قدرتی را، یک قدرت ستمگری را مشاهده کند، یَعمَلُ فی عِبادِ الله بِالجَورِ وَ العُدوان؛ نمیگوید «یعمل فی المؤمنین»؛ این چیزی که موجب میشود شما وظیفه پیدا کنید، این نیست که آن قدرت با مؤمنین بد عمل کند؛ نه، یَعمَلُ فی عِبادِ الله؛ در بین بندگان خدا، در بین آحاد بشر، هر جبههای، هر قدرتی، هر مرکز ستمگری که در بین مردم این کارها را انجام بدهد: یَعمَلُ فی عِبادِ الله بِالجَورِ وَ العُدوان، آن وقت نتیجه چیست؟ وظیفه چیست؟ و لَم یُغَیِر عَلَیهِ بِقَول وَ لا فِعل، کسی که یک چنین قدرتی را در مقابل خودش ببیند و در مقابل او موضع نداشته باشد، موضع نگیرد، مخالفت نکند حالا این مخالفت گاهی با قول است، گاهی با فعل است؛ هر دو جور؛ گاهی اقتضا میکند شما در مقابل قدرت ستمگر وارد عمل بشوید، گاهی شرایط مناسب برای وارد عمل شدن نیست، اقلاً موضع بگیرید. اینها تکلیف امروز ما را مشخص میکند کانَ حَقاً عَلَی اللَهِ اَن یُدخِلَهُ مُدخَلَه، خدای متعال حقی بر عهده خودش قرار داده که این کسی را که در مقابل ظلم و جور و عدوانِ به عبادالله موضع نمیگیرد و حرکت نمیکند، به همان جایی، به همان سرنوشتی دچار کند که آن ظالم را دچار خواهد کرد، یعنی جهنم؛ مسأله این است.
امام حسین میگوید من برای این حرکت کردم. بعضی میگویند امام حسین (علیه السلام) حرکت کرد که قدرت را بگیرد از مردمان مؤمن هم این حرف را میزنند؛ بعضی [هم] میگویند حرکت کرد تا شهید بشود. من میگویم حرکت کرد تا وظیفه را انجام بدهد؛ منتها در راه انجام وظیفه، یک احتمال این است که آدم به قدرت برسد، چه عیب دارد؟ یک احتمال این است که انسان شهید بشود، چه عیب دارد؟ مقصود این است که ما بتوانیم این عمل را انجام بدهیم، این وظیفه را انجام بدهیم؛ مسأله این است. (1398/07/21)
امام حسین با یک جهانی از انحراف جنگید
مسأله کربلا برای کسانی که میخواهند امام حسین را الگو قرار دهند، درس است. عزیزان من؛ ببینید! ماجرای کربلا تقریباً بیشتر از یک نصف روز یا اندکی بیشتر طول نکشیده است. تعدادی هم شهید شدهاند حالا هفتاد و دو نفر یا چند نفر کمتر و بیشتر این همه شهید در دنیا هست. مسأله کربلا که شما میبینید این همه عظمت پیدا کرده است حق هم همین است و هنوز از اینها عظیمتر است اینگونه در اعماق وجود بشر تأثیر گذاشته و نفوذ کرده است، به خاطر روح این قضیه است. جسم قضیه چندان حجمی ندارد. بالاخره بچههای کوچک در همهجا کشته شدهاند؛ در حالی که آنجا یک بچه شش ماهه کشته شد دشمنان در بعضی جاها قتل عام کردهاند و صدها بچه را کشتهاند قضیه در اینجا از لحاظ جسمانی مطرح نیست؛ از لحاظ معنا و روح خیلی مهم است.
روح قضیه این است که امام حسین علیه السلام در این ماجرا، با یک لشکر روبهرو نبود؛ با جماعتی از انسانها، هر چند صد برابر خودش، طرف نبود؛ امام حسین علیه السلام با جهانی انحراف و ظلمات روبهرو بود، این مهم است. با یک جهان کجروی و ظلمت و ظلم مواجه بود، که آن جهان هم همه چیز داشت. پول، زر و زور، شعر، کتاب و محدث و آخوند داشت، وحشت انگیز بود. تن آدم معمولی حتی آدم فوق معمولی در مقابل عظمت پوشالی آن دنیای ظلمت میلرزید. قدم و دل امام حسین علیهالسلام در مقابل این دنیا نلرزید؛ احساس ضعف و تردید نکرد و یک تنه وسط میدان آمد. عظمت قضیه این است که قیامِللَه است. (1375/09/24)
پایان پیام /