چهارشنبه 7 آذر 1403

پژوهشگران دانشگاه شیراز به یاری خبرنگاران آمدند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
پژوهشگران دانشگاه شیراز به یاری خبرنگاران آمدند

شیراز - ایرنا - گروهی از پژوهشگران فعال در برج فناوری دانشگاه شیراز با به کارگیری الگوریتم‌های هوشمند موفق به تولید نرم‌افزار تایپ گفتاری با قابلیت تبدیل محتوای صوتی فارسی به نوشتار بدون استفاده از صفحه کلید شده‌اند که این نرم‌افزار به آسانی دسترسی به متن گفتار از جمله به خبرنگاران کمک شایانی می‌کند.

امین رحمانی از اعضای این طرح شنبه در گفت‌وگو با ایرنا اظهار کرد: ما حدود چهار سال است در بخش پردازش زبان طبیعی (NLP) که یکی از زیرشاخه های نسبتا جدید در حوزه هوش مصنوعی به شمار می‌رود مشغول به فعالیت هستیم. پردازش زبان طبیعی با زبانشناسی سروکار دارد و تمرکزش بر ارتباط انسان و کامپیوتر استوار است و به عبارتی دیگر ارتباط انسان با کامپیوتر را تسهیل می کند. رحمانی ادامه داد: شرکت‌های بزرگ آمریکایی مانند مایکروسافت، گوگل و اپل فعالیت‌های قابل توجهی در این زمینه دارند اما وجه تمایز محصولات ما با سایر محصولاتی که از سوی شرکت‌های بزرگی مانند گوگل تولید شده ورود به حوزه زبان فارسی است. در واقع این شرکت‌ها به دلیل عدم توجیه اقتصادی در حوزه زبان فارسی ورود نکرده‌اند. وی اضافه کرد: ما در قالب شرکت پردازشگران زبان ویرا در زمینه هوش‌مصنوعی و پردازش زبان طبیعی اقدامات بسیار خوبی انجام داده‌ایم و موفق به ارائه دو محصول شده‌ایم که این محصولات نقش بسزایی برای سهولت کار در حرفه‌های مختلف از جمله خبرنگاری و ویراستاری دارد.

رحمانی بیان داشت: یکی از محصولات ما نرم‌افزار تایپ گفتاری و سامانه ای است که امکان تبدیل فایل صوتی به متن را فراهم می‌کند و سامانه ویرایشگر هوشمند نیز از دیگر محصولات این شرکت به شمار می‌رود. وی عنوان کرد: ما از جدیدترین الگوریتم‌های هوش مصنوعی و امکانات به روزی برای ساخت و به کارگیری این نرم‌افزارها بهره می بریم و خوشبختانه تاکنون نتایج بسیار خوبی هم از نظر فنی و هم از نظر بازار کار گرفته‌ایم. رحمانی یادآور شد: تأثیرات هوش مصنوعی در دنیای کنونی بشر انکارنشدنی است و این روزها، هوش مصنوعی حرف اول را در زمینه‌های پژوهشی و صنعتی می‌زند. بنابراین فعالیت‌های ما به تولید این نرم‌افزارها محدود نخواهد شد و قطعا تلاش این تیم برای ارائه سرویس‌دهی و خدمات بیشتر در زمینه هوش مصنوعی ادامه خواهد داشت. وی اظهار داشت: تیم ما شامل چهار گروه هوش مصنوعی، مهندسی نرم‌افزار، تیم بازاریابی و ویراستاری می‌شود. در واقع حدود هفده نفر در این مجموعه مشغول به کار هستند.

