پیام بزرگی که از قطر مخابره شد / یادداشت: فوتبال یک هنر جدید و بی رقیب
هنرهای هفت گانه به یادگار مانده از نیاکان ما، به یک شماره هشت هم نیاز دارد، فوتبال سالهاست که ما را از داشتنش سیرآب می کند.
به گزارش "ورزش سه"، بیاید با هم خلاصه وار وقت های معمول و نود دقیقه ای بازی آرژانتین و فرانسه را دوباره مرور کنیم. نیمه اول یکطرفه آرژانتین در برابر مدافع عنوان قهرمانی و زدن دو گل، تا دقیقه هشتاد بازی قصه همه بازی بود و همه بینندگان تلویزیونی که از مرز 4 میلیارد نفر هم عبور کرده بودند، به اقتدار و لیاقت قهرمانی آرژانتین رای می دادند،95ثانیه طوفانی از دقیقه هشتاد و دو گل فرانسه و فشار آنها برای زدن گل سوم، حالا همه آن 4 میلیارد نفر به همراه 88 هزار نفر حاضر در ورزشگاه فرانسه را فاتح بدون تردید جام جهانی 2022 می دانست. باور کردنی نبود، یکطرفه ترین فینال تاریخ جام جهانی در هشتاد دقیقه اول آن به یکباره با درخشش خیره کننده امباپه به غیرقابل باورترین بازگشت تاریخ جام جهانی در حال تبدیل شدن بود و فرانسوی ها با رهبری جوان اولشان عرصه را به مسی و یارانش تنگ کرده بودند. با سوت پایان بازی توسط مارسینیاک لهستانی و رفتن آن به وقت های اضافه، هیچ کس فکرش را هم نمی کرد این دوئل دو نفره و این نمایش خیره کننده همچنان ادامه دارد و دو ستاره بزرگ دو تیم قرار است برای تیم های خود باز هم گلزنی کنند.
گل پیروزی مسی برای آرژانتین در وقت های اضافه دوم، ضربه مجدد پنالتی، با اعتماد به نفس بالا توسط امباپه برای هت تریک و آن 16ثانیه کشنده و غیرقابل باور در دقیقه 123 وقت های اضافه برروی دروازه های هر دو تیم! که هر جنبنده ای را در کره زمین میخکوب کرد تا بازی به ضربات پنالتی برود و آرژانتین مزد برتری بیشترش در دقایق بازی را بگیرد.
کاش مثل دهه های قبل، قانون ضربات پنالتی تصویب نشده بود، تا این بازی 24 ساعت بعد تکرار می شد، کاش داور مسابقه خارج از قوانین بازی، سوت پایان بازی را تا زدن گل برتری یکی از دو تیم نمی زد تا از دیدن این همه زیبایی محروم نشویم. این همه زیبایی در فوتبال اگر هنرمندانه نباشد، نامش چسیت؟ ذات هنرغلیان احساسات درونی انسان است، به عبارتی هنرمند و کسی که اثری را خلق می کند، احساسات درونی خود را به دیگران انتقال می دهد، موسیقی، حرکات نمایشی، هنرهای ترسیمی، هنرهای تجسمی، ادبیات، هنرهای نمایشی و سینما، هفت هنری هستند که باید به آنها فوتبال تا مرز جنون را هم اضافه کرد.
کدام هنر در لحظه می تواند حس دوست داشتن، نفرت، غم، اندوه و خوشحالی را به آدم اضافه کند، کدام هنر در کسری از ثانیه مخاطبش را به مرز جنون می رساند، جادوی فوتبال فراتر از هنر است و اگر اغراقی در آن نباشد، آن را باید هنر هشتم بنامیم. هنری که در آن خود هنرمند هم از آخر داستان خبری ندارد، نقش اول فیلم شاید در ثانیه های پایانی آن ظهور کند و هیچ کس از پایان این نمایش که معلوم نیست درام است یا کمدی، جنجالی است یا معمولی خبری ندارد.
هنری که در آن همه می توانند بدمن قصه باشند و یا شخصیت مثبت آن، هر 22 نفری که به زمین مسابقه می روند می توانند اثری ماندگار از خود خلق کنند و یا برای همیشه به خاطرات بد تاریخ بپیوندند. بدون هیچ نمایشنامه ای و بدون هیچ پیش داوری. فینال جام جهانی 2022 دوباره به ما یادآور کرد، هیچ داستانی قشنگتر از فوتبال نیست و ما چه قدر خوشحالیم این فوتبال به غایت زیبا را زنده تماشا کردیم. اثری تاریخی با هنرمندانی که تا ابد می توان از آنها نوشت. محمدرضا تقی خانی