پنج‌شنبه 8 آذر 1403

پرداخت 235 میلیون یورو اضافه به 12 شرکت دارویی / کیت‌ها فاسد شد!

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
پرداخت 235 میلیون یورو اضافه به 12 شرکت دارویی / کیت‌ها فاسد شد!

جریان واردات دارو در سال گذشته، بیانگر پرداخت‌های مازاد به شرکت‌های دارویی با ارز 4200 تومانی است.

به گزارش ایسنا، آنچه در چند ماه گذشته در رابطه با ترخیص داروهای وارداتی پیش آمد چالش‌های زیادی را بین گمرک ایران و سازمان غذا و دارو ایجاد کرد؛ به طوری که در رابطه با تعیین تکلیف داروهای واردات شده به اماکن گمرکی و بنادر اختلاف نظر داشته و کار به جایی رسید که در نهایت با ورود دادستانی، سازمان غذا و دارو و مجموعه وزارت بهداشت مکلف به تعیین تکلیف داروهایی شده بود که از مدت‌ها قبل به گمرک آمده اما تکلیف آنها از سوی وزارت بهداشت مشخص نبود.

این در حالی است که گمرک اعلام کرده بود در برخی موارد داروها در آستانه انقضا قرار گرفته و یا ممکن است دچار فساد شود. با این وجود سازمان غذا و دارو معتقد بود که باید داروها قبل از ورود با این سازمان هماهنگ شده باشد هر چند که اسناد بیانگر انجام هماهنگی برای واردات این اقلام در برخی موارد است.

اما گزارشی که دیوان محاسبات در رابطه با جریان تامین ارز دارو در قالب گزارش تفریغ بودجه منتشر کرده به نوعی نشان دهنده انحرافاتی در تامین ارز و البته ترخیص کالاهای دارویی و فاسد شدن آنها است.

بر اساس این گزارش در سال 1399 از حدود 2.3 میلیارد دلار ارز دولتی تخصیص یافته برای واردات دارو، 1.62 میلیارد دلار یعنی حدود 70 درصد توسط بانک مرکزی تامین و پرداخت شده است.

پرداخت سنگین برای 12 شرکت

از طرفی به لحاظ عدم اعمال فرایند رقابتی در صدور مجوز واردات و تعیین میزان ارز بری داروهای وارداتی، علی رغم محدودیت‌های منابع ارزی، دیوان محاسبات اعلام کرده که صرفه و صلاح دولت در تعیین قیمت‌های ارزی داروهای وارداتی رعایت نشده است.

بر اساس این گزارش، بررسی واردات 31 قلم دارو حاکی از اختصاص 235 میلیون و 216 هزار و 686 یورو مازاد بر قیمت واقعی داروها به 12 شرکت وارد کننده پرداخت شده است.

پرداخت 1000 میلیاردی بدون شناسه

همچنین ارزش بازار داروهای وارداتی در سال گذشته در مجموع 5.1 هزار میلیارد تومان بوده که از این میزان بیش از 1000 میلیارد تومان بر خلاف تکلیف مقرر در قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه در سامانه سازمان غذا و دارو شناسه گذاری نشده است.

فاسد شدن کیت های وارداتی

بخش دیگری از این گزارش نشان می‌دهد که در سال گذشته سازمان انتقال خون ایران بابت خرید 750 هزار عدد کیسه خون فیلتردار چهارتایی به مبلغ یک میلیون و 537 هزار و 100 یورو اضافه بر ارزش واقعی کالای وارداتی به یکی از شرکت‌های طرف قرارداد سازمان پرداخت کرده است.

این در حالی است که سازمان انتقال خون طی قراردادهایی اقدام به خرید کیت‌هایی برای غربالگری ویروسی خون‌های اهدایی سازمان خون با اختصاص ارز دولتی کرده است اما به دلیل ضعف کنترل‌های داخلی و عدم توجه به اعتبار تاریخ مصرف این کیت‌ها، مهلت مصرف عمدتا بسیار پایین بوده و در برخی موارد کمتر از یک ماه بوده است. بنابراین طبق بررسی‌ها، تاریخ بخشی از کیت‌های غربالگری منقضی شده است.

دیوان محاسبات ضعف نظام کنترل داخلی دستگاه‌های ذیربط از جمله سازمان غذا و دارو و گمرک ایران را در این خصوص محرز دانسته است.

انتهای پیام