حامدرضا محمدی عضو دیگر این پروژه نیز به معرفی محصولات تولید شده توسط این تیم پرداخت و گفت: سامانه هوشمند ویراستاری آنلاین متن فارسی با نام «ویراویراست» از محصولات ما محسوب می‌شود که از سال 1396 تاکنون به تولید آن پرداخته شده و این سامانه با استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته و به‌روز هوش مصنوعی و دانش زبان‌شناسی به‌دست فارغ‌التحصیلان این حوزه‌ها از دانشگاه شیراز تولید شده است. وی ادامه داد: این سامانه دارای بخش‌های تایپ گفتاری، غلط‌یابی املایی، دستور خط، علائم نگارشی و ویراستاری پیشرفته است. محمدی اضافه کرد: بخش‌هایی از ویراویراست مانند غلط‌یابی در سطح جمله و بررسی باهم‌آیی واژه‌ها برای اولین‌بار روی زبان فارسی انجام شده است و قابلیت یادگیری خودکار از رفتار کاربر را نیز دارد. ویراویراست قابلیت دسترسی بر سیستم‌های عامل اندروید، ios و افزونه مایکروسافت را نیز دارد. وی یادآور شد: بخش تولید، بررسی و ویرایش داده‌های متنی که شامل میلیون‌ها واژه و عبارت است برعهده کسانی است که درزمینه ساخت‌واژه، ویراستاری و معنی‌شناسی تخصص دارند.

محمدی افزود: بخش پردازش زبان و برنامه‌نویسی نیز توسط متخصصان حرفه‌ای هوش مصنوعی شرکت انجام شده است. ویراویراست در تاریخ 23 اردیبهشت 1399 به‌دست جناب آقای دکتر ستاری معاونت محترم علمی و فناوری رئیس‌جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان کشور رونمایی شد.

رونمایی از ویرایشگر هوشمند متن با حضور معاون سابق علمی و فناوری رئیس‌جمهوری

وی با بیان اینکه محصول دیگر این شرکت با نام «ویراتایپ» نیز به‌تازگی آماده شده و در دسترس قرار گرفته است، گفت: ویراتایپ یک دستیار تایپ گفتاری آفلاین است که با دقت و سرعت بالا، زبان فارسی را تایپ می‌کند. او عنوان کرد: در حال حاضر ویراتایپ به‌صورت یک دستیار تایپ در ویندوز قابل‌دسترس است و هرجای ویندوز که کاربر نیاز به تایپ داشته باشد، اجرا می‌شود. محمدی اظهار داشت: می‌توان از این نرم‌افزار هوشمند برای تایپ متن در مایکروسافت ورد، نوت‌پد و تمام محیط‌هایی که قابلیت تایپ دارند، استفاده کرد. وی بیان کرد: با توجه به بهینگی و کم حجم بودن مدل‌های به‌کار برده‌شده، این نرم‌افزار قابلیت اجرا روی ابزارهای اینترنت اشیا (Internet of things) و رایانه‌های تک‌بردی (Raspberry Pi) را نیز دارد. محمدی ادامه داد: همچنین این نرم‌افزار در محیط اندروید، iOS، پایتون و... نیز اجرا می‌شود. این نرم‌افزار معنای جملات را در نظر می‌گیرد و کلمات هم تلفظ که نوشتار متفاوتی را دارند تشخیص می دهد و کلمه درست را تایپ می‌کند.

وی با اعتقاد به اینکه یکی از مهمترین اهداف ما از تولید این نرم‌افزارها خدمات‌رسانی به دولت و سازمان‌های دولتی است، گفت: ادارات و ارگان‌های دولتی می‌توانند با استفاده از این نرم‌افزارها متن‌های مهم و ارزشمند خود را تایپ یا ویرایش کنند. همان طور که گفته شد یکی از قابلیت‌های بسیار خوب این نرم‌افزار این است که محدود به محیط کاربری ورد نیست و در تمام محیط‌هایی که قابلیت تایپ دارند، قابل استفاده است. محمدی عنوان کرد: ما جامعه مخاطب متفاوتی داریم و خبرنگاران، ویراستاران، دانشجویان، اساتید و کسانی که در کار نگاشتن نیاز به سرعت و دقت بالا دارند، عمده‌ترین مخاطبان ما محسوب می‌شوند و امیدواریم با تولید این نرم‌افزار که متناسب با بافت فکری و فرهنگی جامعه طراحی شده است نقش مؤثری در سهولت و تسریع کار این افراد داشته باشیم.

*س_برچسب‌ها_س*
پژوهشگران دانشگاه شیراز به یاری خبرنگاران آمدند 2
پژوهشگران دانشگاه شیراز به یاری خبرنگاران آمدند 3
پژوهشگران دانشگاه شیراز به یاری خبرنگاران آمدند 4